Rabarbarada z imbirem
Składniki:
4 łodygi rabarbaru
6 łyżek cukru
1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
Woda gazowana
Lód w kostkach
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, imbir pokroić w cienkie plasterki. Wszystko zasypać cukrem i odstawić na 30 minut aż puszczą soki. Dolać wodę mineralną oraz kostki lodu. Wymieszać i podawać.
Łosoś z rabarbarową sałatką
Składniki:
4 kawałki łososia po około 150 g/szt.
1 pęczek zielonych szparagów
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Sałatka:
Sok z jednej cytryny
2 łyżeczki cukru
Sól i pieprz
1 koper włoski
150 g rabarbaru
150 g podłużnych rzodkiewek
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Łososia oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i ulżyć na blasze do pieczenia. Ze szparagów odciąć 1-2 cm od dołu, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć obok łososia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.
W tym czasie pokroić w cienkie plasterki koper włoski. Rzodkiewki pokroić również cienko. Rabarbar pokroić na cienkie ukośne plasterki. Warzywa wymieszać ze sobą Przyprawić solą i pieprzem. W soku z cytryny rozpuścić cukier i polać nim warzywa i wymieszać. Łososia podawać na szparagach, na rybie ułożyć sałatkę.
Pieczony rabarbar z polędwiczką wieprzową
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 kaszanka
1 cebula
Sól i pieprz
10 cienkich plasterków boczku
600 g rabarbaru
1 łyżka miodu
2 szczypty cynamonu
100 ml śmietany 30%
100 g dzikiego ryżu
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę rozciąć wzdłuż lecz nie całkowicie. Następnie rozciąć na boki żeby powstał płat mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać i posypać nią mięso. Kaszankę wyjąc z osłonki i równomiernie rozłożyć ją na mięsie. Mięso zrolować i owinąć je plastrami boczku. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160ºC i piec około 20 minut. W tym czasie pokroić 500 g rabarbar na 3-4 cm kawałki, polać miodem i przyprawić cynamonem i ułożyć obok mięsa. W tym czasie ugotować dziki ryż. Pozostały rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i na tej samej patelni na której było smażone mięso podsmażyć przez chwilę, dodać śmietanę i gotować aż się zagęści. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso podawać na ryżu z pieczonym rabarbarem i sosem.
Proste ciasto z rabarbarem
Składniki:
150 g masła
¾ szklanki cukru
5 jajek
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka otarta z 2 pomarańczy
3-4 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem aż będzie miało jasny kolor i będzie puszyste. Dodawać w trakcie po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać (jeśli robimy to w robocie kuchennym wystarczy wszystkie składniki dobrze zmiksować). Ciasto przełożyć do podłużnej formy do pieczenia o długości około 22-24 cm. Rabarbar pokroić w paski o podobnej szerokości co forma do pieczenia. Posypać cukrem i ułożyć na cieście w poprzek foremki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 35-40 minut. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany i konfiturą rabarbarową.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN