Rabarbar. Z łososiem i pieczoną polędwiczką

Piotr Kucharski rozpoczął w kuchni Dzień Dobry TVN sezon na rabarbar. Nasz kucharz upiekł tradycyjne ciasto rabarbarowe, proponuje także rabarbar w niecodziennej formie. Co powiecie na pieczony rabarbar z polędwiczką wieprzową lub łososia z rabarbarową sałatką?

Rabarbarada z imbirem

Składniki:

4 łodygi rabarbaru

6 łyżek cukru

1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego

Woda gazowana

Lód w kostkach

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, imbir pokroić w cienkie plasterki. Wszystko zasypać cukrem i odstawić na 30 minut aż puszczą soki. Dolać wodę mineralną oraz kostki lodu. Wymieszać i podawać.

Łosoś z rabarbarową sałatką

Składniki:

4 kawałki łososia po około 150 g/szt.

1 pęczek zielonych szparagów

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Sałatka:

Sok z jednej cytryny

2 łyżeczki cukru

Sól i pieprz

1 koper włoski

150 g rabarbaru

150 g podłużnych rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Łososia oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i ulżyć na blasze do pieczenia. Ze szparagów odciąć 1-2 cm od dołu, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć obok łososia. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.

W tym czasie pokroić w cienkie plasterki koper włoski. Rzodkiewki pokroić również cienko. Rabarbar pokroić na cienkie ukośne plasterki. Warzywa wymieszać ze sobą Przyprawić solą i pieprzem. W soku z cytryny rozpuścić cukier i polać nim warzywa i wymieszać. Łososia podawać na szparagach, na rybie ułożyć sałatkę.

Pieczony rabarbar z polędwiczką wieprzową

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 kaszanka

1 cebula

Sól i pieprz

10 cienkich plasterków boczku

600 g rabarbaru

1 łyżka miodu

2 szczypty cynamonu

100 ml śmietany 30%

100 g dzikiego ryżu

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę rozciąć wzdłuż lecz nie całkowicie. Następnie rozciąć na boki żeby powstał płat mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę posiekać i posypać nią mięso. Kaszankę wyjąc z osłonki i równomiernie rozłożyć ją na mięsie. Mięso zrolować i owinąć je plastrami boczku. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160ºC i piec około 20 minut. W tym czasie pokroić 500 g rabarbar na 3-4 cm kawałki, polać miodem i przyprawić cynamonem i ułożyć obok mięsa. W tym czasie ugotować dziki ryż. Pozostały rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i na tej samej patelni na której było smażone mięso podsmażyć przez chwilę, dodać śmietanę i gotować aż się zagęści. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso podawać na ryżu z pieczonym rabarbarem i sosem.

Proste ciasto z rabarbarem

Składniki:

150 g masła

¾ szklanki cukru

5 jajek

160 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Skórka otarta z 2 pomarańczy

3-4 łodygi rabarbaru

2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem aż będzie miało jasny kolor i będzie puszyste. Dodawać w trakcie po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać (jeśli robimy to w robocie kuchennym wystarczy wszystkie składniki dobrze zmiksować). Ciasto przełożyć do podłużnej formy do pieczenia o długości około 22-24 cm. Rabarbar pokroić w paski o podobnej szerokości co forma do pieczenia. Posypać cukrem i ułożyć na cieście w poprzek foremki.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 35-40 minut. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany i konfiturą rabarbarową.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości