Sposób na pieczony rabarbar od Rozkosznego
Przygotowanie pieczonego rabarbaru prostsze być nie może. Będziemy do tego potrzebować rabarbar, cukier lub inny słodzik i ewentualne dodatki smakowe, np. sok z cytryny i pomarańczy, wodę różaną lub z kwiatu pomarańczy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Łodygi rabarbaru oczyszczamy i kroimy w około 5-centymetrowe kawałki. Następnie posypujemy cukrem i polewamy wybranym dodatkiem, np. wodą różaną, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy przez około 20 minut. Rabarbar powinien zrobić się miękki, ale nie łykowaty. I gotowe, oto nasz pyszny dodatek do dań i deserów.
Do czego można dodać pieczony rabarbar?
Pieczony rabarbar zawsze dobrze mieć pod ręką. Do czego możemy go wykorzystać? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań, np. naleśników, owsianki, a nawet samego jogurtu greckiego.
Do czego jeszcze można go wykorzystać? Jako sos do lodów lub do ciasta. Ze zmniejszoną ilością cukru rabarbar świetnie komponuje się także z mięsem, więc można nim zastąpić żurawinę. Aby podbić jego smak, do pieczenia można włożyć zioła, np. gałązkę rozmarynu.
@rozkoszny fun fact: to warzywo ✨ #rabarbar #przepis #śniadanie #jedzenie #przepisy #gotowanie #dlaciebie #wiral #pomysłnaśniadanie #zdrowe #zdrowejedzenie
♬ Classical Music - Classical Music
Zobacz także inne nasze przepisy na rabarbarowe pyszności:
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
- Rabarbar na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna
- Pora na rabarbar. Andrzej Polan zaczaruje twoje podniebienie deserem, zupą i kurczakiem z rabarbarem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: tiktok.com/@rozkoszny
Źródło zdjęcia głównego: Etienne Jeanneret/Getty Images