Przepis na pieczone bakłażany - jak je przyrządzić?
Tym razem to bakłażan gra pierwsze skrzypce w kuchni. Michał Korkosz uwielbia sięgać po to warzywo w swoich przepisach, ponieważ świetnie smakuje z wieloma różnymi dodatkami.
- Jest to danie z jednej strony proste, bo szybko się je robi, mało wymaga gmerania w kuchni. Z drugiej strony zachwyca, więc często rekomenduję, żeby zrobić je na jakąś kolację ze znajomymi, bo zawsze wszyscy jedzą i nie mogą wyjść z podziwu, jak to absolutnie fenomenalnie smakuje - stwierdził Rozkoszny.
- Jak przyjeżdża teściowa, to wtedy wjeżdżamy w pieczonego bakłażana w glazurze śliwkowej - dodała Karolina Kalatzi.
Są osoby, które nie przepadają za bakłażanami, z powodu gorzkiego posmaku. O czym może świadczyć ta goryczka?
- Kiedyś do Polski trafiały bakłażany, które naturalnie mogły być gorzkie. To był rodzaj bakłażana, który tę gorzkość zawierał. Teraz do Polski takie bakłażany w ogóle nie trafiają, więc nie ma co się bać, nie trzeba nic z tym bakłażanem wcześniej robić. Jeśli będzie faktycznie gorzki, to znaczy, że on był naprawdę stary. Sięgamy po świeże bakłażany, niech one nie leżą w lodówce, tylko wykorzystujmy je w momencie, kiedy je kupujemy - doradził ekspert kulinarny.
Polewając bakłażana olejem, warto zwrócić uwagę na ilość dodanego tłuszczu. Dlaczego?
- Bakłażan to jest warzywo, które naprawdę lubi olej. Lubi popić, więc ile byśmy mu dali, tyle on wchłonie, więc trzeba mieć trochę umiaru, choć to nie jest słowo, które pojawia się w moim słowniku za często - przyznał Michał.
Dokładnie wykonanie potrawy krok po kroku znajdziesz w materiale wideo.
Przepis Rozkosznego na pieczone bakłażany
Pieczone bakłażany w glazurze śliwkowej z fetą, czarnuszką i orzeszkami. Bakłażan po upieczeniu będzie miał jedwabistą i rozpływającą się w ustach konsystencję. Kontrastować z nim będą pachnące czarnuszką chrupiące orzeszki. Śliwka idealnie dopełni całe danie. Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". Z podanych składników można przygotować 4 porcje.
Składniki:
- 4 małe bakłażany (około 900 g),
- drobna sól morska,
- 1⁄2 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego,
- 3/4 szklanki (100 g) mieszanki ulubionych orzechów i ziaren, takich jak orzechy włoskie, laskowe, migdały, pistacje, pestki dyni czy słonecznika,
- łyżka czarnuszki,
- 150 g fety.
Glazura śliwkowa:
- 2,5 łyżki powideł śliwkowych,
- 2,5 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- łyżka miodu,
- 1⁄2 łyżeczki kuminu,
- papryczka chipotle (z puszki lub suszona), drobno posiekana,
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Bakłażany przekrój na pół i z grubsza natnij ich wnętrze w kratkę o głębokości pół cm. Sowicie posól i przełóż na ręcznik papierowy rozcięciem do dołu. Odstaw je na 20 minut, aby puściły wodę.
- Przełóż bakłażany na blachę. Dopraw solą i obtocz w oleju. Piecz rozcięciem do dołu, aż zmiękną, około 20 minut.
- Tymczasem przygotuj glazurę. Powidła wymieszaj z sosem sojowym, octem, miodem, kuminem, papryczką i czosnkiem.
- Odwróć podpieczone bakłażany. Posmaruj każdą połówkę łyżką glazury. Piecz, aż glazura lekko się skarmelizuje, około 10 minut.
- Kiedy bakłażany się dopiekają, na mocno rozgrzanej patelni upraż mieszankę orzechów. Wymieszaj ją z czarnuszką i 1/4 łyżeczki soli morskiej.
- Bakłażany ułóż na dużym talerzu, posyp fetą oraz orzeszkami i podawaj!
RADA: Jeśli nie możesz dostać papryczki chipotle, zastąp ją łyżeczką wędzonej papryki.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wyjątkowa wiosenna zupa ze szparagami według "Rozkosznego". Jak przyrządzić to wyśmienite, lekkie danie?
- "Rozkoszny" ma swój patent na sałatkę jarzynową. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej
- Jak pokroić paprykę, by nie rozsypać nasion? Ten trik z TikToka może ci pomóc
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Karolina Kalatzi
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online