Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"

Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Zdjęcia, które można by zjeść
Zdjęcia, które można by zjeść
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny o pracy przy "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny spotkał ją na planie programu "Masterchef Nastolatki". Jest dla niego największa inspiracją
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszny gastropatriota
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszne gotowanie
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszny dołącza do obsady "MasterChef Nastolatki"
Rozkoszne konfitowanie
Rozkoszne konfitowanie
Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, a także reporterka dziendobry.tvn.pl Karolina Kalatzi tym razem wzięli na tapet wyjątkowe warzywo, które po upieczeniu ma iście jedwabistą konsystencję i może być bazą do wielu pysznych i aromatycznych dań. Mowa oczywiście o bakłażanie. Zobacz, jak wykonać krok po kroku przepis na bakłażana z glazurą śliwkową i chrupiącymi orzeszkami.

Przepis na pieczone bakłażany - jak je przyrządzić?

Tym razem to bakłażan gra pierwsze skrzypce w kuchni. Michał Korkosz uwielbia sięgać po to warzywo w swoich przepisach, ponieważ świetnie smakuje z wieloma różnymi dodatkami.

- Jest to danie z jednej strony proste, bo szybko się je robi, mało wymaga gmerania w kuchni. Z drugiej strony zachwyca, więc często rekomenduję, żeby zrobić je na jakąś kolację ze znajomymi, bo zawsze wszyscy jedzą i nie mogą wyjść z podziwu, jak to absolutnie fenomenalnie smakuje - stwierdził Rozkoszny.

- Jak przyjeżdża teściowa, to wtedy wjeżdżamy w pieczonego bakłażana w glazurze śliwkowej - dodała Karolina Kalatzi.

Są osoby, które nie przepadają za bakłażanami, z powodu gorzkiego posmaku. O czym może świadczyć ta goryczka?

- Kiedyś do Polski trafiały bakłażany, które naturalnie mogły być gorzkie. To był rodzaj bakłażana, który tę gorzkość zawierał. Teraz do Polski takie bakłażany w ogóle nie trafiają, więc nie ma co się bać, nie trzeba nic z tym bakłażanem wcześniej robić. Jeśli będzie faktycznie gorzki, to znaczy, że on był naprawdę stary. Sięgamy po świeże bakłażany, niech one nie leżą w lodówce, tylko wykorzystujmy je w momencie, kiedy je kupujemy - doradził ekspert kulinarny.

Polewając bakłażana olejem, warto zwrócić uwagę na ilość dodanego tłuszczu. Dlaczego?

- Bakłażan to jest warzywo, które naprawdę lubi olej. Lubi popić, więc ile byśmy mu dali, tyle on wchłonie, więc trzeba mieć trochę umiaru, choć to nie jest słowo, które pojawia się w moim słowniku za często - przyznał Michał.

Dokładnie wykonanie potrawy krok po kroku znajdziesz w materiale wideo.

Przepis Rozkosznego na pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany w glazurze śliwkowej z fetą, czarnuszką i orzeszkami. Bakłażan po upieczeniu będzie miał jedwabistą i rozpływającą się w ustach konsystencję. Kontrastować z nim będą pachnące czarnuszką chrupiące orzeszki. Śliwka idealnie dopełni całe danie. Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują". Z podanych składników można przygotować 4 porcje.

Składniki:

  • 4 małe bakłażany (około 900 g),
    • drobna sól morska,
      • 1⁄2 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego,
        • 3/4 szklanki (100 g) mieszanki ulubionych orzechów i ziaren, takich jak orzechy włoskie, laskowe, migdały, pistacje, pestki dyni czy słonecznika,
          • łyżka czarnuszki,
            • 150 g fety.

              Glazura śliwkowa:

              • 2,5 łyżki powideł śliwkowych,
                • 2,5 łyżki sosu sojowego,
                  • 2 łyżki octu jabłkowego,
                    • łyżka miodu,
                      • 1⁄2 łyżeczki kuminu,
                        • papryczka chipotle (z puszki lub suszona), drobno posiekana,
                          • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
                              1. Bakłażany przekrój na pół i z grubsza natnij ich wnętrze w kratkę o głębokości pół cm. Sowicie posól i przełóż na ręcznik papierowy rozcięciem do dołu. Odstaw je na 20 minut, aby puściły wodę.
                                1. Przełóż bakłażany na blachę. Dopraw solą i obtocz w oleju. Piecz rozcięciem do dołu, aż zmiękną, około 20 minut.
                                  1. Tymczasem przygotuj glazurę. Powidła wymieszaj z sosem sojowym, octem, miodem, kuminem, papryczką i czosnkiem.
                                    1. Odwróć podpieczone bakłażany. Posmaruj każdą połówkę łyżką glazury. Piecz, aż glazura lekko się skarmelizuje, około 10 minut.
                                      1. Kiedy bakłażany się dopiekają, na mocno rozgrzanej patelni upraż mieszankę orzechów. Wymieszaj ją z czarnuszką i 1/4 łyżeczki soli morskiej.
                                        1. Bakłażany ułóż na dużym talerzu, posyp fetą oraz orzeszkami i podawaj!

                                          RADA: Jeśli nie możesz dostać papryczki chipotle, zastąp ją łyżeczką wędzonej papryki.

                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Justyna Piąsta

                                          Reporter: Karolina Kalatzi

                                          Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości