Kotleciki z indyka z sosem morelowym lub brzoskwiniowym
Składniki:
300 g brzoskwiń lub moreli
300 g piersi z indyka
szczypta cynamonu
2 ziarna kardamonu
wędzona papryka
2 łyżeczki miodu
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
szczypta chili
sól
pieprz
imbir
mąka
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy w plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Brzoskwinie lub morele sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w ćwiartki. Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy poszatkowany imbir, kardamon i krótko razem przesmażamy. Dodajemy owoce i cynamon, dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Wyciągamy cynamon i kardamon – miksujemy na gładki mus. Rozgrzewamy patelnię a na niej oliwę. Kotleciki lekko oprószamy mąką i smażymy krótko ok. 2–3 min. z każdej strony. Podajemy z ciepłym sosem owocowym i lanymi kluseczkami.
Lane, pomarańczowe kluseczki
Składniki:
szczypta kurkumy lub 3 nitki szafranu
skórka z pomarańczy
4-5 łyżek mąki
szczypta soli
2 jaja
Przygotowanie:
Jaja dokładnie roztrzepujemy widelcem, najlepiej w wysokim dzbanku. Szafran zalewamy jedną łyżką gorącej wody i odstawiamy aż zacznie puszczać kolor. Pomarańczę dokładnie szorujemy, wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do jajek dosypujemy mąkę, skórkę z pomarańczy, szafran, sól i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosypujemy mąkę, jeśli zbyt gęsta, można ją rozrzedzić odrobiną mleka. Wylewamy ciasto cienka strużką do gotującego się wrzątku. Krótko gotujemy i wyławiamy łyżką cedzakową.
Lody bananowe z rabarbarem
Składniki:
1-2 łyżki miodu lub cukru brzozowego
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
2 zamrożone, obrane banany
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki brązowego cukru
1 łodyga rabarbaru
skórka z limonki
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 12 godz. Czekoladę ścieramy na tarce, podobnie skórkę z wyparzonej i wyszorowanej limonki. Rabarbar obieramy, kroimy w cienkie plasterki i zasypujemy cukrem. Ugniatamy łyżką i mieszamy co jakiś czas aż puści sok. Odstawiamy. Banany łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera, dodajemy miód lub ksylitol, skórkę z limonki i jogurt. Miksujemy do uzyskania masy o konsystencji lodów. Dodajemy 1/2 startej czekolady, krótko mieszamy i układamy gałkownicą na talerzu. Na około układamy rabarbar i całość skrapiamy powstałym sokiem rabarbarowym i kruchym ciasteczkiem. Podajemy od razu.
Proste ciasteczka maślane do deseru lodowego
Składniki:
1 łyżeczka esencji waniliowej
2,5 łyżki cukru trzcinowego
125 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g masła
Przygotowanie:
Masło miksujemy w malakserze, dodajemy cukier, esencję i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mąkę i krótko miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Ciastka wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. Delikatnie ściągamy z blachy i studzimy.
Pudding z kaszy manny razowej z sosem truskawkowym
Składniki:
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 szklanki manny razowej
skórka z pomarańczy
500 ml mleka
szczypta soli
1 łyżka masła
Sos:
500 g truskawek
1 łyżka miodu
świeża mięta
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy z miodem i świeżą miętą, odstawiamy do schłodzenia. Mleko wraz ze śmietanką, masłem i szczyptą soli zagotowujemy, dodajemy skórkę z pomarańczy, esencję waniliową i wsypujemy kaszę cięgle mieszając najlepiej rózgą. Gotujemy ok. 5-8 min. aż kaszka się ugotuje. Przelewamy kaszę do foremek, w środku robimy dziurkę, wlewamy trochę musu truskawkowego i przykrywamy łyżką kaszki. Wstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godz. Podajemy polane resztą sosu owocowego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN