Przepisy kulinarne

W owocowej kuchni: lody bananowe z rabarbarem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Niektóre dzieci nie lubią owoców. Dla tych rodziców, którzy szukają pomysłów na owocowe dania dla swoich pociech, Marieta Marecka przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: kotleciki z indyka z sosem morelowym lub brzoskwiniowym, lane, pomarańczowe kluseczki, lody bananowe z rabarbarem, proste ciasteczka maślane do deseru lodowego oraz pudding z kaszy manny razowej z sosem truskawkowym. Smacznego!

 

 

Kotleciki z indyka z sosem morelowym lub brzoskwiniowym

Składniki:

300 g brzoskwiń lub moreli

300 g piersi z indyka

szczypta cynamonu

2 ziarna kardamonu

wędzona papryka

2 łyżeczki miodu

oliwa z oliwek

1 łyżka masła

szczypta chili

sól

pieprz

imbir

mąka

Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy w plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Brzoskwinie lub morele sparzamy, obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy w ćwiartki. Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy poszatkowany imbir, kardamon i krótko razem przesmażamy. Dodajemy owoce i cynamon, dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Wyciągamy cynamon i kardamon – miksujemy na gładki mus. Rozgrzewamy patelnię a na niej oliwę. Kotleciki lekko oprószamy mąką i smażymy krótko ok. 2–3 min. z każdej strony. Podajemy z ciepłym sosem owocowym i lanymi kluseczkami.

Lane, pomarańczowe kluseczki

Składniki:

szczypta kurkumy lub 3 nitki szafranu

skórka z pomarańczy

4-5 łyżek mąki

szczypta soli

2 jaja

Przygotowanie:

Jaja dokładnie roztrzepujemy widelcem, najlepiej w wysokim dzbanku. Szafran zalewamy jedną łyżką gorącej wody i odstawiamy aż zacznie puszczać kolor. Pomarańczę dokładnie szorujemy, wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do jajek dosypujemy mąkę, skórkę z pomarańczy, szafran, sól i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, dosypujemy mąkę, jeśli zbyt gęsta, można ją rozrzedzić odrobiną mleka. Wylewamy ciasto cienka strużką do gotującego się wrzątku. Krótko gotujemy i wyławiamy łyżką cedzakową.

Lody bananowe z rabarbarem

Składniki:

1-2 łyżki miodu lub cukru brzozowego

2 łyżki startej gorzkiej czekolady

2 zamrożone, obrane banany

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki brązowego cukru

1 łodyga rabarbaru

skórka z limonki

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 12 godz. Czekoladę ścieramy na tarce, podobnie skórkę z wyparzonej i wyszorowanej limonki. Rabarbar obieramy, kroimy w cienkie plasterki i zasypujemy cukrem. Ugniatamy łyżką i mieszamy co jakiś czas aż puści sok. Odstawiamy. Banany łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do malaksera, dodajemy miód lub ksylitol, skórkę z limonki i jogurt. Miksujemy do uzyskania masy o konsystencji lodów. Dodajemy 1/2 startej czekolady, krótko mieszamy i układamy gałkownicą na talerzu. Na około układamy rabarbar i całość skrapiamy powstałym sokiem rabarbarowym i kruchym ciasteczkiem. Podajemy od razu.

Proste ciasteczka maślane do deseru lodowego

Składniki:

1 łyżeczka esencji waniliowej

2,5 łyżki cukru trzcinowego

125 g mąki pszennej

szczypta soli

100 g masła

Przygotowanie:

Masło miksujemy w malakserze, dodajemy cukier, esencję i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mąkę i krótko miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. C. Ciastka wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. Delikatnie ściągamy z blachy i studzimy.

Pudding z kaszy manny razowej z sosem truskawkowym

Składniki:

1/2 szklanki śmietanki kremówki

1 łyżeczka esencji waniliowej

1/2 szklanki manny razowej

skórka z pomarańczy

500 ml mleka

szczypta soli

1 łyżka masła

Sos:

500 g truskawek

1 łyżka miodu

świeża mięta

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy z miodem i świeżą miętą, odstawiamy do schłodzenia. Mleko wraz ze śmietanką, masłem i szczyptą soli zagotowujemy, dodajemy skórkę z pomarańczy, esencję waniliową i wsypujemy kaszę cięgle mieszając najlepiej rózgą. Gotujemy ok. 5-8 min. aż kaszka się ugotuje. Przelewamy kaszę do foremek, w środku robimy dziurkę, wlewamy trochę musu truskawkowego i przykrywamy łyżką kaszki. Wstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godz. Podajemy polane resztą sosu owocowego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości