Koktajl z krewetek z sałatą i różowym sosem - przepis
Składniki:
- 600 g krewetek,
- 200 g majonezu,
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
- 2 łyżki ketchupu,
- 50 ml śmietanki 30%,
- łyżeczka słodkiej musztardy,
- 20 g koniaku,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 1/2 sałaty lodowej,
- 150 g młodej sałaty liściastej ,
- liść laurowy,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Krewetki myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy głowy, ogony, pancerzyki i jelita. Napełniamy garnek wodą, dodajemy liść laurowy i ząbek czosnku. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wrzucamy krewetki i gotujemy przez 2-3 minuty. Gdy będą gotowe, ostudzamy je i odstawiamy na bok. W misce mieszamy majonez z ketchupem, musztardą, sosem Worcestershire i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby połączyć je w gęstą i jedwabistą mieszankę. Dodajemy koniak i śmietanę, po trochu, dostosowując do pożądanej konsystencji. Sos powinien być półpłynny. Mieszamy różowy sos z krewetkami i komponujemy koktajl, umieszczając najpierw kilka liści sałaty w misce. Koktajl z krewetek jest gotowy, przechowujemy go w lodówce do momentu podania.
Bruschetta z kremową pieczoną papryką, grillowanym serem, anchois, ziołami i polewą z octu balsamicznego - przepis
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 150 g sera do grillowania,
- 4 filety anchois w oleju,
- kilka gałązek bazylii, pietruszki, tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- sól i pieprz,
- ocet balsamiczny,
- rustykalna bagietka.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W międzyczasie umyj papryki, osusz je, umieść w całości na arkuszu papieru do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut. Umyj i osusz zioła, a następnie posiekaj je razem z czosnkiem. Gdy skórka papryki zacznie się przypalać, a papryka zmięknie i będzie miała tendencję do "spuszczania powietrza", wyjmij ją z piekarnika, uważając na parę, którą zawiera i wrzący płyn w środku. Odczekaj, aż trochę ostygną, następnie usuń skórkę i szypułkę z nasionami, zachowując płyn z gotowania, a następnie pokrój żółte papryki w paski, a czerwone zmiksuj razem z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Umieść żółtą paprykę w talerzu do zupy i dopraw szczyptą soli, oliwą z oliwek i posiekanymi ziołami.
Ser przekrój na dwa dość grube plastry (aby nie stopił się całkowicie podczas gotowania i zachował konsystencję). Rozgrzej patelnię, a gdy będzie bardzo gorąca, posmaruj plastry sera oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, aby ser nie przywierał do patelni. Teraz umieść plasterki sera na patelni i smaż przez około 5 minut z każdej strony, upewniając się, że obrócisz plasterki sera tylko raz. Gdy na powierzchni sera utworzy się zachęcająca skórka, wyłącz patelnię i przenieś plastry sera na talerz. Umieść kromki chleba, które skropiłeś odrobiną oleju, w piekarniku w temperaturze 200 st. C i piecz do uzyskania złotobrązowego koloru. Gdy chleb będzie gotowy, posyp kromki odrobiną kremu z czerwonej papryki, udekoruj kilkoma paskami żółtej papryki, filetem anchois i kilkoma kostkami grillowanego sera, dopraw kilkoma listkami bazylii i odrobiną glazury balsamicznej
Ciasto czekoladowe z malinami - przepis
Składniki na ciasto:
- 120 g masła,
- 50 g ciemnej czekolady,
- 200 g mleka,
- 70 g kawy,
- 140 g cukru,
- 2 jajka,
- 70 g mąki 00,
- 70 g mąki 0,
- 60 g gorzkiego kakao,
- 8 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 250 g mascarpone,
- 150 g tłustej śmietany,
- 15 g cukru pudru,
- laska wanilii,
- 200 g dżemu malinowego,
- 250 g świeżych malin,
- 100 g czekolady.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Wlej do rondelka pierwsze cztery składniki - masło, gorzką czekoladę, mleko i kawę - i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aby składniki dobrze się rozpuściły i połączyły. Gdy mieszanina będzie dobrze wymieszana i gorąca, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia na kilka chwil.
W międzyczasie przesiej obie mąki razem z kakao, solą i proszkiem do pieczenia i odstaw na bok. Do ciepłej masy dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając ręczną trzepaczką, a następnie dodawaj po trochu mąkę, przesianą sól i proszek do pieczenia i ponownie mieszaj trzepaczką, uważając, aby nie pozostały grudki. Wlej masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie i wokół krawędzi i piecz przez około 35 minut, jednak czas pieczenia należy dostosować, sprawdzając wykałaczką i wydłużając czas pieczenia o kilka minut, jeśli wnętrze jest nadal płynne.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy, a następnie umieścić do góry nogami na desce do krojenia, z talerzem spoczywającym na górze, tak aby skorupa była spłaszczona. Umieść wszystkie składniki nadzienia, tj. śmietanę, mascarpone, cukier puder i wanilię, w mikserze planetarnym: ubijaj trzepaczką - lub elektrycznie - na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego, pełnego i stabilnego kremu: zajmie to tylko kilka minut. Pozostaw w lodówce, aby dobrze się schłodził, aż ciasto będzie zimne i gotowe do złożenia.
Podziel bazę kakaową na dwie połowy, umieść nadzienie w worku cukierniczym z dyszą w kształcie gwiazdy. Rozsmaruj 1/2 dżemu malinowego na pierwszej części ciasta, a następnie ułóż na spodzie kremowe loki naprzemiennie ze świeżymi malinami. Przykryj górną częścią ciasta i udekoruj w ten sam sposób. Zrób loki z czekolady i umieść je na kremie ostatniej warstwy.
Zobacz także:
- Sekrety smaku Italii. Włoska kuchnia to nie tylko jedzenie
- Dania kuchni włoskiej na lato. Poznaj sprawdzone przepisy Cristiny Catese
- "Włoska podróż pełna smaków". Światowej sławy szefowa kuchni Giada De Laurentiis zdradziła nam przepis na pyszny makaron
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN