Lekka, poświąteczna kuchnia Cristiny Catese. Przepisy na smoothie, sałatki i roladki

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Źródło: Dzień Dobry TVN
Każdy z nas ma pewnie jeszcze pełny brzuch po świętach, jednak i tak coś należy zjeść. Właśnie dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy lekkie, szybkie i zdrowe dania od Cristiny Catese. Sprawdź przepisy na smoothie z jabłka, kiwi, cytryny i imbiru, pomarańczy, marchewki i cytryny, a także na sałatkę z ciecierzycy z pomidorkami cherry, marchewką i szpinakiem oraz roladki z indyka oraz sałatkę z jęczmienia.

Smoothie z jabłka, kiwi, cytryny i imbiru

Składniki:

  • 3 kiwi
  • 3 słodkie czerwone jabłka
  • imbir
  • cytryna
  • 250 ml wody
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz jabłka i owoce kiwi, pokrój je na kawałki i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj wody, sok z cytryny oraz obrany i starty imbir.
  3. Blenduj wszystko przez kilka minut. Nasz napój jest gotowy do podania ze świeżym tymiankiem.
  4. Spożywaj napój na świeżo w ciągu 30 minut od przygotowania, aby uniknąć utraty składników odżywczych.

Smoothie z pomarańczy, marchewki i cytryny

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 6 marchewek
  • cytryna
  • kostki lodu
  • płatki migdałowe
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Upraż płatki migdałowe. Obierz i pokrój marchewki, następnie obierz pomarańcze i wyciśnij cytrynę.
  2. Umieść wszystko w blenderze, dodaj lód i w razie potrzeby odrobinę wody.
  3. Podawaj smoothie z odrobiną migdałów i listkami bazylii.
  4. Dla tych, którzy mają sokowirówkę - procedura jest taka sama, ale smoothie będzie bardziej płynne.

Sałatka z ciecierzycy z pomidorkami cherry, marchewką i szpinakiem

Składniki:

  • 500 g gotowanej ciecierzycy
  • 200 g młodego szpinaku
  • 4 kolorowe marchewki
  • 20 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1/2 fioletowej kapusty
  • szalotka
  • liść laurowy
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ocet jabłkowy
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną ciecierzycę ugotuj noc wcześniej lub wybierz wcześniej ugotowaną, odsącz i opłucz.
  2. Umyj i osusz szpinak baby.
  3. Oczyść i pokrój marchewki.
  4. Umyj, osusz, a następnie pokrój pomidorki cherry na pół.
  5. Oczyść kapustę i pokrój ją w bardzo cienkie plasterki.
  6. Gotuj ją na małym ogniu z odrobiną oleju, posiekaną szalotką i liściem laurowym, aż będzie miękka.
  7. W małym słoiku umieść musztardę Dijon, oliwę z oliwek, sól i pieprz, ocet jabłkowy i kumin rzymski.
  8. Potrząsaj, aż powstanie gęsty krem.
  9. Wymieszaj wszystkie warzywa, polej winegretem, spróbuj swojej sałatki i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Roladki z indyka
Roladki z indyka
Roladki z indyka
Źródło: Ola Skowron/East News

Roladki z indyka - przepis

Składniki:

  • 8 plasterków indyka
  • 200 g szpinaku
  • 80 g marchewki
  • seler naciowy
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 200 g ricotty
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Zblanszuj szpinak z odrobiną oliwy i posiekaną szalotką, po przygotowaniu odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Oczyść marchewki i pokrój je w paski julienne.
  3. Oczyść seler i pokrój go w paski julienne.
  4. Ubij plasterki indyka, aby były cienkie.
  5. Umieść w plastrach łyżkę ricotty, szpinak, marchew, seler, sól i pieprz i zamknij rolki.
  6. Po zamknięciu posmaruj je bardzo małą ilością oleju, dodaj bardzo mało soli i obtocz w bułce tartej.
  7. W naczyniu żaroodpornym dodaj mżawkę oliwy, ząbek czosnku i rozmaryn, a na koniec roladki.
  8. Rozgrzany piekarnik do 180 stopni - funkcja air fry.
  9. Po przygotowaniu, podawaj rolady z sałatką jęczmienną.

Sałatka z jęczmienia - przepis

Składniki:

  • 320 g jęczmienia
  • 200 g pieczonej papryki
  • garść rukoli
  • 200 g grzybów
  • 10 czarnych oliwek
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jęczmień zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania przygotuj dressing.
  2. Oczyść grzyby, obierając kapelusz i krojąc trzon i kapelusz.
  3. Smaż to na patelni z odrobiną oleju i szczyptą soli przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Pokrój paprykę w drobną kostkę. Wypestkuj oliwki i pokrój je na małe kawałki.
  5. Odsącz jęczmień i pozostaw do ostygnięcia, następnie przełóż do miski i dodaj oliwki, paprykę, grzyby i rukolę.
  6. Przygotuj emulsję z soku z połówki cytryny, soli, oliwy i czarnego pieprzu, a następnie ubierz sałatkę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości