Smoothie z jabłka, kiwi, cytryny i imbiru
Składniki:
- 3 kiwi
- 3 słodkie czerwone jabłka
- imbir
- cytryna
- 250 ml wody
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka i owoce kiwi, pokrój je na kawałki i wrzuć do blendera.
- Dodaj wody, sok z cytryny oraz obrany i starty imbir.
- Blenduj wszystko przez kilka minut. Nasz napój jest gotowy do podania ze świeżym tymiankiem.
- Spożywaj napój na świeżo w ciągu 30 minut od przygotowania, aby uniknąć utraty składników odżywczych.
Smoothie z pomarańczy, marchewki i cytryny
Składniki:
- 4 pomarańcze
- 6 marchewek
- cytryna
- kostki lodu
- płatki migdałowe
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Upraż płatki migdałowe. Obierz i pokrój marchewki, następnie obierz pomarańcze i wyciśnij cytrynę.
- Umieść wszystko w blenderze, dodaj lód i w razie potrzeby odrobinę wody.
- Podawaj smoothie z odrobiną migdałów i listkami bazylii.
- Dla tych, którzy mają sokowirówkę - procedura jest taka sama, ale smoothie będzie bardziej płynne.
Sałatka z ciecierzycy z pomidorkami cherry, marchewką i szpinakiem
Składniki:
- 500 g gotowanej ciecierzycy
- 200 g młodego szpinaku
- 4 kolorowe marchewki
- 20 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1/2 fioletowej kapusty
- szalotka
- liść laurowy
- oliwa z oliwek extra virgin
- ocet jabłkowy
- łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Namoczoną ciecierzycę ugotuj noc wcześniej lub wybierz wcześniej ugotowaną, odsącz i opłucz.
- Umyj i osusz szpinak baby.
- Oczyść i pokrój marchewki.
- Umyj, osusz, a następnie pokrój pomidorki cherry na pół.
- Oczyść kapustę i pokrój ją w bardzo cienkie plasterki.
- Gotuj ją na małym ogniu z odrobiną oleju, posiekaną szalotką i liściem laurowym, aż będzie miękka.
- W małym słoiku umieść musztardę Dijon, oliwę z oliwek, sól i pieprz, ocet jabłkowy i kumin rzymski.
- Potrząsaj, aż powstanie gęsty krem.
- Wymieszaj wszystkie warzywa, polej winegretem, spróbuj swojej sałatki i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Roladki z indyka - przepis
Składniki:
- 8 plasterków indyka
- 200 g szpinaku
- 80 g marchewki
- seler naciowy
- szalotka
- ząbek czosnku
- 200 g ricotty
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Zblanszuj szpinak z odrobiną oliwy i posiekaną szalotką, po przygotowaniu odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
- Oczyść marchewki i pokrój je w paski julienne.
- Oczyść seler i pokrój go w paski julienne.
- Ubij plasterki indyka, aby były cienkie.
- Umieść w plastrach łyżkę ricotty, szpinak, marchew, seler, sól i pieprz i zamknij rolki.
- Po zamknięciu posmaruj je bardzo małą ilością oleju, dodaj bardzo mało soli i obtocz w bułce tartej.
- W naczyniu żaroodpornym dodaj mżawkę oliwy, ząbek czosnku i rozmaryn, a na koniec roladki.
- Rozgrzany piekarnik do 180 stopni - funkcja air fry.
- Po przygotowaniu, podawaj rolady z sałatką jęczmienną.
Sałatka z jęczmienia - przepis
Składniki:
- 320 g jęczmienia
- 200 g pieczonej papryki
- garść rukoli
- 200 g grzybów
- 10 czarnych oliwek
- 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jęczmień zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania przygotuj dressing.
- Oczyść grzyby, obierając kapelusz i krojąc trzon i kapelusz.
- Smaż to na patelni z odrobiną oleju i szczyptą soli przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia.
- Pokrój paprykę w drobną kostkę. Wypestkuj oliwki i pokrój je na małe kawałki.
- Odsącz jęczmień i pozostaw do ostygnięcia, następnie przełóż do miski i dodaj oliwki, paprykę, grzyby i rukolę.
- Przygotuj emulsję z soku z połówki cytryny, soli, oliwy i czarnego pieprzu, a następnie ubierz sałatkę.
Zobacz także:
- Masz ochotę na coś lekkiego na kolację? Poznaj 5 przepisów na konkretne, ale zdrowe i lekkie kolacje dietetyczne
- Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie
- Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: