Lekka, poświąteczna kuchnia Cristiny Catese. Przepisy na smoothie, sałatki i roladki

Lekka kuchnia Cristiny Catese
Źródło: Dzień Dobry TVN
Każdy z nas ma pewnie jeszcze pełny brzuch po świętach, jednak i tak coś należy zjeść. Właśnie dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy lekkie, szybkie i zdrowe dania od Cristiny Catese. Sprawdź przepisy na smoothie z jabłka, kiwi, cytryny i imbiru, pomarańczy, marchewki i cytryny, a także na sałatkę z ciecierzycy z pomidorkami cherry, marchewką i szpinakiem oraz roladki z indyka oraz sałatkę z jęczmienia.

Smoothie z jabłka, kiwi, cytryny i imbiru

Składniki:

  • 3 kiwi
    • 3 słodkie czerwone jabłka
      • imbir
        • cytryna
          • 250 ml wody
            • świeży tymianek

              Sposób przygotowania:

              1. Obierz jabłka i owoce kiwi, pokrój je na kawałki i wrzuć do blendera.
                1. Dodaj wody, sok z cytryny oraz obrany i starty imbir.
                  1. Blenduj wszystko przez kilka minut. Nasz napój jest gotowy do podania ze świeżym tymiankiem.
                    1. Spożywaj napój na świeżo w ciągu 30 minut od przygotowania, aby uniknąć utraty składników odżywczych.

                      Smoothie z pomarańczy, marchewki i cytryny

                      Składniki:

                      • 4 pomarańcze
                        • 6 marchewek
                          • cytryna
                            • kostki lodu
                              • płatki migdałowe
                                • świeża bazylia

                                  Sposób przygotowania:

                                  1. Upraż płatki migdałowe. Obierz i pokrój marchewki, następnie obierz pomarańcze i wyciśnij cytrynę.
                                    1. Umieść wszystko w blenderze, dodaj lód i w razie potrzeby odrobinę wody.
                                      1. Podawaj smoothie z odrobiną migdałów i listkami bazylii.
                                        1. Dla tych, którzy mają sokowirówkę - procedura jest taka sama, ale smoothie będzie bardziej płynne.

                                          Sałatka z ciecierzycy z pomidorkami cherry, marchewką i szpinakiem

                                          Składniki:

                                          • 500 g gotowanej ciecierzycy
                                            • 200 g młodego szpinaku
                                              • 4 kolorowe marchewki
                                                • 20 kolorowych pomidorków koktajlowych
                                                  • 1/2 fioletowej kapusty
                                                    • szalotka
                                                      • liść laurowy
                                                        • oliwa z oliwek extra virgin
                                                          • ocet jabłkowy
                                                            • łyżeczka musztardy Dijon
                                                              • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
                                                                • sól i pieprz

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. Namoczoną ciecierzycę ugotuj noc wcześniej lub wybierz wcześniej ugotowaną, odsącz i opłucz.
                                                                    1. Umyj i osusz szpinak baby.
                                                                      1. Oczyść i pokrój marchewki.
                                                                        1. Umyj, osusz, a następnie pokrój pomidorki cherry na pół.
                                                                          1. Oczyść kapustę i pokrój ją w bardzo cienkie plasterki.
                                                                            1. Gotuj ją na małym ogniu z odrobiną oleju, posiekaną szalotką i liściem laurowym, aż będzie miękka.
                                                                              1. W małym słoiku umieść musztardę Dijon, oliwę z oliwek, sól i pieprz, ocet jabłkowy i kumin rzymski.
                                                                                1. Potrząsaj, aż powstanie gęsty krem.
                                                                                  1. Wymieszaj wszystkie warzywa, polej winegretem, spróbuj swojej sałatki i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
                                                                                    Roladki z indyka
                                                                                    Roladki z indyka
                                                                                    Roladki z indyka
                                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                    Roladki z indyka - przepis

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 8 plasterków indyka
                                                                                      • 200 g szpinaku
                                                                                        • 80 g marchewki
                                                                                          • seler naciowy
                                                                                            • szalotka
                                                                                              • ząbek czosnku
                                                                                                • 200 g ricotty
                                                                                                  • świeży rozmaryn
                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                      • 4 łyżki bułki tartej
                                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          1. Zblanszuj szpinak z odrobiną oliwy i posiekaną szalotką, po przygotowaniu odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
                                                                                                            1. Oczyść marchewki i pokrój je w paski julienne.
                                                                                                              1. Oczyść seler i pokrój go w paski julienne.
                                                                                                                1. Ubij plasterki indyka, aby były cienkie.
                                                                                                                  1. Umieść w plastrach łyżkę ricotty, szpinak, marchew, seler, sól i pieprz i zamknij rolki.
                                                                                                                    1. Po zamknięciu posmaruj je bardzo małą ilością oleju, dodaj bardzo mało soli i obtocz w bułce tartej.
                                                                                                                      1. W naczyniu żaroodpornym dodaj mżawkę oliwy, ząbek czosnku i rozmaryn, a na koniec roladki.
                                                                                                                        1. Rozgrzany piekarnik do 180 stopni - funkcja air fry.
                                                                                                                          1. Po przygotowaniu, podawaj rolady z sałatką jęczmienną.

                                                                                                                            Sałatka z jęczmienia - przepis

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • 320 g jęczmienia
                                                                                                                              • 200 g pieczonej papryki
                                                                                                                                • garść rukoli
                                                                                                                                  • 200 g grzybów
                                                                                                                                    • 10 czarnych oliwek
                                                                                                                                      • 1/2 cytryny
                                                                                                                                        • oliwa z oliwek
                                                                                                                                          • sól i pieprz

                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                            1. Ugotuj jęczmień zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas gotowania przygotuj dressing.
                                                                                                                                              1. Oczyść grzyby, obierając kapelusz i krojąc trzon i kapelusz.
                                                                                                                                                1. Smaż to na patelni z odrobiną oleju i szczyptą soli przez kilka minut, a następnie wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia.
                                                                                                                                                  1. Pokrój paprykę w drobną kostkę. Wypestkuj oliwki i pokrój je na małe kawałki.
                                                                                                                                                    1. Odsącz jęczmień i pozostaw do ostygnięcia, następnie przełóż do miski i dodaj oliwki, paprykę, grzyby i rukolę.
                                                                                                                                                      1. Przygotuj emulsję z soku z połówki cytryny, soli, oliwy i czarnego pieprzu, a następnie ubierz sałatkę.

                                                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                        Źródło: Cristina Catese

                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana