Wiosenna ogórkowa z ogórków małosolnych
Składniki:
- cebula
- 4 młode marchewki
- 5-6 młodych ziemniaków
- kawałek selera
- kawałek korzenia pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 litry bulionu drobiowego
- 10 ogórków małosolnych
- duży pęczek koperku
- 200 ml oleju rzepakowego
- kwaśna śmietana do podania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, ziemniaki pokroić w kostkę i poddusić przez chwilę w rondlu na maśle. Dodać starte na tarce seler i korzeń pietruszki. Dusić przez chwilę i zalać bulionem drobiowym. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne i gotować aż będą miękkie.
W tym czasie posiekać koperek i zmiksować z olejem na jednolitą masę. Odcedzić na sicie, żeby zebrać aromatyzowany olej koperkowy. Pulpę można wykorzystać np. do koperkowej zupy krem.
Zupę przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksami kwaśnej śmietany, polane olejem koperkowym.
Szczawiowo-buraczkowa z pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 100 g wędzonego boczku
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- pęczek białych szparagów
- 2-3 pęczki szczawiu
- pęczek botwinki
- małe opakowanie mascarpone
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 4 jajka
Ziemniaki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- tymianek
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i otrzeć skórkę. Ugotować do miękkości. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i każdego ziemniaczka delikatnie nadusić. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Każdego ziemniaczka polać zaromatyzowaną oliwą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st. C z włączoną górną grzałką i podpiec przez 15-20 minut. Ziemniaki podawać jako dodatek do zupy.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku. Dodać podsmażoną posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone na centymetrowe kawałki szparagi, posiekany szczaw i botwinkę. Poddusić przez chwilę i zalać 2 litrami wody. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać mascarpone, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę podawać z pieczonymi ziemniakami i gotowanym jajkiem na twardo.
Wiosenna zupa z zielonym makaronem
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- pęczek rzodkiewki
- 200 g młodego szpinaku
- kilka zielonych szparagów
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Zielony makaron:
- 300 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 pęczki pietruszki
- kilka liści szpinaku
- sól
Przygotowanie:
Filety pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zalać bulionem. Marchewkę pokroić w zapałki i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę i szparagi pokroić w plasterki i dodać do zupy. Szpinak oczyścić i dodać do zupy. Całość gotować około 15 minut.
Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Makaron: jajka zmiksować blenderem razem z pietruszką i liśćmi szpinaku. Z mąki usypać na stolnicy kopczyk i w środku zrobić dołek. Masę jajeczną wylać do dołka. Całość posolić 2 szczyptami soli. Widelcem wymieszać mąkę z jajkami, następnie wyrabiać przez kilka minut na gładką i elastyczną masę. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodać więcej mąki. Ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy na cienki placek, zwinąć i pokroić na półcentymetrowe paski. Ugotować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Przełożyć do miseczki. Zalać zupą.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz
Jakie przyprawy dodać do rosołu? Wskazówki dotyczące gotowania
Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf