Babeczki marchewkowo-pomarańczowe - przepis
Składniki:
- 100 g rozpuszczonego masła
- 80 g oleju
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 duże marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
- pół szklanki posiekanych orzechów pekan
- skórka z jednej dużej pomarańczy
Jak zrobić babeczki marchewkowo-pomarańczowe?
- W jednej misce wymieszać masło, olej, jaja i cukier.
- W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon.
- Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę, orzechy i skórkę z pomarańczy, wymieszać do połączenia.
- Wyłożyć do papilotek, piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
Krem maślany z białą czekoladą - przepis
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g białej czekolady - rozpuszczonej i przestudzonej
- Masło utrzeć aż zmieni kolor na prawie biały.
- Stopniowo dolewać czekoladę, dalej ucierając.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować babeczki.
Zobacz także:
- Ciasto 4 łyżki, czyli pyszny, błyskawiczny deser z 4 składników
- Szybki obiad w 30 minut. Zapiekanka makaronowa z naturalnych składników
- Zapiekanka makaronowa z cukinii i kurczaka. Sprawdź prosty przepis na idealny obiad
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: