Babeczki marchewkowo-pomarańczowe i krem maślany z białą czekoladą - przepis

Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak robić babeczki marchewkowo-pomarańczowe? Sprawdź przepis również na krem maślany z białą czekoladą.

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe - przepis

Składniki:

  • 100 g rozpuszczonego masła
    • 80 g oleju
      • 3 jaja
        • 200 g cukru
          • 250 g mąki pszennej
            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
              • 0,5 łyżeczki sody
                • szczypta soli
                  • 1 łyżeczka cynamonu
                    • 3 duże marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
                      • pół szklanki posiekanych orzechów pekan
                        • skórka z jednej dużej pomarańczy

                          Jak zrobić babeczki marchewkowo-pomarańczowe?

                          • W jednej misce wymieszać masło, olej, jaja i cukier.
                            • W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon.
                              • Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę, orzechy i skórkę z pomarańczy, wymieszać do połączenia.
                                • Wyłożyć do papilotek, piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.

                                  Krem maślany z białą czekoladą - przepis

                                  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
                                    • 300 g białej czekolady - rozpuszczonej i przestudzonej
                                      1. Masło utrzeć aż zmieni kolor na prawie biały.
                                        1. Stopniowo dolewać czekoladę, dalej ucierając.
                                          1. Przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować babeczki.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Diana Ryściuk

                                            Źródło: Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska

                                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana