Babeczki marchewkowo-pomarańczowe i krem maślany z białą czekoladą - przepis

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe i krem maślany z białą czekoladą
Pyszne słodkości dla małych fanów dinozaurów
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z okazji Dnia Dinozaura w kuchni Dzień Dobry TVN Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska przygotowały różne pyszne wypieki. Jak robić babeczki marchewkowo-pomarańczowe? Sprawdź przepis również na krem maślany z białą czekoladą.

Babeczki marchewkowo-pomarańczowe - przepis

Składniki:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 80 g oleju
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 duże marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
  • pół szklanki posiekanych orzechów pekan
  • skórka z jednej dużej pomarańczy

Jak zrobić babeczki marchewkowo-pomarańczowe?

  • W jednej misce wymieszać masło, olej, jaja i cukier.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon.
  • Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę, orzechy i skórkę z pomarańczy, wymieszać do połączenia.
  • Wyłożyć do papilotek, piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.

Krem maślany z białą czekoladą - przepis

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g białej czekolady - rozpuszczonej i przestudzonej
  1. Masło utrzeć aż zmieni kolor na prawie biały.
  2. Stopniowo dolewać czekoladę, dalej ucierając.
  3. Przełożyć do rękawa cukierniczego, dekorować babeczki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości