Grillowa uczta z kołem smaków. "My tu jesteśmy, bo trzeba gotować"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Plażowanie dla wytrwałych - zapraszamy nad Wisłę
Plażowanie dla wytrwałych - zapraszamy nad Wisłę
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Jako pierwszy serce wam skradnie azjatycki burger
Fantazje grillowe w nowej odsłonie
Fantazje grillowe w nowej odsłonie
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Grillowane kiełbaski w cieście francuskim kontra letnie tacosy
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Szaszłyk chłopski w towarzystwie kuszących jabłek
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Hot dogi z chrupiącymi nowalijkami i przepyszną żytnią pajdą
Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
Ośmiorniczki grillowe w towarzystwie sałatki ziemniaczanej
Otwarcie sezonu grillowego wymaga szczególnej oprawy. Nie umknęło to uwadze Piotra Wojtasika. Reporter Dzień Dobry TVN poprosił uznanych kucharzy z Grecji, Francji i Włoch o wrzucenie na ruszt losowo wybranych produktów. Jak zakończyła się zabawa kołem smaków?

Grillowanie na wesoło w Dzień Dobry TVN

Wiosenna aura sprzyja grillowaniu w plenerze. A gdyby tak połączyć przygotowywanie posiłków ze świetną zabawą? O zaletach takiego rozwiązania przekonali się Cristina Catese, David Gaboriaud i Teo Vafidis. Utalentowani kucharze musieli zdać się na los w sprawie wyboru składników do przyrządzenia potraw. Po zakręceniu kołem smaków każdy z nich zajął stanowisko przy ruszcie, by wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła.

- My tu jesteśmy, bo trzeba gotować - stwierdził jeszcze przed rozpoczęciem wyzwania Piotr Wojtasik.

Grillowa uczta z kołem smaków

Kucharze doskonale poradzili sobie z nieszablonowym zadaniem. Teo Vafidis wylosował ser camembert i pomidory, dlatego zdecydował się przygotować zdrową sałatkę. Nie zrezygnował jednak z mięsnych specjałów, dzięki czemu na ruszt trafiły także frankfurterki, śląska kiełbasa i karkówka. Cristinie Catese przypadły w udziale pomidory i bakłażan. Trenerka kuchni włoskiej przyrządziła między innymi bakłażan faszerowany gorgonzolą i świeżą cebulą oraz doradę ze szparagami. Z kolei David Gaboriaud musiał wykorzystać dwa rodzaje sera. Postawił na szaszłyki z kurczakiem, pomidorkami, papryką i halloumi, a także fetę z grillowanym ananasem i chilli.

- Można grillować owoce. Można grillować pomidory i robić później z tego salsę. Można grillować młodą kapustę i ją podawać z różnymi dodatkami - zdradził szef kuchni.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Reporter: Piotr Wojtasik

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana