Sos pomidorowo-morelowy do mięs - przepis
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 500 g moreli,
- 3 szalotki,
- sól, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka.
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Z moreli usuń pestkę i pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę a następnie pomidory oraz morele pokrojone na mniejsze kawałki. Dopraw słodką papryką, solą, pieprzem i delikatnie kminem rzymskim. Duś pomidory z morelami aż odparują wodę. Następnie zmiksuj na gładką masę. Podawaj z warzywami z grilla.
Pieczone ziemniaczki - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków młodych,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 gałązki rozmarynu,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- świeże oregano,
- liście sałaty.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki podgotuj 5 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedź. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw ziemniaki, dopraw oliwą, dodaj gałązki rozmarynu i dopraw przyprawami. wstaw do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu dopraw świeżym oregano i zieloną sałatą.
Dip miodowo-musztardowy - przepis
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- posiekana zielona pietruszka,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz cytrynowy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj razem i podawaj z gorącymi ziemniakami, mięsem lub sałatką.
Sałatka ze szparagami i kozim serem - przepis
Składniki:
- mieszanka sałat,
- liście szpinaku,
- rolada kozia,
- pęczek szparagów,
- 250 g truskawek,
- pomarańcza,
- 10 suszonych pomidorów,
- łuskane pistacje,
- 2 łyżki zielonego pesto,
- 100 g malin,
- sól, pieprz cytrynowy,
- tarty parmezan,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Na półmisku ułóż sałaty oraz liście szpinaku. Szparagi ugrilluj na patelni grillowej. Dodaj do sałaty. Następnie obierz pomarańczę ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do sałaty wraz z truskawkami. Pokrój kozi ser, suszone pomidory, pistacje i maliny. Dodaj kleksy pesto, sól i pieprz. Następnie połącz składniki sosu i dodaj sos do sałaty.
Prażona cykoria z orzechami - przepis
Składniki:
- cykoria,
- 4 łyżki oliwy truflowej,
- 50 g orzechów piniowych,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sok z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Cykorię obierz z liści i przełóż na suchą patelnię. Praż liście aż poczujesz orzechowy aromat. Dodaj oliwę truflową i przełóż na półmisek. Dodaj sok z pomarańczy oraz ocet balsamiczny. Na koniec posyp orzechami piniowymi podprażonymi na suchej patelni.
Zobacz także:
- Przekąski z grilla w zdrowej odsłonie. Zdradzamy proste i szybkie przepisy na zaskakujące dania
- Przekąski na grilla dla dzieci i dorosłych. Z czego zrobić przekąski na grilla?
- Szykujesz grilla dla znajomych? Te przekąski zachwycą twoich gości
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN