Pyszne i zdrowe dodatki na grilla według przepisów Darii Ładochy

Daria Ładocha w Kuchni Dzień Dobry TVN
Co podać do kiełbaski i karkówki?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała dodatki na grilla. Głównym daniem najczęściej jest mięso - kaszanka, kiełbasa czy karkówka, ale również szaszłyki czy dania wegańskie. Co do nich podawać? Dipy, sałatki czy pieczone ziemniaczki! Sprawdź przepisy Darii Ładochy na zdrowe i pyszne grillowe dodatki. 

Sos pomidorowo-morelowy do mięs - przepis

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 500 g moreli,
  • 3 szalotki,
  • sól, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka.

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Z moreli usuń pestkę i pokrój na ćwiartki. Na patelni podgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę a następnie pomidory oraz morele pokrojone na mniejsze kawałki. Dopraw słodką papryką, solą, pieprzem i delikatnie kminem rzymskim. Duś pomidory z morelami aż odparują wodę. Następnie zmiksuj na gładką masę. Podawaj z warzywami z grilla.

Pieczone ziemniaczki - przepis

Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki
Pieczone ziemniaczki
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków młodych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • świeże oregano,
  • liście sałaty.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki podgotuj 5 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedź. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw ziemniaki, dopraw oliwą, dodaj gałązki rozmarynu i dopraw przyprawami. wstaw do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu dopraw świeżym oregano i zieloną sałatą.

Dip miodowo-musztardowy - przepis

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • posiekana zielona pietruszka,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz cytrynowy.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj razem i podawaj z gorącymi ziemniakami, mięsem lub sałatką.

Sałatka ze szparagami i kozim serem - przepis

Sałatka ze szparagami i kozim serem
Sałatka ze szparagami i kozim serem
Sałatka ze szparagami i kozim serem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • mieszanka sałat,
  • liście szpinaku,
  • rolada kozia,
  • pęczek szparagów,
  • 250 g truskawek,
  • pomarańcza,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • łuskane pistacje,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 100 g malin,
  • sól, pieprz cytrynowy,
  • tarty parmezan,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Na półmisku ułóż sałaty oraz liście szpinaku. Szparagi ugrilluj na patelni grillowej. Dodaj do sałaty. Następnie obierz pomarańczę ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do sałaty wraz z truskawkami. Pokrój kozi ser, suszone pomidory, pistacje i maliny. Dodaj kleksy pesto, sól i pieprz. Następnie połącz składniki sosu i dodaj sos do sałaty.

Prażona cykoria z orzechami - przepis

Składniki:

  • cykoria,
  • 4 łyżki oliwy truflowej,
  • 50 g orzechów piniowych,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sok z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Cykorię obierz z liści i przełóż na suchą patelnię. Praż liście aż poczujesz orzechowy aromat. Dodaj oliwę truflową i przełóż na półmisek. Dodaj sok z pomarańczy oraz ocet balsamiczny. Na koniec posyp orzechami piniowymi podprażonymi na suchej patelni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości