Materiał promocyjny

Gotowy zestaw grillowy wykorzystany w innych daniach. Sprawdź wyjątkowe przepisy

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grillowanie czas start
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gotowy zestaw grillowy złożony z trzech rodzajów mięsa to świetna propozycja nie tylko na typowe dania prosto z rusztu. W ciekawy sposób można go wykorzystać również w innych potrawach, co w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić grillowaną karkówkę z gruszkowym chutney, pitę z grillowanym boczkiem i sosem tzatziki i grillowany schab z odświeżającą sałatką z ogórka i pomidora?

W skład zestawu wchodzą trzy rodzaje wyselekcjonowanych mięs wieprzowych: schab, boczek i karkówka. Zastrzeżona receptura marynaty stworzonej specjalnie dla tego produktu, zawiera starannie opracowaną i niezwykle aromatyczną mieszankę przypraw i ziół, wśród których dominują papryka, pieprz, cebula i kolendra. Całość jest w pełni zamarynowana, dlatego poza obróbką termiczną, nie wymaga dodatkowych zabiegów. Nadaje się do przyrządzenia na każdym rodzaju grilla, patelni lub w piecu.

Grillowana karkówka z gruszkowym chutney - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki z zestawu grillowego
  • olej rzepakowy do smażenia

Chutney z gruszki:

  • 0,5 kg gruszek
  • 50 ml ocet jabłkowy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • sól
  • dodatki: rukola

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażamy owoce. Po chwili dodajemy ocet jabłkowy, a następnie wodę.
  2. Po kilku minutach doprawiamy mielonym imbirem, chili i cynamonem.
  3. Dodajemy cukier i doprawiamy solą do smaku.
  4. Na patelni z odrobiną oleju smażymy karkówkę około 5 minut z każdej stron.
  5. Po zdjęciu czekamy około 5 minut i kroimy na równe plastry.
  6. Mięso układamy na rukoli i polewamy gruszkowym chutney.

Pita z grillowanym boczkiem i sosem tzatziki - przepis

Składniki:

  • 2 kawałki boczku z zestawu grillowego

Chlebek:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 220 ml letniej wody (około szklanka)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 świeże ogórki
  • 1 płaska łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • liście sałaty
  • pomidory
  • czarne oliwki
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wodę, drożdże oliwę i sól. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie idealnie gładkie. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 60-90 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 równych porcji.
  3. Rozwałkowujemy, przykrywamy ścierką i czekamy kolejne 20 minut.
  4. Pieczemy chlebki na dobrze rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony.
  5. Na patelni grillowej z odrobiną oleju podsmażamy boczek około 3 minuty z każdej strony.
  6. Następnie mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 15 minut.
  7. Po wyciągnięciu mięso kroimy na małe kawałki.
  8. Tzatziki: Ogórka ścieramy na tarce z małymi oczkami, solimy i odsączamy z wody. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  9. Do chlebków pita wkładamy sos, mięso i warzywa według uznania.

Grillowany schab z odświeżającą sałatką z ogórka i pomidora - przepis

Składniki:

  • 2 plastry schabu z zestawu grillowego
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 duży ogórek, pokrojony w ćwiartki
  • ¼ szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kawałki boczku z zestawu grillowego

Chlebek pita:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 gramów świeżych drożdży
  • 220 ml letniej wody (około szklanka)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 świeże ogórki
  • 1 płaska łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Schab układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i obsmażamy na złoto z obu stron na dużym ogniu.
  2. Następnie zmniejszamy moc palnika i dociągamy mięso, aż będzie miękkie i soczyste.
  3. Wszystkie warzywa pokrojone wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekane zioła, polewamy octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i wszystko razem mieszamy.
  4. Po 30 minutach zlewamy soki, które puszczą warzywa i dodajemy kwaśną śmietanę.
  5. Dokładnie mieszamy i serwujemy z przygotowanym schabem wieprzowym.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości