Dlaczego warto zacząć dzień od śniadania?
Nie jest tajemnicą, że nasz organizm potrzebuje energii, aby żyć i prawidłowo funkcjonować. Rano ten niedobór energetyczny jest duży, bo od ostatniego posiłku mija wiele godzin. Po całej nocy powinniśmy nakarmić nasz organizm wartościowym i przede wszystkim zbilansowanym posiłkiem.
- Jedzenie śniadań zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych - zdradziła Anna Radowicka. - Obniża ryzyko zachorowań na cukrzycę typu II, nadciśnienie tętnicze - dodała dietetyczka.
Zdrowie
Okazuje się jednak, że ważne jest nie tylko co jemy na śniadanie, ale także - kiedy je spożywamy.
- Zasadą jest, żeby zjeść śniadanie w ciągu 2 godzin od przebudzenia - wskazała ekspertka. - Nasz metabolizm spowalnia w nocy, żeby go pobudzić musimy dostarczyć mu pokarm - tłumaczyła. Dlaczego to takie ważne? - W ciągu dnia rekompensujemy sobie ten niedobór kalorii i zdarza się podjadać - wyjaśniła Anna Radowicka.
Co jeść na wczesne śniadanie?
Śniadanie powinno zapewnić 25-30% naszego dziennego zapotrzebowania. - W posiłku, od którego zaczynamy dzień, powinny znaleźć się węglowodany złożone: produkty pełnoziarniste, płatki owsiane, jaglane, białko - wymieniła nasza gościni. Jak przygotować takie pełnowartościowe, dobrze zbilansowane śniadanie? Pierwsza myśl - to zajmuje dużo czasu. Okazuje się, że niekoniecznie.
- Ile czasu zajmie dodanie do jogurtu płatków? - zapytała Anna Radowicka. - Przygotowanie koktajlu też nie trwa długo - zaznaczyła. - Kefir, szpinak, orzechy, płatki owsiane i blendujesz - podała przepis na ekspresowe, pożywne śniadanie.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Płatki bezglutenowe – wartościowe i bezpieczne śniadanie przy kłopotach trawiennych
- Jak zrobić idealną owsiankę? Przepisy Darii Ładochy i nie tylko
- Wegańska owsianka - proste przepisy na zdrowe śniadanie
Autor: Katarzyna Lackowska