Materiał promocyjny

Co przygotować z kiełbasy? Poznaj pomysły Jaśka Kuronia

DD_20231022_Kuchnia_REP
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował pyszne dania, do których idealnie nada się kiełbasa. Poznaj jego przepisy na chłopską zapiekankę, forszmak, gołąbki z kaszą jęczmienną, szynką i pieczarkami i zalewajkę.

Zapiekanka chłopska - przepis

Składniki:

  • 200 g Krakowskiej Suchej JBB Bałdyga,
    • 2 cebule,
      • 2 marchewki,
        • 3 ząbki czosnku,
          • 300 g mrożonego groszku,
            • około 1 kg ziemniaków,
              • 700 – 800 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego),
                • 200 ml intensywnego w smaku bulionu z kurczaka,
                  • 5 pieczarek,
                    • 1/3 szklanki mleka,
                      • 50 g masła i 3 łyżki oleju lub oliwy,
                        • 40 g startego sera dziugas lub parmezanu,
                          • łyżka suszonego majeranku, płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
                            • sól, pieprz.

                              Sposób przygotowania:

                              Na rozgrzanym oleju lub oliwie zeszklij cebulę. Następnie dodaj bulion, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę lub pół plastry marchewkę. Całość duś 40–50 minut, aż powstały sos będzie gęsty. Na ostatnie 3 minuty dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy.

                              Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj po czym dokładnie je utłucz z dodatkiem masła i mleka. W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną, dopraw solą oraz pieprzem i przykryj ją tłuczonymi ziemniakami. Całość zapiekaj około 40 minut lub do zbrązowienia wierzchu zapiekanki.

                              Aby była bardziej pikantna możesz do farszu dodać suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub chili.

                              Zapiekanka
                              Zapiekanka
                              Źródło: Ola Skowron/East News

                              Forszmak - przepis

                              Składniki:

                              • 3 łyżki oleju lub smalcu,
                                • 1/2 kg trudniejszej wieprzowiny np. łopatka, schab,
                                  • 400 g Krafterek JBB Bałdyga,
                                    • 100 g Boczku z Beczki JBB Bałdyga,
                                      • 6 liści laurowych,
                                        • 12 ziaren ziela angielskiego,
                                          • łyżeczka kminku w ziarnach,
                                            • czubata łyżka mąki pszennej,
                                              • duża papryka pokrojona w paski,
                                                • 2 cebule pokrojone w kostkę,
                                                  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte lub dobrze posiekane,
                                                    • 2 łyżki koncentratu,
                                                      • 3 duże ogórki konserwowe pokrojone w podłużne ćwiartki,
                                                        • 300 ml bulionu,
                                                          • sól, pieprz.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Misę tłuszcz mocno rozgrzej w garnku. Mięsa pokrój – wieprzowinę w cm kostkę, Krafterki w plastry, a boczek w kosteczkę. Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż całość mięsa z liśćmi laurowymi, zielem i kminkiem do delikatnego skarmelizowania. Dodaj cebule wraz z czosnkiem, smaż mieszając 5 minut. Dodaj paprykę oraz bulion i duś pod przykryciem przez godzinę. Dodaj mąkę wymieszaną z bulionem, dobrze wymieszaj, dodaj ogórki i duś przez kolejne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

                                                            Forszmak
                                                            Forszmak
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Gołąbki z kaszą jęczmienną, szynką i pieczarkami - przepis

                                                            Składniki:

                                                            • średniej wielkości kapusta włoska,
                                                              • 300 g kaszy jęczmiennej,
                                                                • 3 łyżki oleju rzepakowego,
                                                                  • 400 g Szynki Zapiekanej na Maśle JBB Bałdyga pokrojonej w kostkę,
                                                                    • 2 cebule pokrojone w kostkę,
                                                                      • 6 ząbków czosnku pokrojonych w płatki,
                                                                        • 300 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki,
                                                                          • marchewka starta,
                                                                            • pietruszka starta,
                                                                              • duża papryka posiekana,
                                                                                • 2 szklanki bulionu warzywnego,
                                                                                  • łyżka pieprzu ziołowego,
                                                                                    • 2 łyżki zielonej czubrycy/cząbru lub 3 łyżki otartego majeranku,
                                                                                      • płaska łyżka suszonego tymianku,
                                                                                        • łyżka koncentratu pomidorowego,
                                                                                          • 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej,
                                                                                            • 1,5 łyżeczki soli,
                                                                                              • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

                                                                                                Składniki na sos pomidorowy:

                                                                                                • łyżka oleju,
                                                                                                  • mała cebula pokrojona w kostkę,
                                                                                                    • 2 płaskie łyżki mąki,
                                                                                                      • 750 ml soku pomidorowego,
                                                                                                        • sól, pieprz.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Zagotuj duży garnek mocno osolonej wody. I parz liście kapusty po 2 minuty każdy. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości kaszę. Odstaw do ostygnięcia.

                                                                                                          W dużej patelni na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż mieszając przez 3 minuty. Dodaj szynkę i smaż kolejne 2 minuty.

                                                                                                          Dodaj pieczarki i pozostałe warzywa, zalej całość bulionem i dopraw pieprzem ziołowym, czubrycą lub majerankiem i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu do odparowania bulionu. Przesmażone składniki połącz z kaszą i dobrze wymieszaj. Dopraw musztardą, koncentratem, solą oraz czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.

                                                                                                          Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.

                                                                                                          Na spód garnka wyłóż ze 3 liście kapusty, ułóż na nich gołąbki, podlej dwoma szklankami bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 75 minut.

                                                                                                          Na oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj 100 ml wody i poczekaj aż odparuje. Kiedy cebula zacznie się znów smażyć dodaj mąkę, dobrze wymieszaj i smaż minutę. Wlej sok pomidorowy i mieszając doprowadź do wrzenia, Gotuj 2 minuty, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie koperkiem.

                                                                                                          Gołąbki z kaszą jęczmienną, szynką i pieczarkami
                                                                                                          Gołąbki z kaszą jęczmienną, szynką i pieczarkami
                                                                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                          Zalewajka - przepis

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 3 łyżki oleju,
                                                                                                            • 500 g Krafterek JBB Bałdyga pokrojonych w 1 cm plasterki,
                                                                                                              • 200 g Szynki zapiekanej na Maśle JBB Bałdyga drobno pokrojonej,
                                                                                                                • 6 liści laurowych,
                                                                                                                  • 12 ziaren ziela angielskiego,
                                                                                                                    • płaska łyżeczka ziaren kminku,
                                                                                                                      • 2 cebule pokrojone w kostkę,
                                                                                                                        • 4 ząbki czosnku pokrojone w płatki,
                                                                                                                          • duża marchewka pokrojona w cienkie ćwierć plastry,
                                                                                                                            • pietruszka pokrojona w ćwierć plastry,
                                                                                                                              • 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
                                                                                                                                • 2 łyżki otartego majeranku,
                                                                                                                                  • 2 litry bulionu,
                                                                                                                                    • 25 suszonych grzybów namoczonych,
                                                                                                                                      • sól, pieprz,
                                                                                                                                        • ew. łyżka chrzanu.

                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                          Na oleju obsmaż do zrumienienia Krafterki z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz kminkiem. Dodaj szynkę, cebule, czosnek i smaż mieszając 4 minuty. Dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i zalej bulionem. Dodaj majeranek i grzyby, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Wlej zakwas i ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Serwuj ze śmietaną.

                                                                                                                                          Zalewajka
                                                                                                                                          Zalewajka
                                                                                                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana