Materiał promocyjny

Poznaj niepowtarzalne smaki prosto z Łodzi - zalewajkę, knedle z truskawkami i kapustą oraz zupę śledziową

Szymon Stach
Regionalne przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Stach, zdobywca dwóch czapek Gault & Millau dla restauracji Quale, przygotował regionalne dania łódzkie. Sprawdź jego przepisy na zalewajkę, knedle z truskawkami i słodką kapustą oraz fuzję zupy śledziowej z ziemniakami z ogniska, gruszką i jabłkiem. 

Fuzja zupy śledziowej z ziemniakami z ogniska, gruszką i jabłkiem - przepis

Składniki:

  • 2 solone śledzie z beczki (całe),
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • cebula,
  • 600 ml śmietany kwaśnej 18%,
  • 200 ml mleka,
  • sok z kiszonych ogórków,
  • ziemniaki pieczone w ognisku,
  • mlecz z 1 śledzia,
  • jabłko słodkie,
  • gruszka,
  • świeże zioła (koperek, szczypiorek, natka pietruszki, ew. kwiaty jadalne).

Sposób przygotowania zupy śledziowej:

Śledzie włożyć do miski i zalać wodą. Moczyć ok 6 godzin, a co godzinę zmieniać wodę. Wyjąć ze śledzia mlecz, utrzeć go w moździerzu, dodać sól i cukier, a potem przetrzeć przez sito. Do miski wlać śmietanę i mleko oraz mlecz i posiekaną cebulę, wymieszać. Śledzie obrać ze skóry i oddzielić od ości i pokroić na spore kawałki. Włożyć do mieszanki mleka ze śmietanką. Niech śledzie spędzą w niej minimum godzinę, aby smaki się przegryzły. Całość można udekorować świeżymi jabłkami i gruszkami.

Sposób przygotowania domowych ziemniaków z ogniska:

Umyte ziemniaki, jeszcze mokre, obtoczyć w mące pszennej i włożyć do piekarnika 220 st. C na ok 45 min lub upiec tradycyjnie w ognisku.

Zalewajka
Zalewajka
Zalewajka
Źródło: Paweł Wodzyński

Łódzka zalewajka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 l zakwasu na żur,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • laska wiejskiej kiełbasy,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • majeranek świeży i suszony,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do garnka z osoloną wodą. Jeśli chcemy dodać marchewkę, to również kroimy ją w kostkę i gotujemy razem z ziemniakami. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, wsypać nieco mielonego pieprzu i majeranku, całość gotować. Boczek i kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko dodać do zupy. Kiedy ziemniaki się ugotują zalać wszystko dobrze wymieszanym zakwasem. Pogotować kilka minut, można też zupę doprawić śmietaną.

Zupa najlepsza jest następnego dnia kiedy wszystkie składniki się przegryzą.

Knedle z truskawkami i młodą kapustą oraz sosem polskim
Knedle z truskawkami i młodą kapustą oraz sosem polskim
Knedle z truskawkami i młodą kapustą oraz sosem polskim
Źródło: Paweł Wodzyński

Knedle z truskawkami i młodą kapustą oraz sosem polskim - przepis

Składniki na knedle:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • ok. 200 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • ok. 0,5 kg truskawek,
  • cukier,
  • szczypta soli.

Składniki na kapustę:

  • młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • ok. 100 g słoniny,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sól.

Składniki na sos polski:

  • 100 g masła,
  • 30 g bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Przygotowywanie potrawy zaczynamy od ugotowania i ubicia ziemniaków (warto wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z przygotowywania obiadu dzień wcześniej). Kiedy ziemniaki wystygną, wykładamy je na stolnicę i ugniatamy ciasto (dodajemy część mąki, jajko i szczyptę soli). Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt zbite – resztę mąki dodajemy w razie konieczności. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na mniejsze kawałki, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środek każdego z nich wsypujemy odrobinę cukru i układamy całą truskawkę bez szypułki. Dokładnie zalepiamy i formujemy okrągłą kluskę. Delikatnie obtaczamy w mące. Knedle gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut po wypłynięciu będą gotowe.

W tak zwanym międzyczasie warto przygotowywać już naszą młodą kapustę. Szatkujemy ją i cebulę. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dusimy wszystko z przyprawami do pożądanej miękkości, doprawiamy solą i cukrem.

Nasze knedle możemy także polać podsmażaną bułką tartą z masłem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości