Jak przywitać bociany? Oczywiście busłowymi łapami. Poznajcie regionalne danie Podlasia na przywołanie wiosny

Źródło: Dzień Dobry TVN
Racuchy, czyli pyszne placki na słodko
Racuchy, czyli pyszne placki na słodko
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
Busłowe łapy znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze. Dawniej tym daniem witano bociany. Sprawdź przepis, jak zrobić je samodzielnie w domu. 

Busłowe, czyli bocianie łapy - co to za danie?

Busłowe łapy to pulchne i puszyste bułeczki z ciasta drożdżowego wykonywane w okresie Wielkiego Postu z okazji przylotu bocianów, zwanych czasem klekotami. Nazywane również busiołowymi lub bocianimi łapami, przypominały właśnie tą część ptaka.

Potrawa ta łączona była również ze świętem Zwiastowania Najświętszej Marii Panny, które w ludowych wierzeniach Podlasia uznawane było jako właśnie dzień przylotu bocianów i zapowiedź nadejścia wiosny. Obchodzone jest ono 25 marca. Najczęściej postnymi racuchami zajadały się dzieci. Zgodnie z tradycją, mogły one znaleźć w nich monety zwiastujące bogactwo. Co więcej, bułeczki te również kładziono w gniazdach ptaków, aby przyspieszyć ich przylot.

Busłowe łapy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg mąki,
    • ½ paczki świeżych drożdży,
      • 4 żółtka,
        • ½ litra mleka,
          • ½ kostki margaryny lub masła (porada: im więcej dodamy margaryny, tym ciasto będzie bardziej kruche),
            • ½ szklanki mąki,
              • szklanka oleju,
                • 2 jajka (do posmarowania).

                  Sposób przygotowania:

                  1. Mąkę wsypujemy do dużego naczynia lub na blat. Na środku robimy wgłębienie.
                    1. Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże. Kiedy te się rozpuszczą, można dodać całość do mąki.
                      1. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę i dodajemy do mąki z mlekiem i drożdżami.
                        1. Masło rozpuszczamy i dodajemy całej masy na koniec.
                          1. Całość zagniatamy. Trzeba to robić tak długo, aż całość zacznie odstawać od naczynia.
                            1. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
                              1. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części i formujemy w kształt trójkąta. Z tego wycinamy poszczególne "paluchy" - od 3 do 4. Można je tak zostawić lub dodatkowy paluch "skręcić", aby powstały świderki. Po upieczeniu będą ładnie wyglądać.
                                1. Smażymy na głębokim na 2 cm tłuszczu. Z jednej strony powinny być nieco ciemniejsze, tak jak ubrudzone bocianie łapy.

                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: skansen.bialystok.pl/gov.pl

                                  Źródło zdjęcia głównego: Emilija Manevska/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana