Busłowe, czyli bocianie łapy - co to za danie?
Busłowe łapy to pulchne i puszyste bułeczki z ciasta drożdżowego wykonywane w okresie Wielkiego Postu z okazji przylotu bocianów, zwanych czasem klekotami. Nazywane również busiołowymi lub bocianimi łapami, przypominały właśnie tą część ptaka.
Potrawa ta łączona była również ze świętem Zwiastowania Najświętszej Marii Panny, które w ludowych wierzeniach Podlasia uznawane było jako właśnie dzień przylotu bocianów i zapowiedź nadejścia wiosny. Obchodzone jest ono 25 marca. Najczęściej postnymi racuchami zajadały się dzieci. Zgodnie z tradycją, mogły one znaleźć w nich monety zwiastujące bogactwo. Co więcej, bułeczki te również kładziono w gniazdach ptaków, aby przyspieszyć ich przylot.
Busłowe łapy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg mąki,
- ½ paczki świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- ½ litra mleka,
- ½ kostki margaryny lub masła (porada: im więcej dodamy margaryny, tym ciasto będzie bardziej kruche),
- ½ szklanki mąki,
- szklanka oleju,
- 2 jajka (do posmarowania).
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypujemy do dużego naczynia lub na blat. Na środku robimy wgłębienie.
- Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże. Kiedy te się rozpuszczą, można dodać całość do mąki.
- Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę i dodajemy do mąki z mlekiem i drożdżami.
- Masło rozpuszczamy i dodajemy całej masy na koniec.
- Całość zagniatamy. Trzeba to robić tak długo, aż całość zacznie odstawać od naczynia.
- Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części i formujemy w kształt trójkąta. Z tego wycinamy poszczególne "paluchy" - od 3 do 4. Można je tak zostawić lub dodatkowy paluch "skręcić", aby powstały świderki. Po upieczeniu będą ładnie wyglądać.
- Smażymy na głębokim na 2 cm tłuszczu. Z jednej strony powinny być nieco ciemniejsze, tak jak ubrudzone bocianie łapy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kartacze, babka i kiszka, czyli dania kuchni podlaskiej. "Bez ziemniaków nie ma obiadu"
- Pierekaczewnik - przepis na tradycyjne danie tatarskie
- Kisiel owsiany - przepis na tradycyjną, oryginalną potrawę z Podlasia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: skansen.bialystok.pl/gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: Emilija Manevska/Getty Images