Przepis na ruchanki. To danie króluje w tłusty czwartek na Kaszubach. Czy znasz tę potrawę?

Aktualizacja:
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Nasi przodkowie mieli fantazję! Nie tylko, gdy wymyślali kolejne potrawy z mniej lub bardziej dostępnych składników, ale również podczas ich nazywania. W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na regionalne dania o całkiem zabawnych nazwach. Do tego radosnego grona zdecydowanie zaliczają się ruchanki, nazywane również ruchańcami. Co to za potrawa? Poznaj najlepsze przepisy!

Ruchanki – co to za potrawa?

Ruchanki, nazywane również ruchańcami lub anielskimi ruchańcami, to płaskie, smażone placuszki z ciasta chlebowego. Pochodzą z kuchni kaszubskiej. Wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego, gdzie określony został nawet rozmiar tych placków. Ich średnica powinna wynosić około 5-7 cm, a grubość ok. 0,5 cm.
Dawniej robione były z tego, co zostało po robieniu chleba – resztek żytniego ciasta chlebowego. Były jedzone głównie na śniadanie, czasem z wkładką z jabłka, podobnie, jak racuchy. Obecnie częściej przygotowywane są z mąki pszennej. Znacznie skraca to czas wyrastania ciasta.
Co do samej nazwy, jest kilka tez. Jedna z nich głosi, że wzięła się od dawnego określenia na wyrabianie ciasta, czyli jego "wyruchanie". Druga nawiązuje do pracy drożdży, czyli ruchu, jaki muszą wykonać, aby ciasto porządnie wyrosło.

Ruchanki – przepis krok po kroku

Na początek tradycyjny przepis na ruchanki z mąki żytniej. Wymaga wcześniejszego przygotowania żytniego zaczynu drożdżowego.
Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki żytniej
  • 0,5l mleka
  • 3 jajka
  • 70g masła
  • łyżka cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
  1. 1Mąkę wsypać do miski.
  2. 2Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w lekko podgrzanym mleku.
  3. 3Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, wymieszać i przykryć wilgotną ściereczką. Następnie zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na długo: od 8 godzin wzwyż.
  4. 4Po upływnie co najmniej 8 godz. dodać do wyrośniętego ciasta roztrzepane jajka, rozpuszczone masło i sól.
  5. 5Wszystko dobrze wymieszać i wyrabiać kilka minut do uzyskania puszystego, jednolitego ciasta. Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia - tym razem tylko na pół godziny.
  6. 6W międzyczasie obrać dobre jabłko i pokroić w dużą kostkę.
  7. 7Ruchanki smażyć na gorącym tłuszczu. Kawałki jabłka kłaść na surową stronę już na patelni.
  8. 8Po usmażeniu odsączać placki na papierowych ręcznikach.
  9. 9Można podawać posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem, jogurtem lub czym tylko dusza zapragnie.
Dzinnik Darius/Getty Images

Ruchanki z mąki pszennej z jabłkiem – przepis

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
  • mniej niż 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jabłka
Sposób przygotowania:
  1. 1Mleko podgrzać, ale nie zagotować.
  2. 2Na małej patelni rozpuścić masło.
  3. 3W dużej misce wymieszać mąkę, jajka i sól.
  4. 4Do miski z mąką wlać około 300 - 350 ml mleka i rozpuszczone masło.
  5. 5Do pozostałego mleka dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać, by drożdże się rozpuściły.
  6. 6Drożdże odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
  7. 7W międzyczasie można obrać i pokroić jabłka na talarki lub kostki.
  8. 8Po 15 minutach dodać zaczyn drożdżowy do reszty ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na kolejne 15 minut w ciepłym miejscu.
  9. 9Na samym końcu, tuż przed smażeniem, do ciasta dodać jabłka i dobrze wymieszać.
  10. 10Ruchanki smażyć na oleju najpierw z obu stron, a po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
  11. 11Podawać same lub z dowolnymi dodatkami.
Zobacz też:
Zobacz video: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Yurii Yarema/Getty Images

Pozostałe wiadomości