Ruchanki – co to za potrawa?
Ruchanki, nazywane również ruchańcami lub anielskimi ruchańcami, to płaskie, smażone placuszki z ciasta chlebowego. Pochodzą z kuchni kaszubskiej. Wpisane są na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego, gdzie określony został nawet rozmiar tych placków. Ich średnica powinna wynosić około 5-7 cm, a grubość ok. 0,5 cm.
Dawniej robione były z tego, co zostało po robieniu chleba – resztek żytniego ciasta chlebowego. Były jedzone głównie na śniadanie, czasem z wkładką z jabłka, podobnie, jak racuchy. Obecnie częściej przygotowywane są z mąki pszennej. Znacznie skraca to czas wyrastania ciasta.
Co do samej nazwy, jest kilka tez. Jedna z nich głosi, że wzięła się od dawnego określenia na wyrabianie ciasta, czyli jego "wyruchanie". Druga nawiązuje do pracy drożdży, czyli ruchu, jaki muszą wykonać, aby ciasto porządnie wyrosło.
Ruchanki – przepis krok po kroku
Na początek tradycyjny przepis na ruchanki z mąki żytniej. Wymaga wcześniejszego przygotowania żytniego zaczynu drożdżowego.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki żytniej
- 0,5l mleka
- 3 jajka
- 70g masła
- łyżka cukru
- 40g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Mąkę wsypać do miski.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w lekko podgrzanym mleku.
- Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, wymieszać i przykryć wilgotną ściereczką. Następnie zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na długo: od 8 godzin wzwyż.
- Po upływnie co najmniej 8 godz. dodać do wyrośniętego ciasta roztrzepane jajka, rozpuszczone masło i sól.
- Wszystko dobrze wymieszać i wyrabiać kilka minut do uzyskania puszystego, jednolitego ciasta. Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia - tym razem tylko na pół godziny.
- W międzyczasie obrać dobre jabłko i pokroić w dużą kostkę.
- Ruchanki smażyć na gorącym tłuszczu. Kawałki jabłka kłaść na surową stronę już na patelni.
- Po usmażeniu odsączać placki na papierowych ręcznikach.
- Można podawać posypane cukrem pudrem, posmarowane dżemem, jogurtem lub czym tylko dusza zapragnie.
Dzinnik Darius/Getty Images
Ruchanki z mąki pszennej z jabłkiem – przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
- mniej niż 0,5 l mleka
- 2 jajka
- 40 g masła
- 1 łyżka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 2 jabłka
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać, ale nie zagotować.
- Na małej patelni rozpuścić masło.
- W dużej misce wymieszać mąkę, jajka i sól.
- Do miski z mąką wlać około 300 - 350 ml mleka i rozpuszczone masło.
- Do pozostałego mleka dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać, by drożdże się rozpuściły.
- Drożdże odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie można obrać i pokroić jabłka na talarki lub kostki.
- Po 15 minutach dodać zaczyn drożdżowy do reszty ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić na kolejne 15 minut w ciepłym miejscu.
- Na samym końcu, tuż przed smażeniem, do ciasta dodać jabłka i dobrze wymieszać.
- Ruchanki smażyć na oleju najpierw z obu stron, a po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać same lub z dowolnymi dodatkami.
Zobacz też:
- Pączki domowe na słodko i wytrawnie - najlepsze przepisy na tłusty czwartek i nie tylko
- Jak powstają słynne pączki Magdy Gessler? Sprawdź przepis "bez żadnych polepszaczy"
- Domowe pączki tańsze od sklepowych. Za jednego zapłacimy mniej niż 1 zł
Zobacz video: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk