Podlasie

    Podlasie

    Mrowisko to niezwykłe ciasto pochodzące z Podlasia. Wygląda dosyć dziwnie i rzeczywiście może nieco przypominać dom mrówek – zwłaszcza kształtem kopca i wszechobecnym makiem imitującym te małe owady. Samo przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie. Więcej cierpliwości wymaga odpowiednie „skomponowanie mrowiska”. Ta czynność może być świetną zabawą, zwłaszcza dla dzieci. Sprawdź prosty przepis na podlaski deser krok po kroku.

    Michał Cessanis tym razem zabrał nas do Puszczy Białowieskiej. Po drodze zatrzymał się jednak w kilku miejscach, by udokumentować coś, o czym warto opowiedzieć. Mowa o kolorowych cerkwiach. Niebieskie, zielone, brązowe czy żółte, te kolory nie są bez znaczenia, gdyż każdy z nich niesie pewną intencję. Odwiedzając Podlasie, warto więc uważnie się rozglądać, bo czasami gdzieś pod lasem można znaleźć prawdziwe perełki.

    Szymon Hołownia zorganizował zbiórkę pieniędzy na budowę stacjonarnego hospicjum dla chorych i starszych mieszkańców podlaskich wsi. O akcji powiedział w Dzień Dobry TVN. Jak się można do niej dołączyć? Obok Szymona na naszej kanapie usiadł pomysłodawca hospicjum doktor Paweł Grabowski. Dlaczego postanowił je wybudować? Ile pieniędzy potrzeba na dokończenie projektu?

    W kuchni Dzień Dobry Wakacje: kiszka ziemniaczana, bliny, pasta śledziowa, chłodnik białostocki i buza czyli specjały kuchni podlaskiej przygotował dla nas i naszych widzów Grzegorz Chlebowicz. Smacznego!

    Kruszyniany od wieków nazywane są wioską tatarską. Znajdują się na Podlasiu, tuż przy granicy z Białorusią. Odwiedził je Jakub Porada. Jakie atrakcje czekały tam na niego? Jak wygląda jurta? Jakub zaprzyjaźnił się też ze strasznym zwierzem, na którego natknął się podczas wędrówki po Puszczy Knyszyńskiej. Potwora nazwał pieszczotliwie Maciusiem :)

    Dziennikarz postanowił odpocząć od miejskiego zgiełku i udał się na Podlasie. Kuba dotarł aż do wsi Koryciny, nieopodal Siemiatycz. Ile czasu zajął mu dojazd z Warszawy? Co go tu zachwyciło? Jaką magiczną miksturę przygotował Jakub Porada? Czy udało mu się wydoić krowę? I dlaczego trafił na listę wrogów Pani Maciory?

    Na Podlasiu dziennikarkę Dzień Dobry TVN ugościły piękne siostry. Rozalia, Laura i Natalia, a także ich mama Anna. Rodzina Mancewiczów prowadzi w Pomigaczach gospodarstwo agroturystyczne. Czy dziewczyny zawsze chciały przejąć rodzinny biznes i pracować na wsi? Dlaczego ich mama nie chciała, by córki studiowały dalej niż w Białymstoku? Czy sióstr nie kusiło życie w wielkim mieście? Jak dzielą się obowiązkami w prowadzeniu agroturystyki? I czy się kłócą? Zapytała o to Katarzyna Olubińska.

    Jaką? Oczywiście na ziemniaczaną! Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey tym razem smakuje tradycyjną potrawę z Podlasia - babkę ziemniaczaną. Czy przypadła mu do gustu? :) Jaki jest sekret idealnej babki ziemniaczanej? Kto z Was lubi babkę ziemniaczaną?

    Kiszka ziemniaczana to specjał z Podlasia, ale nasz smakosz Mikołaj Rey zrobił i podał ją po francusku. Niestety przygotowanie tego specjału zajmuje sporo czasu, ale warto dla smaku. Zobaczcie, jak faszeruje się kiszkę ziemniaczaną!