Kluski zakopiańskie - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g bryndzy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3-4 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól
Porady Katarzyny Bosackiej
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jak zrobić kluski zakopiańskie?
- Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- Przestudzone ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą.
- Dodać śmietanę, jajka, sól i tyle mąki, aby powstało gładkie, jednolite ciasto.
- Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki, spłaszczyć je i pokroić ukośnie.
- Gotować kilka minut w osolonej wodzie - aż wypłyną i będą miękkie.
- Podawać z kwaśną śmietaną, ewentualnie skwarkami lub zarumienioną na maśle tartą bułką.
Zobacz także:
- Kluski lane - prosty przepis, aby wyszły idealne
- Kluski z mięsem wieprzowym i mieszanką przypraw – przepis Sebastiana Olmy
- Smażone kluski z sosem kentucky - idealny obiad w karnawale
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: eyecon/Getty Images
podziel się: