Kluski zakopiańskie - prosty przepis na regionalny przysmak

Kluski zakopiańskie
Kluski zakopiańskie - prosty przepis
Źródło: eyecon/Getty Images
Szukasz pomysłu na typowo polski, regionalny obiad? Kluski zakopiańskie to niezbyt znana, a warta uwagi propozycja. Ich przygotowanie nie wymaga sporo czasu, wybitnych umiejętności i wyszukanych składników. Sprawdź prosty, pyszny przepis.

Kluski zakopiańskie - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • 200 g bryndzy
      • 2 łyżki gęstej śmietany
        • 3-4 łyżki mąki
          • 2 jajka
            • sól

              Porady Katarzyny Bosackiej

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
              Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
              Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
              Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
              Kasza czy ziemniaki?
              Kasza czy ziemniaki?
              Co to jest zdrowa przekąska?
              Co to jest zdrowa przekąska?
              Co nam mówią symbole na opakowaniach?
              Co nam mówią symbole na opakowaniach?
              Zdrowe grillowanie
              Zdrowe grillowanie
              Jakie ryby warto jeść?
              Jakie ryby warto jeść?
              Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
              Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
              Jak mądrze kupować?
              Jak mądrze kupować?
              Zdrowe śniadanie
              Zdrowe śniadanie
              Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
              Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

              Jak zrobić kluski zakopiańskie?

              1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
                1. Przestudzone ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą.
                  1. Dodać śmietanę, jajka, sól i tyle mąki, aby powstało gładkie, jednolite ciasto.
                    1. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki, spłaszczyć je i pokroić ukośnie.
                      1. Gotować kilka minut w osolonej wodzie - aż wypłyną i będą miękkie.
                        1. Podawać z kwaśną śmietaną, ewentualnie skwarkami lub zarumienioną na maśle tartą bułką.

                          Zobacz także:

                          Autor: Diana Ryściuk

                          Źródło zdjęcia głównego: eyecon/Getty Images

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana