Przepisy kulinarne

Kluski lane - prosty przepis, aby wyszły idealne

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
haps.pl
kluski lane w zupie

Kluski lane wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, bo to właśnie najmłodszym najczęściej się je gotuje. Są bardzo proste w przygotowaniu, ale wystarczy popełnić niewielki błąd, by się nie udały. Jak zrobić idealne kluski lane? Sprawdź przepis i wskazówki.

Idealne kluski lane - prosty przepis

Domowe kluski lane można gotować w mleku lub zupie i zjeść je razem. Inna opcją jest ugotowanie ich w samej wodzie i podanie np. z sosem, parmezanem, dodanie do sałatki itd. Wbrew pozorom możliwości jest naprawdę wiele, pod warunkiem, że dobrze zrobimy kluski. W tym może pomóc poniższy przepis.

Składniki:

  • 6 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • szczypta drobnoziarnistej soli

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Jak zrobić kluski lane? Co zrobić, jeśli wyszły zbyt gęste?

W zrobieniu klusków lanych, aby faktycznie wychodziły idealne, bardzo ważne jest stosowanie zasady 1:2, jeśli chodzi o proporcje składników, czyli na jedno jajko trzy łyżki mąki. Jak danie wykonać krok po kroku?

  1. 1Należy zagotować mleko lub zupę, do której dodane będą kluski.
  2. 2Do miski wbić jajka i rozbić je za pomocą miksera lub trzepaczki.
  3. 3Cały czas miksując, dodawać sól i mąkę. Ciasto powinno być rzadkie, takie dość "luźne". Jeśli wyszło za gęste, trzeba dolać nieco więcej wody i ponownie wymieszać.
  4. 4Delikatnie, cienkim strumieniem, należy wlewać ciasto do gotującego się mleka lub zupy i mieszać. Po ok. 2-3 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową.
  5. 5Jeśli chcemy zjeść zupę z kluseczkami, należy podawać ją bezpośrednio po wypłynięciu klusków na powierzchnię.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: haps.pl

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images

Pozostałe wiadomości