Kluski żelazne, szare czy przecierane?
Co region, a niekiedy nawet co dom, to inna nazwa tych samych klusków. Wszystkie kombinacje odnoszą się do ich koloru lub sposobu powstawania. Do przygotowania tej prostej potrawy potrzebnych jest zaledwie kilka podstawowych składników. Przepisów i sposobów gotowania jest wiele, my podzielimy się tym najprostszym z nich.
Przepis na kluski żelazne/szare/przecieraki
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól,
- dodatki: twaróg, cebula, opcjonalnie boczek lub wędzone tofu
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut.
- Gdy puszczą sok, odlać go i dodać mąkę pszenną, wbić jajko i wszystko wymieszać.
- W garnku zagotować wodę z solą.
- Na gotującą się wodę łyżką wykładać kluski i gotować przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z podsmażoną cebulką i/lub boczkiem, z pokruszonym twarogiem, tofu czy czymkolwiek, na co przyjdzie ochota.
Zobacz także:
- Regionalne przepisy na placki ziemniaczane. „Moskole to taki klasyk góralski”
- Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
- Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku
Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna
Autor: Diana Ryściuk
podziel się: