Żelazne kluski, zwane też szarymi lub przecierakami to typowo polska potrawa mączna z dodatkiem ziemniaków. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - w wielu miejscach Polski jest uznawana za danie regionalne. Jak ją przygotować? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Podstawowym kryterium podziału turystyki jest motyw podróży osoby wyjeżdżającej. Jedni wyjeżdżają gdzieś w celach poznawczych, inni po to, by odpocząć. Mówi się też o turystyce biznesowej, religijnej i zdrowotnej. Są też tacy, którzy szukają nowych wrażeń i smaków. O tym, czym kulinarnie przyciąga turystów Kraków rozmawialiśmy w Dzień Dobry Wakacje z satyrykiem Andrzejem Mleczko i Radosławem Froncem, właścicielem kilkunastu krakowskich restauracji. Gdzie w Krakowie jada Andrzej Mleczko?
Czasami dodaje się chrzan do żuru lub białego barszczu dla zaostrzenia smaku. Ale po co dodawać chrzan do czerwonego barszczu? Nasz smakosz Mikołaj Rey odkrywa przed Wami tajniki kuchni Urzecza - mikroregionu na Mazowszu, znajdującego się pomiędzy dawnymi ujściami Pilicy i Wilgi a mokotowskimi Siekierkami i prawobrzeżną Saską Kępą. Jak smakuje sytocha, siuforek i śliwianka? Tym razem, z okazji Dnia Babci, Mikołaj Rey opowiedział nam o swoich babciach: Marii i Julii. Czy smakowała mu babcina kuchnia?