Kluski żelazne, szare, przecieraki - trzy nazwy, jeden przepis

kluski szare, żelazne, przecieraki
Dar1930/Getty Images
Żelazne kluski, zwane też szarymi lub przecierakami to typowo polska potrawa mączna z dodatkiem ziemniaków. Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi - w wielu miejscach Polski jest uznawana za danie regionalne. Jak ją przygotować? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Kluski żelazne, szare czy przecierane?

Co region, a niekiedy nawet co dom, to inna nazwa tych samych klusków. Wszystkie kombinacje odnoszą się do ich koloru lub sposobu powstawania. Do przygotowania tej prostej potrawy potrzebnych jest zaledwie kilka podstawowych składników. Przepisów i sposobów gotowania jest wiele, my podzielimy się tym najprostszym z nich.

Przepis na kluski żelazne/szare/przecieraki

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • dodatki: twaróg, cebula, opcjonalnie boczek lub wędzone tofu

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut.
  2. Gdy puszczą sok, odlać go i dodać mąkę pszenną, wbić jajko i wszystko wymieszać.
  3. W garnku zagotować wodę z solą.
  4. Na gotującą się wodę łyżką wykładać kluski i gotować przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Podawać z podsmażoną cebulką i/lub boczkiem, z pokruszonym twarogiem, tofu czy czymkolwiek, na co przyjdzie ochota.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości