Proziaki. Przepis na proste danie z Podkarpacia

proziaki
PingPongCat/Getty Images
W polskiej kuchni nie brakuje różnych potraw na bazie mąki. Co region, to inna wariacja na ten temat. Jedną z nich są podkarpackie placki o nazwie proziaki. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Sprawdź przepis krok po kroku.

Placki proziaki. Skąd ich nazwa?

Przyjmuje się, że regionem, z którego pochodzi to proste danie, jest Podkarpacie. Z czasem oczywiście rozprzestrzeniło się w wielu innych miejscach. Nazwa "proziaki" pochodzi od jednego ze składników, bez których placki te nie mogłyby powstać. Słowem "prozia" określano na Podkarpaciu sodę oczyszczoną.

Te placki świetnie smakują zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Dowolne składniki można dodawać do ciasta lub kłaść je bezpośrednio na ciepłych proziakach. Jedną z najbardziej klasycznych wersji są proziaki podane z masłem, solą i ziołami. W wersji słodkiej - z dowolnym dżemem. Można je również rozkrajać i nadziewać, jak na poniższym zdjęciu

Przepis na proziaki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • szklanka maślanki
  • pół łyżeczki cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia przesiać 500 g mąki połączonej z solą i sodą oczyszczoną.
  • Wlać szklankę maślanki, dodać jajko i cukier. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Powstałe ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wałkować delikatnie na ok. 1 cm grubości.
  • Z ciasta wykrawać kółka (np. szklanką) lekko rozciągnąć na boki, po czym zakryć je czystą ściereczką na około 15 minut.
  • Placki smażyć na suchej patelni z grubym dnem. Gdy ładnie się przyrumienią z obu stron, oznacza to, że są gotowe.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Roślinna kuchnia regionalna

Dzień Dobry TVN

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości