Zemsta teściowej. Przepis na pyszne ciasto krok po kroku

ciasto z wiśniami
istetiana/Getty Images
Źródło: Moment RF
Uwielbiamy pyszne potrawy o nietypowych nazwach. Ciasto, które zostało nazwane "zemstą teściowej" zdecydowanie można zaliczyć do tej wyjątkowej kategorii. Nie jest najprostsze na świecie, ale warte wysiłków. Sprawdź przepis krok po krok.

Ciasto zemsta teściowej

Ta nietypowa nazwa może trochę dziwić. W końcu specyficzne relacje z teściowymi są źródłem wielu żartów i memów. Trudno ustalić, skąd to pyszne ciasto wzięło właśnie tę nazwę. Jedna z wersji głosi, że chodzi o wiśnie z pestkami, które dodała niegdyś pewna kobieta, aby zrobić na złość zięciowi. Czy tak było naprawdę? Nie wiadomo. Dlatego, zamiast się dłużej zastanawiać, lepiej zaopatrzyć się w niezbędne składniki, podwinąć rękawy i przystąpić do mieszania, ubijania, pieczenia. Cały przepis poniżej, krok po kroku.

Ciasto zemsta teściowej - lista składników

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
    • 1 szklanka margaryny,
      • 1 szklanka cukru pudru,
        • 5 żółtek,
          • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

            Beza:

            • 5 białek z jajek,
              • 1 opakowanie płatków migdałowych,
                • 1 szklanka cukru pudru.

                  Galaretka:

                  • 2 opakowania galaretki wiśniowej,
                    • 2 szklanki wody,
                      • 1 szklanka soku wiśniowego,
                        • 1 słoik wydrylowanych wiśni,
                          • 1 łyżka żelatyny.

                            Śmietana:

                            • 3 łyżki żelatyny,
                              • pół szklanki cukru pudru,
                                • 30 proc. śmietany,
                                  • 3 śmietany fix.

                                    Ciasto zemsta teściowej - przygotowanie krok po kroku

                                    1. Na początku - kruche ciasto. Jego wykonanie należy zacząć od zagniatania mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia. Powinno być zwarte i jednolite.
                                      1. Ciasto po wyrobieniu podzielić na połowę. Pierwszą część należy upiec samą na blasze, drugą z bezą z wcześniej ubitych białek i posypką z cukru pudru i migdałów. Pieczenie powinno trwać około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
                                        1. Galaretkę przygotować według przepisu: do miski należy wlać dwie szklanki wody i sok. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i wiśnie. Całość należy wymieszać i odstawić, aż wystygnie.
                                          1. Żelatynę do śmietany należy rozpuścić i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem fixów, cukru pudru i żelatyny.
                                            1. Układanie warstw: najpierw ułożyć wystudzone, pierwsze ciasto - kruche. Następnie galaretkę, a na nią śmietanę. Na samym wierzchu kładziemy kruche ciasto z bezą.

                                              Zobacz także:

                                              Zobacz wideo: Błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowej

                                              x-news

                                              Autor: Diana Ryściuk

                                              Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości