Ciasto shrek – przepis na zielony deser

kawalek zielonego ciasta deseru na talerzu na drewniany stole
Acharaporn Kamornboonyarush / EyeEm / Getty Images
Ciasto shrek to delikatne ciasto na biszkoptowym spodzie, z zieloną galaretką i zielonym budyniem. Wypiek jest pracochłonny, ale można także wykorzystać wersję prostszą, z gotowymi biszkoptami. Ciasto shrek na biszkoptach smakuje nie tylko najmłodszym, choć najczęściej przygotowywane jest na dziecięce przyjęcia.

Ciasto shrek urzeka swoim zielonym kolorem, wieloma warstwami i delikatnym smakiem. Choć jego wykonanie zajmuje trochę czasu, efekt ostateczny zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Przepis na ten deser wstępuje w kilku wersjach: bez pieczenia, z biszkoptowym spodem, a nawet ze szpinakiem.

Ciasto shrek – przepis

Od kilku lat ciasto shrek pojawia się na przyjęciach z różnych okazji. Podstawowy przepis uwzględnia wykonanie kilku warstw: biszkoptu, zielonej pianki, warstwy śmietanowej i zielonej galaretki na wierzchu. Większość przepisów mówi o warstwie delicji, znajdującej się bezpośrednio pod galaretką. Do wykonania ciasta użyjemy następujących składników:

Warstwa biszkoptu:

  • 5 jajek,
    • 5 łyżek mąki pszennej,
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
        • 5 łyżek cukru,
          • 2 łyżki oleju,
            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
              • aromat do ciasta (opcjonalnie).

                Warstwa zielona:

                • 1 l zielonego soku (Kubuś dla dzieci),
                  • 3 budynie śmietankowe.

                    Warstwa śmietanowa:

                    • 400 ml śmietanki do ubijania,
                      • cytrynowa galaretka,
                        • paczka delicji.

                          Warstwa galaretki:

                          • 2 zielone galaretki,
                            • 2 łyżeczki żelatyny.

                              Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier, olej, aromat, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy biszkopt około pół godziny. Po ostudzeniu warto nasączyć wodą z cytryną lub chłodną herbatą.

                              Gdy biszkopt jest gotowy, przygotowujemy warstwę zieloną ciasta. Jedną szklankę soku odlewamy, resztę zagotowujemy. W odlanym soku rozpuszczamy budynie i powoli wlewamy je do gotującej się części. Energicznie mieszamy całość, aż zgęstnieje. Gorący, zielony budyń wylewamy na biszkopt. Wierzch przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do wystygnięcia. Folia zapobiega stwardnieniu budyniu.

                              Gdy budyń wystygnie, przygotowujemy warstwę śmietanową. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową i czekamy, aż będzie chłodna. Ubijamy śmietankę, a następnie dodajemy do niej ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na zieloną warstwę shreka i układamy na niej delicje (czekoladą do góry), studzimy.

                              Galaretki i żelatynę rozpuszczamy, a gdy zaczną tężeć, wylewamy na ciasto. Przed podaniem ciasto shrek chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Ciasto shrek z delicjami często podawane jest na przyjęciach dla najmłodszych.

                              Przepis na ciasto shrek bez pieczenia

                              Ciasto shrek bez pieczenia to ciasto wykonane na bazie gotowych, okrągłych biszkoptów. Pozostałe warstwy to zielona masa budyniowa, masa śmietanowa oraz galaretka. Dno formy wykładamy okrągłymi biszkoptami. Na formę o wymiarach 20x28cm potrzebujemy około 120 g biszkoptów. Przygotowujemy masę budyniową z następujących składników:

                              • 700 ml zielonego frugo,
                                • 2 budyni śmietankowych.

                                  Część soku gotujemy, w pozostałym rozpuszczamy budynie, które wlewamy powoli na gotujący się sok i mieszamy do powstania gęstej masy. Masę wylewamy na biszkopty, a następnie układamy na niej delicje. Kolejną warstwą jest masa śmietanowa, do wykonania której potrzebne będą:

                                  • 300 ml śmietanki kremowej 30%,
                                    • zielona galaretka,
                                      • opakowanie fix śmietany do ubijania,
                                        • 2 łyżki cukru pudru.

                                          Galaretkę rozpuszczamy i studzimy, śmietankę ubijamy, dodając fix i cukier puder. Pod koniec ubijania dolewamy tężejącą galaretkę. Masę śmietanową wylewamy na ciasto, które wkładamy do lodówki, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Na koniec przygotowujemy galaretkę, która stanowi ostatnią warstwę ciasta. Ciasto shrek na biszkoptach smakuje równie dobrze jak klasyczna wersja z pieczonym spodem.

                                          Przepis na ciasto shrek – z bananem i szpinakiem

                                          Ciasto shrek możemy urozmaicić, dodając banany. Układamy je jako przedostatnią warstwę, a następnie wylewamy galaretkę (najlepiej agrestową). W internecie możemy także znaleźć przepis na ciasto shrek ze szpinakiem. Ciasto to występuje również pod nazwą “zielony mech”. Aby wypróbować ten przepis, użyjemy następujących składników:

                                          • 3 jajka,
                                            • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
                                              • 200 g cukru,
                                                • 320 g mąki pszennej,
                                                  • 200 g mrożonego szpinaku,
                                                    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                      • szklanka oleju,
                                                        • 80 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich,
                                                          • 400 g śmietanki 36%,
                                                            • 1 łyżka cukru pudru,
                                                              • 5 łyżek ulubionego dżemu,
                                                                • ulubione owoce.

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  1. Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku, który następnie musimy zblendować. Jajka łączymy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy jajecznej dodajemy powoli olej, mąkę, proszek do pieczenia, na końcu szpinak i orzechy. Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.
                                                                    1. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
                                                                      1. Gotowy ostudzony placek przekrawamy na dwie części. Odkrawamy malutki kawałek, który kruszymy, tworząc w ten sposób posypkę.
                                                                        1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
                                                                          1. Pierwszy placek smarujemy warstwą ulubionego dżemu, układamy połowę ubitej śmietany i przykrywamy drugim plackiem.
                                                                            1. Rozsmarowujemy resztę śmietany, posypujemy okruszkami ciasta i ozdabiamy owocami. Ciasto shrek w wersji ze szpinakiem jest ciekawą alternatywą dla znanego wszystkim wypieku.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Zobacz wideo: Ciasto szpinakowe

                                                                              Dzień Dobry TVN

                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości