Materiał promocyjny

Roślinne inspiracje w sam raz na jesień. Jak komponować posiłki?

Roślinne inspiracje w sam raz na jesień od Pauliny Ihnatowicz i Bartka Boratyna
Roślinne inspiracje na jesień
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jesienią, kiedy słońca i świeżych warzyw coraz mniej, trudniej jest zadbać o właściwie skomponowane posiłki i dietę. Jednak z przepisami od dietetyczki Pauliny Ihnatowicz i naszego kucharza Bartka Boratyna, będzie to niezwykle proste. Sprawdźcie sami, co przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN i cieszcie się zdrowymi posiłkami.

Nocna owsianka z jabłkiem, cynamonem i Alpro w Stylu Skyr Mango dietetyczki Pauliny Ihnatowicz

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 150 ml napoju owsianego Alpro,
  • 150 g Alrpo w stylu skyr o smaku mango,
  • pół jabłka (startego),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 15 g (garść) orzechów włoskich lub migdałów,
  • opcjonalnie odrobina miodu lub syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

Wieczorem (lub minimum 2 godziny wcześniej) zalej płatki napojem owsianym Alpro i wymieszaj z cynamonem. Rano dodaj starte jabłko, orzechy i Alpro w stylu Skyr Mango.

Możesz podać w słoiczku – warstwowo.

Nocna owsianka z jabłkiem, cynamonem i Alpro w Stylu Skyr Mango dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Nocna owsianka z jabłkiem, cynamonem i Alpro w Stylu Skyr Mango dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Deser chia z napojem migdałowym i chrupiącą kruszonką dietetyczki Pauliny Ihnatowicz

Składniki na 2 porcje:

  • 3 łyżki (30 g) nasion chia,
  • 250 ml napoju migdałowego Alpro,
  • łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego,
  • łyżka naturalnego kakao,
  • 20 g posiekanych orzechów, np. włoskich
  • 10 g gorzkiej czekolady, startej.

Sposób przygotowania:

W słoiczku wymieszaj napój migdałowy Alpro z chia, kakao i syropem. Odstaw na 2-3h. Podawaj z orzechami i czekoladą.

Deser chia z napojem migdałowym i chrupiącą kruszonką dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Deser chia z napojem migdałowym i chrupiącą kruszonką dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Kremowy bowl z puree z dyni, Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii i chrupiącą granolą dietetyczki Pauliny Ihnatowicz

Składniki na 1 porcję:

  • 150 g Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii,
  • 100 g puree z dyni (gotowego z puszki lub słoika),
  • 50 ml napoju owsianego Alpro,
  • 30 g granoli,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • do dekoracji: ziarna granatu lub borówki.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj skyr, puree z dyni, napój owsiany Alpro i cynamon na gładki krem. Przełóż do miseczki i udekoruj granolą i owocami.

Kremowy bowl z puree z dyni, Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii i chrupiącą granolą dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Kremowy bowl z puree z dyni, Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii i chrupiącą granolą dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Jesienny kuskus perłowy z dynią Bartka Boratyna

Składniki:

  • 200 g kuskusu perłowego,
  • 500 g dyni piżmowej,
  • szalotki,
  • 100 g tartego parmezananu,
  • 200 ml napoju owsianego Alpro,
  • 2 łyżeczki płatków chili,
  • 100 ml oleju,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Do rondla wsypujemy kuskus i zalewamy go podwójną ilością wody. Gotujemy na małym ogniu, do momentu wchłonięcia całej wody.

Dynie bardzo dokładnie myjemy, a następnie kroimy na niewielką kostkę. Musimy pamiętać, aby pozbyć się gniazd nasiennych. Dynię piżmową możemy jeść wraz ze skórką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie szklimy posiekaną w kostkę szalotkę. Do cebuli dodajemy dynie i smażymy do momentu, aż zmięknie. Po tym czasie za pomocą widelca delikatnie rozgniatamy dynię i wlewamy napój owsiany Alpro. Mieszamy do momentu powstania gęstego sosu.

Do gotowego sosu dodajemy tarty parmezan i ugotowany kuskus perłowy. Olej mocno rozgrzewamy, a następnie zalewamy nim płatki chili, w ten sposób powstał nam aromatyzowany olej.

Całość dekorujemy płatkami parmezanu oraz olejem chili.

Jesienny kuskus perłowy z dynią Bartka Boratyna
Jesienny kuskus perłowy z dynią Bartka Boratyna
Źródło: East News/Paweł Wodzyński

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości