Nocna owsianka z jabłkiem, cynamonem i Alpro w Stylu Skyr Mango dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Składniki na 1 porcję:
- 50 g płatków owsianych,
- 150 ml napoju owsianego Alpro,
- 150 g Alrpo w stylu skyr o smaku mango,
- pół jabłka (startego),
- pół łyżeczki cynamonu,
- 15 g (garść) orzechów włoskich lub migdałów,
- opcjonalnie odrobina miodu lub syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
Wieczorem (lub minimum 2 godziny wcześniej) zalej płatki napojem owsianym Alpro i wymieszaj z cynamonem. Rano dodaj starte jabłko, orzechy i Alpro w stylu Skyr Mango.
Możesz podać w słoiczku – warstwowo.
Deser chia z napojem migdałowym i chrupiącą kruszonką dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki (30 g) nasion chia,
- 250 ml napoju migdałowego Alpro,
- łyżeczka syropu klonowego lub daktylowego,
- łyżka naturalnego kakao,
- 20 g posiekanych orzechów, np. włoskich
- 10 g gorzkiej czekolady, startej.
Sposób przygotowania:
W słoiczku wymieszaj napój migdałowy Alpro z chia, kakao i syropem. Odstaw na 2-3h. Podawaj z orzechami i czekoladą.
Kremowy bowl z puree z dyni, Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii i chrupiącą granolą dietetyczki Pauliny Ihnatowicz
Składniki na 1 porcję:
- 150 g Alpro w stylu Skyr o smaku wanilii,
- 100 g puree z dyni (gotowego z puszki lub słoika),
- 50 ml napoju owsianego Alpro,
- 30 g granoli,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- do dekoracji: ziarna granatu lub borówki.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj skyr, puree z dyni, napój owsiany Alpro i cynamon na gładki krem. Przełóż do miseczki i udekoruj granolą i owocami.
Jesienny kuskus perłowy z dynią Bartka Boratyna
Składniki:
- 200 g kuskusu perłowego,
- 500 g dyni piżmowej,
- szalotki,
- 100 g tartego parmezananu,
- 200 ml napoju owsianego Alpro,
- 2 łyżeczki płatków chili,
- 100 ml oleju,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Do rondla wsypujemy kuskus i zalewamy go podwójną ilością wody. Gotujemy na małym ogniu, do momentu wchłonięcia całej wody.
Dynie bardzo dokładnie myjemy, a następnie kroimy na niewielką kostkę. Musimy pamiętać, aby pozbyć się gniazd nasiennych. Dynię piżmową możemy jeść wraz ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie szklimy posiekaną w kostkę szalotkę. Do cebuli dodajemy dynie i smażymy do momentu, aż zmięknie. Po tym czasie za pomocą widelca delikatnie rozgniatamy dynię i wlewamy napój owsiany Alpro. Mieszamy do momentu powstania gęstego sosu.
Do gotowego sosu dodajemy tarty parmezan i ugotowany kuskus perłowy. Olej mocno rozgrzewamy, a następnie zalewamy nim płatki chili, w ten sposób powstał nam aromatyzowany olej.
Całość dekorujemy płatkami parmezanu oraz olejem chili.
Zobacz także:
- "Roślinne nie gryzie. Flexi dania na każdą okazję". Poznaj wyjątkowe przepisy z diety fleksitariańskiej
- Śniadaniowe inspiracje według Rozkosznego. Koniecznie wypróbuj je w domu
- Napój ryżowy – zdrowa alternatywa dla mleka krowiego
Źródło: Bartek Boratyn, Paulina Ihnatowicz
Źródło zdjęcia głównego: East News/Paweł Wodzyński