Tęsknisz za daniami z mlecznego baru? Wypróbuj te przepisy Piotra Kucharskiego

Naleśniki śniadaniowe z frużeliną 
Naleśniki śniadaniowe z frużeliną 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Fenomen barów mlecznych wynika z ich niskich cen, opartych na dotacjach i tanich składnikach, co czyni je dostępnymi dla szerokiej grupy klientów, a także z nostalgii za czasami PRL-u. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, które z pewnością przypadną do gustu fanom takich lokali. Poznajcie jego przepisy na barszcz ukraiński, naleśniki w dwóch odsłonach - na słodko i słono, oraz wątróbkę na purre z selera.

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • marchewka,
  • kawałek selera,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek kapusty,
  • 2-3 buraki,
  • 3 litry bulionu drobiowego,
  • 4 ziemniaki,
  • 200 g ugotowanej fasoli,
  • 200 g zielonej mrożonej fasolki szparagowej,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ocet jabłkowy i cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Boczek pokroić na większe kawałki i podsmażyć w dużym garnku. Dodać liść i ziele angielskie, posiekaną cebulę i masło. Przesmażyć przez chwilę.

Dodać starte na tarce o grubych oczkach warzywa i razem przez chwilę przesmażyć. Warzywa zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. W trakcie dodać obrane i pokrojone ziemniaki, poszatkowaną kapustę. Dodać obie fasole, dalej gotować 20 minut.

Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem i cukrem.

Naleśniki z farszem ruskim

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • klarowane masło do smażenia.

Składniki na farsz:

  • 400 g ziemniaków,
  • 300 g twarogu,
  • 2 cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 3-4 łyżki masła,
  • cebula,
  • 800 g pieczarek,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • sól i pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

Ciasto Wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie smażyć cienkie naleśniki na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła.

Farsz Ziemniaki upiec w całości w piekarniku lub - jeśli mamy możliwość - w ognisku. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich pokruszony twaróg. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Delikatnie wymieszać całość, aby ser się nie rozpadł za bardzo. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać.

Sos Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i dusić całość, aż pieczarki będą miękkie. Dodać śmietanę i gotować jeszcze całość około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać posiekany koperek.

Farsz nakładać do naleśników zwijać w rulon lub składać w kopertę. Przed podaniem podgrzać w piekarniku. Całość polać sosem pieczarkowym.

Wątróbka na purre z selera

Składniki:

  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g winogron bezpestkowych,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • garść rukoli,
  • sól i pieprz,
  • purre z selera,
  • 1,5 kg selera,
  • 100 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić. Opanierować w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, dodać winogrona i podlać octem. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec dodać posiekaną rukolę. Doprawić solą i pieprzem.

Seler obrać i pokroić na kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Seler odcedzić, dodać masło i mleko, zmiksować blenderem na gładkie purre.

Wątróbkę podawać na purre selerowym.

Naleśniki z serem i truskawkami:

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru,
  • klarowane masło do smażenia.

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu tłustego,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżki cukru,
  • 200 g rozmrożonych truskawek.

Składniki na sos:

  • 500 g rozmrożonych truskawek,
  • 3 łyżki cukru,
  • bita śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

Ciasto Wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie smażyć cienkie naleśniki na dobrze średnio rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła.

Farsz Twaróg pokruszyć i wymieszać z cukrami i truskawkami. Jeśli jest zbyt gęsty, dolać odrobinę śmietany.

Sos Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę.

Naleśniki nadziewać farszem, polać sosem i podawać z bitą śmietaną.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości