Barszcz ukraiński
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- marchewka,
- kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- kawałek kapusty,
- 2-3 buraki,
- 3 litry bulionu drobiowego,
- 4 ziemniaki,
- 200 g ugotowanej fasoli,
- 200 g zielonej mrożonej fasolki szparagowej,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- ocet jabłkowy i cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić na większe kawałki i podsmażyć w dużym garnku. Dodać liść i ziele angielskie, posiekaną cebulę i masło. Przesmażyć przez chwilę.
Dodać starte na tarce o grubych oczkach warzywa i razem przez chwilę przesmażyć. Warzywa zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. W trakcie dodać obrane i pokrojone ziemniaki, poszatkowaną kapustę. Dodać obie fasole, dalej gotować 20 minut.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem i cukrem.
Naleśniki z farszem ruskim
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- klarowane masło do smażenia.
Składniki na farsz:
- 400 g ziemniaków,
- 300 g twarogu,
- 2 cebula,
- 4 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Składniki na sos pieczarkowy:
- 3-4 łyżki masła,
- cebula,
- 800 g pieczarek,
- 200 ml śmietany kremówki,
- sól i pieprz,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
Ciasto Wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie smażyć cienkie naleśniki na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła.
Farsz Ziemniaki upiec w całości w piekarniku lub - jeśli mamy możliwość - w ognisku. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich pokruszony twaróg. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Delikatnie wymieszać całość, aby ser się nie rozpadł za bardzo. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszać.
Sos Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i dusić całość, aż pieczarki będą miękkie. Dodać śmietanę i gotować jeszcze całość około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec dodać posiekany koperek.
Farsz nakładać do naleśników zwijać w rulon lub składać w kopertę. Przed podaniem podgrzać w piekarniku. Całość polać sosem pieczarkowym.
Wątróbka na purre z selera
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 200 g winogron bezpestkowych,
- 50 ml octu balsamicznego,
- garść rukoli,
- sól i pieprz,
- purre z selera,
- 1,5 kg selera,
- 100 g masła,
- 100 ml mleka,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić. Opanierować w mące i usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z masłem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, dodać winogrona i podlać octem. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec dodać posiekaną rukolę. Doprawić solą i pieprzem.
Seler obrać i pokroić na kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Seler odcedzić, dodać masło i mleko, zmiksować blenderem na gładkie purre.
Wątróbkę podawać na purre selerowym.
Naleśniki z serem i truskawkami:
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 i ¼ szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- klarowane masło do smażenia.
Składniki na farsz:
- 500 g twarogu tłustego,
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- 2 łyżki cukru,
- 200 g rozmrożonych truskawek.
Składniki na sos:
- 500 g rozmrożonych truskawek,
- 3 łyżki cukru,
- bita śmietana do podania.
Sposób przygotowania:
Ciasto Wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie smażyć cienkie naleśniki na dobrze średnio rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła.
Farsz Twaróg pokruszyć i wymieszać z cukrami i truskawkami. Jeśli jest zbyt gęsty, dolać odrobinę śmietany.
Sos Truskawki zmiksować z cukrem na gładką masę.
Naleśniki nadziewać farszem, polać sosem i podawać z bitą śmietaną.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy
- Naleśnikowe szaleństwo Patryka Galewskiego. Wypróbuj jego przepisy i poznaj zupełnie nowe smaki
- Zapiekane wątróbki drobiowe z czosnkowym beszamelem i ciepłą sałatką z jabłek i pomarańczy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News