Smażone kluski z sosem kentucky - idealny obiad w karnawale

Karnawałowe przekąski
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk z programu MasterChef Junior przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN karnawałowe dania. Sprawdź, jak przyrządzić smażone kluski z sosem kentucky. 

Smażone kluski z sosem kentucky - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
    • 200 g skrobi ziemniaczanej,
      • 2 jajka,
        • 150 g sera cheedar w kostce,
          • sól, pieprz,
            • 2 l oleju rzepakowego,
              • 30 g masła.

                Sos kentucky:

                • 2 łyżki majonezu,
                  • 2 łyżki musztardy,
                    • 3 łyżeczki miodu,
                      • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
                        • pół łyżeczki cebuli w proszku,
                          • pół łyżeczki papryki wędzonej,
                            • 3 łyżeczki sosu sojowego.

                              Sposób przygotowania:

                              1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
                                1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy masło i mąkę.
                                  1. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej formujemy owale do których dajemy do środka małą kostkę sera cheddar.
                                    1. Smażymy w rozgrzanym oleju (160 stopni C.) aż się przyrumienią.
                                      1. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem w misce.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Kuba Tomaszczyk i Julka Cymbaluk 

                                        Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości