Kluski na parze z jagodami i palonym masłem – przepis Sebastiana Olmy

IMG_8351
IMG_8351
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej różnego typu kluski. Swoimi propozycjami ich przygotowania podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić kluski na parze z jagodami i palonym masłem? Sprawdź przepis.

Kluski na parze z jagodami i palonym masłem - przepis

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 1 kg jagód
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła

Kluski na parze z jagodami i palonym masłem - sposób wykonania:

  1. W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni.
  2. Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 20 minut.
  3. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe mleko i dodaj bardzo miękkie masło.
  4. Wlej do miski rozczyn a następnie wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką.
  5. Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne.
  6. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  7. Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na małe części.
  8. Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę i dodaj do środka porcje jagód.
  9. Przygotowane pyzy przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut.
  10. Kluski przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj na parze przez 15 minut następnie polej podgrzanym masłem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości