Kluski na parze z jagodami i palonym masłem – przepis Sebastiana Olmy

IMG_8351
IMG_8351
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej różnego typu kluski. Swoimi propozycjami ich przygotowania podzielił się Sebastian Olma. Jak zrobić kluski na parze z jagodami i palonym masłem? Sprawdź przepis.

Kluski na parze z jagodami i palonym masłem - przepis

Składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
    • 550 g mąki pszennej
      • 250 ml mleka
        • 50 g cukru
          • 3 jajka
            • 50 g masła
              • 1 kg jagód
                • 50 g cukru pudru
                  • 100 g masła

                    Kluski na parze z jagodami i palonym masłem - sposób wykonania:

                    1. W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni.
                      1. Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 20 minut.
                        1. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe mleko i dodaj bardzo miękkie masło.
                          1. Wlej do miski rozczyn a następnie wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką.
                            1. Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne.
                              1. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
                                1. Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na małe części.
                                  1. Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę i dodaj do środka porcje jagód.
                                    1. Przygotowane pyzy przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut.
                                      1. Kluski przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj na parze przez 15 minut następnie polej podgrzanym masłem.

                                        Zobacz także:

                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana