Klōzki, czyli kluski śląskie według przepisu Klaudiusza Kaufmanna

Specjały kuchni śląskiej u chopa w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN karnawał w wersji śląskiej. Klaudiusz Kaufmann, znany również jako Chop w kuchni, podzielił się z nami przepisem na kluski śląskie, czyli klōzki. Jak je zrobić?

Przepis napisany został w języku śląskim. Numery w nawiasach odsyłają do umieszczonego niżej słowniczka.

Z dziurōm[1] abo[2] bez? Idzie pedzieć[3], że to je tako filozofijoł ślōnski klōzki. Joł[4] tam wia[5] jedno: ani Ōłma[6] Albina, ani Ōłma Ana żodnych[7] dziurōw we klōzkach niy robiōły[8], niy robi ich moja Muter i niy byda robiōł[9] jo. W Polsce sie na nie gołdo[10] ślōnske, a tak po prołwdzie[11]– jak mi to ostatnio pedziała Ciotka Eldza- to łone prziszły z Niymiec.[12] Te richtig[13] ślōnske klōski to sie robi z samych kartołfli[14]: uwarzōnych[15] i surowych. Ale jak je narychtować[16], to już Wōm powia[17] w inkszym ôdcinku:)

Klōzki (Kluski śląskie) - przepis krok po kroku

Co potrza?

  • kartołfle- ciynżko tak pedzieć wiela[18] tych kartołfli trza,[19] bo to przeca żołdyn[20], fto[21] robi klōski, ich niy wołży.[22] Jakby co, to wejście[23] sie ich kilo[24]. Ważne je[25] tyż to, żeby to bōły dobre kartołfle, nojlepi żōłte, bo te biołe sōm trocha bez smaku. I pamiyntejcie, że klōzek niy robi sie z modych[26] kartołfli, bo bydziecie mieli z tego yno tako ciapa.
    • 1 jajco
      • kartofylmyjl[27]
        • 2-3 łeżki śmiynōnki[28] abo mlyka[29] abo i mlyka skōndynsowanego[30] (co tam mołcie[31])
          • sōl

            Sposób przygotowania klusków śląskich

            Kartołfle łobiercie[32], uwarzcie i przepresujcie[33]. Potyn[34] uklepcie sie z nich w misce tako gōrka,[35] podzielcie na 4 czyńści (nojlepi zrobić sie nożym[36] taki srogi krziżyk[37]). Jedna czyńść dejcie[38] na bok i w te puste miejsce nasypcie kartofylmyjlu. Terozki cołfcie[39] to wszysko trocha na bok. Wbijcie tam jajco, wlyjcie mlyko i musicie je razym dobrze rozfyrlać.[40] Potyn musicie to wszysko wyrobić na tako gladkoł masa.[41]

            Terezki umyjcie sie rance[42] i biercie[43] sie po trocha tego ciasta i kulejcie jak najfajniejsze klōzki- im mańsze tym lepi.[44]

            Uwarzcie sie wody, wciepcie[45] tam soli i dołwejcie[46] klōzki- zamiyszjcie[47] sie je warzechōm, żeby sie niy prziklejōły[48] do gorka. Jak przidōm[49] na gōra, to jeszcze nich sie chwila powrōm[50] na małym ôgniu[51]. Na kōniec wyłōnczcie[52] je, przikryjcie[53] i niech sie pocinujōm.[54] I fertich:)

            Take klōzki to idzie zjejś z bele czym[55], ale nojlepi ze roladōma[56] i modrōm kapustōm- recept[57] przidzie niyskorzyj.[58] Smacznego.

            Słowniczek:

            • 1 ō- samogłoska pomiędzy”o” i „u”
              • 2 albo
                • 3 można powiedzieć
                  • 4 ja
                    • 5 wiem
                      • 6 babcia
                        • 7 żadne
                          • 8 robiły
                            • 9 nie będę robił ja
                              • 10 mówi
                                • 11 naprawdę
                                  • 12 one pochodzą z Niemiec
                                    • 13 naprawdę
                                      • 14 ziemniaków
                                        • 15 ugotowanych
                                          • 16 przygotować
                                            • 17 innym
                                              • 18 ile
                                                • 19 potrzeba
                                                  • 20 przecież nikt
                                                    • 21 kto
                                                      • 22 waży
                                                        • 23 proszę wziąć
                                                          • 24 1 kg
                                                            • 25 jest
                                                              • 26 młodych
                                                                • 27 mąka ziemniaczana
                                                                  • 28 śmietany
                                                                    • 29 mleka
                                                                      • 30 mleko skondensowane
                                                                        • 31 macie
                                                                          • 32 obierzcie
                                                                            • 33 przeciśnijcie
                                                                              • 34 później
                                                                                • 35 górkę
                                                                                  • 36 nożem
                                                                                    • 37 duży krzyżyk
                                                                                      • 38 dajcie
                                                                                        • 39 odsuńcie
                                                                                          • 40 roztrzepać
                                                                                            • 41 na gładką masę
                                                                                              • 42 ręce
                                                                                                • 43 bierzcie
                                                                                                  • 44 im mniejsze tym lepiej
                                                                                                    • 45 wrzućcie
                                                                                                      • 46 proszę dawać
                                                                                                        • 47 pomieszajcie
                                                                                                          • 48 przykleiły
                                                                                                            • 49 wypłyną
                                                                                                              • 50 pogotują się
                                                                                                                • 51 ogniu
                                                                                                                  • 52 wyłączcie
                                                                                                                    • 53 przykryjcie
                                                                                                                      • 54 podochodzą
                                                                                                                        • 55 zjeść z czymkolwiek
                                                                                                                          • 56 roladami
                                                                                                                            • 57 przepis
                                                                                                                              • 58 pojawi się później

                                                                                                                                Klaudiusz Kaufmann zgromadził na swoim FP grono wiernych odbiorców i jak sam przyznaje, spośród owych 55 tysięcy fanów, większość stanowią kobiety. Szczegóły możesz sprawdzić tutaj.

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                Źródło: Klaudiusz Kaufmann

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana