Zobacz też: Kluski śląskie według przepisu Polana >>>
"Śląski Stół" to ciekawy projekt Ewy Krawiec - studentka wzornictwa stworzyła zastawę stołową idealną do serwowania śląskiej kuchni. Zobaczcie!
Zobacz też: Andrzej Polan - przepis na "pączki mojej mamy" >>> Kluski śląskie Składniki:
- Ziemniaki 1,2 kg
- Skrobia ziemniaczana 350 g
- Masło 50 g
- Jaja 2 szt
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę oraz jaja i masło, zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać kluski na osolony wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu.
Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>
Rolada śląska i modro kapusta Składniki:
- Wołowina, zrazowa górna, 200 g
- Boczek wędzony 50 g
- Kiełbasa swojska wędzona 40 g
- Główka czerwonej kapusty
- Ogórki kiszone 35 g
- Cebula 180 g
- Musztarda sarepska 30 g
- sól ,pieprz, grzyby suszone 5 g
- Smalec 150 g
- Ocet 200 ml
- Rosół 1 l.
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem w plastry. Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę pokroić w grubsze „słupki”, wymieszać i doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Przygotowany farsz porcjować na płaty wołowiny z wbitą, wcześniej pokrojoną, słoniną wędzoną. Mięso zawinąć ciasno, zwinąć sznurkiem do mięsa i oprószyć mąką. Rolady obsmażyć na rozgrzanym smalcu, następnie podlać rosołem, dorzucić suszonych grzybów i cebulę, dusić do miękkości.
Kapustę umyć i poszatkować, wrzucić na wrzącą wodę, dodać sól, a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości dodając pod koniec gotowania ocet. Odcedzić, dodać surową cebulę (150 g) pokrojoną w kostkę oraz pokrojony i podsmażony boczek z cebulą, wymieszać, doprawić pieprzem, solą i cukrem.
Zobacz też: Musaka grecka – oryginalny przepis na zapiekankę warzywną >>>
Kluski śląskie z grzybami leśnymi i bryndzą Składniki:
- Kluski śląskie 10 szt
- 30 g bryndzy
- grzyby leśne 0,5 kg
- orzechy włoskie 100 g
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Jarmuż 100 g
- kwaśna śmietana 150 g
- sól, pieprz
- masło klarowane
- świeże zioła (szczawik, pietruszka)
- oliwa, olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kluski śląskie
Grzyby
Oliwa pietruszkowa
Chipsy z jarmużu
Na duszonych grzybach układamy złociste kluski śląskie, posypujemy pokruszoną bryndzą i chipsami z jarmużu. Na koniec dekorujemy kroplami oliwy, kwaśną śmietaną, prażonymi orzechami i świeżymi ziołami.
Zobacz też: Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN