Spaghetti pełnoziarniste z pesto z liści kalarepki
Składniki:
Liście z 2 kalarepek 7 migdałów 20 g parmezanu 3 łyżki oliwy z oliwek Ząbek czosnku 2 łyżki wody Sól, pieprz 300 g piersi z kurczaka zagrodowego Łyżka curry Łyżka słodkiej papryki Łyżka oliwy z oliwek 90g makaronu spaghetti pełnoziarnistego 3 kalarepki, 2 papryki
Przygotowanie:
Liście kalarepki umyć, pokroić i wrzucić do miski. Dodać, wcześniej namoczone w wodzie i obrane ze skórki, migdały. Dodać pokruszony parmezan, oliwę, wodę, czosnek, sól i pieprz. Całość zmiksować. Jeżeli pesto będzie zbyt gęste dodać jeszcze trochę wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie mięso z przyprawami i oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni. Makaron ugotować al dente. W garnku połączyć makaron z pesto, dodać kurczaka i kalarepkę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Ciasteczka owsiane z gruszką
Składniki:
Szklanka zblendowanych płatków owsianych zwykłych Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 6 łyżek ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek oleju rzepakowego Garść rodzynków 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki nasion słonecznika Łyżeczka cynamonu 0,5 szklanki wody Gruszka
Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie składniki z przepisu, połączyć je ze sobą dłonią i dodać ok. ½ szklanki wody, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie z ciasta formować małe kuleczki i ręką rozgniatać je na cienkie placuszki. Na wierzchu każdego ciasteczka ułożyć plasterki gruszki. Przygotowane ciasteczka umieścić na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 30 minut.
Potrawka z królika z pak choi i grzybami
Składniki:
1 królik sól i pieprz olej do smażenia 50 ml koniaku 1 cebula 5 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku 100 ml śmietany 30% 2 kapusty pak choi 500 g boczniaków olej do smażenia Cytryna
Przygotowanie:
Królika wyporcjować, przyprawić sola i pieprzem a następnie obsmażyć na patelni rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone kawałki przekładać do garnka. Po obsmażeniu wszystkiego wlać koniak na patelnię, zebrać cały smak a następnie podpalić koniak. Zebrany smak przelać do garnka z mięsem. Podlać odrobiną wody i dusić na na wolnym ogniu. Pod około 1 godzinie dodać posiekaną cebulę, czosnek i listki tymianku. Pod koniec dodać śmietanę i dalej gotować aż sos się zagęści.
W czasie gdy gotuje się królik, przekroić kapustę wzdłuż na połowę i obsmażyć ją na patelni z każdej strony, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podobnie usmażyć boczniaki. Na talerzu ułożyć polówkę kapusty, boczniaki a na wierzch nałożyć królika z odrobiną sosu.
Sałatka z czarnej soczewicy
Składniki:
400 g czarnej soczewicy 1 paczka młodego szpinaku 2 pomarańcze sól i pieprz Sos: 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 400 g średniej wielkości krewetek
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeża wodą i ugotować do miękkości około 25 minut (soczewica nie może się rozgotować). Soczewicę schłodzić i wymieszać z młodym szpinakiem oraz filecikami pomarańczy.
Krewetki jeśli potrzeba obrać, oczyścić i podsmażyć przez chwile na oliwie z oliwek.
Sos: Oliwę wymieszać z musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Sosem polać soczewicę na wierzchu ułożyć krewetki.
Gryczane muffinki
Składniki:
100 g mąki gryczanej 20 g siemienia lnianego 20 g mielonych migdałów 10 g nasion chia 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 4 duże daktyle 2 łyżeczki płynnego miodu 1 banan 50 ml mleka garść rodzynek 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Foremkę do babeczek z sześcioma otworami wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę gryczaną, siemię lniane, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Daktyle zmiksować z miodem aż powstanie pasta, następnie dodać banana i mleko dalej miksować. Pure dodać do mąki i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki nasiona słonecznika i orzechy włoskie. Masę równo rozłożyć do foremek. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Po upieczeniu można posmarować miodem i posypać jeszcze nasionami i orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN