Przepisy kulinarne

Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie

W kuchni Dzień Dobry TVN nasz nieco skłócony duet "Reakcji łańcuchowej" :) Aneta i Piotr proponują zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy, między innymi ciasteczka owsiane na drugie śniadanie, a na obiad spaghetti pełnoziarniste z pesto z liści kalarepki.

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z liści kalarepki

Składniki:

  • Liście z 2 kalarepek
  • 7 migdałów
  • 20 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki wody
  • Sól, pieprz 
  • 300 g piersi z kurczaka zagrodowego
  • Łyżka curry
  • Łyżka słodkiej papryki
  • Łyżka oliwy z oliwek 
  • 90g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 3 kalarepki, 
  • 2 papryki

Przygotowanie:
Liście kalarepki umyć, pokroić i wrzucić do miski. Dodać, wcześniej namoczone w wodzie i obrane ze skórki, migdały. Dodać pokruszony parmezan, oliwę, wodę, czosnek, sól i pieprz. Całość zmiksować. Jeżeli pesto będzie zbyt gęste dodać jeszcze trochę wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie mięso z przyprawami i oliwą. Kurczaka usmażyć na patelni. Makaron ugotować al dente. W garnku połączyć makaron z pesto, dodać kurczaka i kalarepkę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę.

Ciasteczka owsiane z gruszką

Składniki:
  • Szklanka zblendowanych płatków owsianych zwykłych
  • Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • Garść rodzynków
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • Łyżeczka cynamonu 
  • 0,5 szklanki wody
  • Gruszka

Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie składniki z przepisu, połączyć je ze sobą dłonią i dodać ok. ½ szklanki wody, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie z ciasta formować małe kuleczki i ręką rozgniatać je na cienkie placuszki. Na wierzchu każdego ciasteczka ułożyć plasterki gruszki. Przygotowane ciasteczka umieścić na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 30 minut.

Potrawka z królika z pak choi i grzybami

Składniki:

  • 1 królik
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 50 ml koniaku
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 kapusty pak choi
  • 500 g boczniaków
  • olej do smażenia
  • Cytryna

Przygotowanie:
Królika wyporcjować, przyprawić sola i pieprzem a następnie obsmażyć na patelni rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Obsmażone kawałki przekładać do garnka. Po obsmażeniu wszystkiego wlać koniak na patelnię, zebrać cały smak a następnie podpalić koniak. Zebrany smak przelać do garnka z mięsem. Podlać odrobiną wody i dusić na na wolnym ogniu. Pod około 1 godzinie dodać posiekaną cebulę, czosnek i listki tymianku. Pod koniec dodać śmietanę i dalej gotować aż sos się zagęści.
W czasie gdy gotuje się królik, przekroić kapustę wzdłuż na połowę i obsmażyć ją na patelni z każdej strony, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podobnie usmażyć boczniaki. Na talerzu ułożyć polówkę kapusty, boczniaki a na wierzch nałożyć królika z odrobiną sosu.

Sałatka z czarnej soczewicy

Składniki:
  • 400 g czarnej soczewicy
  • 1 paczka młodego szpinaku
  • 2 pomarańcze
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 400 g średniej wielkości krewetek

Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać świeża wodą i ugotować do miękkości około 25 minut (soczewica nie może się rozgotować). Soczewicę schłodzić i wymieszać z młodym szpinakiem oraz filecikami pomarańczy.
Krewetki jeśli potrzeba obrać, oczyścić i podsmażyć przez chwile na oliwie z oliwek.
Sos: Oliwę wymieszać z musztardą i rozgniecionym czosnkiem. Sosem polać soczewicę na wierzchu ułożyć krewetki.



Gryczane muffinki

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g mielonych migdałów
  • 10 g nasion chia
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 duże daktyle
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 banan
  • 50 ml mleka
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Foremkę do babeczek z sześcioma otworami wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę gryczaną, siemię lniane, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Daktyle zmiksować z miodem aż powstanie pasta, następnie dodać banana i mleko dalej miksować. Pure dodać do mąki i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki nasiona słonecznika i orzechy włoskie. Masę równo rozłożyć do foremek. Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Po upieczeniu można posmarować miodem i posypać jeszcze nasionami i orzechami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0