Zapiekanki warzywne mają swoją długą historię w kuchni śródziemnomorskiej. Jedną z najpopularniejszych jest grecka musaka. Jej oryginalny przepis zawiera przyprawy, mięso, oliwę, bakłażana i inne warzywa. Całość polana jest grubą warstwą sosu beszamelowego i zapieczona.

Autorem oryginalnej musaki greckiej jest kucharz Nikolaos Tselementes. Danie to jest stosunkowo młode – receptura powstała w 1950 roku. Pierwszy przepis na musakę został opublikowany w książce Tselementesa pt. Greek Cookery . Bardzo szybko podbiło serca Greków, a następnie innych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Musaka grecka jest daniem dobrze znanym osobom podróżującym do Turcji, Grecji i innych krajów nad Morzem Śródziemnym. Zapiekanka ta może mieć wiele odmian. Istnieje musaka wegetariańska , dietetyczna , musaka z cukinią, ziemniakami lub makaronem

Musaka grecka – przepis oryginalny

Czas przygotowania dania wynosi ok. godziny. Danie nie jest trudne do przyrządzenia, a koszt jego składników niewielki.

Składniki na danie dla 5 osób:

· 2 bakłażany,

· sól i pieprz,

· 6 łyżek oliwy,

· 2 cebule,

· 2 ząbki czosnku,

· 400 g mielonej wołowiny lub jagnięciny,

· puszka pomidorów krojonych,

· 750 g ziemniaków sałatkowych,

· 2 łyżki bułki tartej,

· 200 g jogurtu greckiego,

· 4 jajka,

· łyżka oregano,

· łyżka tymianku,

· 100 g owczego sera,

· 100 g startego sera typu emmentaler.

Przygotowanie :

Bakłażany kroimy na plastry, moczymy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. Następnie płuczemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Podsmażamy je na patelni przez 3 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy do ostudzenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy . Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i czosnek przez 5 minut. Dorzucamy mięso mielone i smażymy, aż stanie się brązowe. Całość zalewamy pomidorami z puszki, solimy i pieprzymy. Zmniejszamy ogień na palniku i czekamy, aż cała woda wyparuje. Danie musaka zawiera również ziemniaki – obieramy je i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Smażymy na oliwie po 2 minuty z obu stron.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Możemy włączyć termoobieg, ale nie jest to konieczne. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy bułką tartą. Na dnie warstwowo układamy smażone bakłażany, a na nich ziemniaki i mięso mielone. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.

Mieszamy jogurt grecki z jajkami, przyprawami, solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy na wierzch zapiekanki, kruszymy owczy ser i posypujemy nim całość, ścieramy emmentaler na tarce i również posypujemy.

Grecką musakę zapiekamy w 180 stopniach przez godzinę i 15 minut. Danie podajemy na gorąco.

Powyższy przepis można modyfikować – bakłażany są w niektórych miejscach trudno dostępne, dlatego z powodzeniem możemy zrobić musakę z cukinią.

Moussaka wegetariańska – przepis bez mięsa

Oryginalna musaka zawiera mięso mielone, jednak, ku uciesze wegetarian, można ją przygotować również bez niego. Być może jest nawet smaczniejsza.

Składniki na potrawę dla 4-5 osób:

· 3 średnie bakłażany,

· ½ kilograma ziemniaków lub kaszy gryczanej,

· 1 cebula i duży ząbek czosnku,

· słoik pomidorów w zalewie lub puszka pomidorów,

· 3 łyżki oregano i tyle samo bazylii,

· 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła,

· ½ łyżeczki cynamonu,

· 70 g sera żółtego,

· pieprz, sól i olej.

Jak przygotować wegetariańską musakę:

Bakłażany kroimy w niezbyt grube plasterki. Podsmażamy je z obu stron na patelni grillowej (może być też zwykła) z odrobiną oliwy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, ok. 15 minut, do chwili aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzamy i zostawiamy, aby wystygły. Kiedy już się lekko ostudzą, kroimy w grubsze plasterki. Czosnek i cebulę drobno siekamy i delikatnie podsmażamy. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, oregano, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem gotujemy na patelni kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, następnie dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy. Powoli dolewamy mleko, następnie wsypujemy cynamon. Kiedy sos zgęstnieje, wyłączamy ogień i odstawiamy. Możemy również dodać szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatołowej.

Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. W środku układamy składniki warstwowo – zaczynamy od bakłażana, następnie ziemniaki, sos pomidorowy, a następnie znowu bakłażan, ziemniaki i sos pomidorowy. Wszystko polewamy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem. Zapiekankę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w 220 stopniach.

Zobacz film: Najsłynniejsze włoskie makarony. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
77
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0