Zupa ziemniaczana - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 marchewki
- 50 g pora
- 100 g selera
- 100 g pietruszki
- 150 g cebuli
- 50 g masła (w wersji wegańskiej użyj tylko oleju)
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 kg ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- ok 1 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Marchewkę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do szerokiego garnka i zeszklij na maśle z olejem, dodaj pokrojone warzywa i przesmażaj aż staną się miękkie. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przesmaż razem przez chwilę, potem zalej wodą tak, by przykryła wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości ziemniaków, ok 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj ciut gorącej wody. Dopraw całość majerankiem. Jeśli lubicie, dodajcie mocno podsmażoną zasmażkę z mąki i masła. Smacznego.
Ziemniaki po chłopsku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 250 gramów sera żółtego
- 250 gramów boczku wędzonego
- 1/4 kostki masła
- sól, pieprz, zielona pietruszka, koperek
- 3 cebule
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po wystudzeniu przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ i zagniatamy. Dodajemy podsmażoną cebulę, boczek i doprawiamy do smaku. Łupinki faszerujemy masą ziemniaczaną (część sera, wkładamy do środka, resztę układamy na wierzchu) zapiekamy w temperaturze 180 C przez 15 minut, do zrumienienia.
Szare kluski z kiszoną kapustą - przepis krok po kroku
Składniki na kapustę:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 łyżka smalcu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie szczypta kminku
- ½ łyżeczki cukru albo miodu
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i delikatnie ją zrumienić. Kapustę posiekać (jeśli jest bardzo słona to wcześniej przepłukać zimną wodą), włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wsypać pieprz, podlać szklanką wody, przykryć i gotować około 60 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy woda nie odparowała, jeśli potrzeba to trochę dolać (pod koniec gotowania wody prawie nie powinno być w garnku). Doprawić do smaku.
Składniki na szare kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, mocno odcedzić, a pozostałą w misce na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki wymieszać z jajami i mąką. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku "z pokrywki". Oznacza to, że ciasto wykładamy na płaską pokrywkę i za pomocą łyżki zrzucamy je małymi porcjami do wody. Gotujemy przez kilka minut (czas zależy od wielkości klusek i rodzaju ziemniaków, dlatego należy po prostu sprawdzić czy są już gotowe). Do rondla wkładamy boczek i wytapiamy, dodajemy posiekaną cebulę i drobno pokrojoną kiełbasę. Całość smażymy przez chwilę do zrumienienia. Gotowe kluski wrzucamy do garnka i łączymy z boczkiem, doprawiamy. Podajemy z gotowaną kapustą kiszoną.
Zobacz także:
- Ziemniaki mogą szkodzić zdrowiu? Na co lepiej uważać?
- Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - przepis Jagny Niedzielskiej
- Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Beata Kartowicz
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/ Dzień Dobry TVN