Zakochana para: cebula i ziemniak. Przepisy Beaty Kartowicz

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ziemniaczana kuchnia Beaty Kartowicz
Ziemniaczana kuchnia Beaty Kartowicz
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała dania oparte na połączeniu cebuli z ziemniakiem. Sprawdź jej przepisy na zupę ziemniaczaną, ziemniaki po chłopsku, szare kluski z kiszoną kapustą.

Zupa ziemniaczana - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 marchewki
    • 50 g pora
      • 100 g selera
        • 100 g pietruszki
          • 150 g cebuli
            • 50 g masła (w wersji wegańskiej użyj tylko oleju)
              • 50 ml oleju rzepakowego
                • 1 kg ziemniaków
                  • 2 liście laurowe
                    • 5 ziaren ziela angielskiego
                      • 5 ziaren pieprzu
                        • sól do smaku
                          • ok 1 łyżeczki

                            Sposób przygotowania:

                            Marchewkę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, przełóż do szerokiego garnka i zeszklij na maśle z olejem, dodaj pokrojone warzywa i przesmażaj aż staną się miękkie. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przesmaż razem przez chwilę, potem zalej wodą tak, by przykryła wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości ziemniaków, ok 15 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj ciut gorącej wody. Dopraw całość majerankiem. Jeśli lubicie, dodajcie mocno podsmażoną zasmażkę z mąki i masła. Smacznego.

                            Ziemniaki po chłopsku - przepis krok po kroku

                            Składniki:

                            • 10 dużych ziemniaków
                              • 250 gramów sera żółtego
                                • 250 gramów boczku wędzonego
                                  • 1/4 kostki masła
                                    • sól, pieprz, zielona pietruszka, koperek
                                      • 3 cebule

                                        Sposób przygotowania:

                                        Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po wystudzeniu przekrawamy wzdłuż i wyciągamy miąższ i zagniatamy. Dodajemy podsmażoną cebulę, boczek i doprawiamy do smaku. Łupinki faszerujemy masą ziemniaczaną (część sera, wkładamy do środka, resztę układamy na wierzchu) zapiekamy w temperaturze 180 C przez 15 minut, do zrumienienia.

                                        Szare kluski z kiszoną kapustą - przepis krok po kroku

                                        Składniki na kapustę:

                                        • 1 kg kapusty kiszonej
                                          • 1 duża cebula
                                            • 1 łyżka smalcu
                                              • 2 liście laurowe
                                                • 4 ziarna ziela angielskiego
                                                  • świeżo mielony pieprz do smaku
                                                    • opcjonalnie szczypta kminku
                                                      • ½ łyżeczki cukru albo miodu

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i delikatnie ją zrumienić. Kapustę posiekać (jeśli jest bardzo słona to wcześniej przepłukać zimną wodą), włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wsypać pieprz, podlać szklanką wody, przykryć i gotować około 60 minut, sprawdzając co jakiś czas, czy woda nie odparowała, jeśli potrzeba to trochę dolać (pod koniec gotowania wody prawie nie powinno być w garnku). Doprawić do smaku. 

                                                        Składniki na szare kluski:

                                                        • 1 kg ziemniaków
                                                          • 2 jajka
                                                            • 200 g mąki pszennej
                                                              • 2 łyżki maki ziemniaczanej
                                                                • sól do smaku

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, mocno odcedzić, a pozostałą w misce na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki wymieszać z jajami i mąką. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku "z pokrywki". Oznacza to, że ciasto wykładamy na płaską pokrywkę i za pomocą łyżki zrzucamy je małymi porcjami do wody. Gotujemy przez kilka minut (czas zależy od wielkości klusek i rodzaju ziemniaków, dlatego należy po prostu sprawdzić czy są już gotowe). Do rondla wkładamy boczek i wytapiamy, dodajemy posiekaną cebulę i drobno pokrojoną kiełbasę. Całość smażymy przez chwilę do zrumienienia. Gotowe kluski wrzucamy do garnka i łączymy z boczkiem, doprawiamy. Podajemy z gotowaną kapustą kiszoną.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                  Źródło: Beata Kartowicz

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/ Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                  Materiał promocyjny

                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana