Przepisy kulinarne

Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - przepis Jagny Niedzielskiej

Przepisy kulinarne

Sezon grillowy w pełni. W kuchni Dzień Dobry TVN przepisami na plenerowe przekąski podzieliła się Jagna Niedzielska. Jak zrobić pieczone ziemniaki z ogniska z tahini? Sprawdź przepis.

Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini 

Składniki na 4 porcje:

  • 8 sztuk młodych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tahini
  • Sok z połowy cytryny

Pieczone ziemniaki jak z ogniska z tahini - sposób przygotowania

  1. 1Mąkę wymieszaj z solą i paprykami.
  2. 2Ziemniaki wyszoruj, ale nie obieraj.
  3. 3Wilgotne obtocz w mieszance mąki z przyprawami, następnie piecz je w brytfance w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 min.
  4. 4Ziemniaki podawaj z jogurtem wymieszanym z tahini, sokiem z cytryny i solą.

Źródło zdjęcia głównego: Andrzej Polan

Pozostałe wiadomości