Może się wydawać, że nie da się osiągnąć puszystej bazy do tiramisu bez obecności żółtek i serka mascarpone. Poniższy przepis, a w nim połączenie tofu i zblendowanych orzechów nerkowca udowadniają, że jest inaczej.
Tofumisu, czyli wegańskie tiramisu – przepis
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu – 360 g
- 150 g nerkowców
- 20-25 podłużnych wegańskich biszkoptów
- 100 ml amaretto
- 100 ml kawy espresso
- sok z połowy cytryny
- 100 ml syropu klonowego
- 200 ml napoju sojowego
- 15 g oleju kokosowego
- laska wanilii
- ciemne kakao
Jak zrobić tofumisu - wegańskie tiramisu?
- Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę lub na całą noc. Gdy napęcznieją, odcedzić.
- Espresso wymieszać z likierem amaretto.
- Tofu rozkruszyć i zalać sokiem z cytryny.
- Orzechy przełożyć do blendera, dodać syrop klonowy i całość zmiksować na pastę. Dodaj napój sojowy i ponownie dokładnie zblendować.
- W dalszym ciągu blendując, stopniowo dodawać tofu.
- Masa powstała z połączenia orzechów i tofu powinna być gładka. Na koniec należy dodać do niej olej kokosowy, ziarna wydrążone z laski wanilii i ponownie całość zblendować.
- W szklanym naczyniu lub naczyniach ułożyć biszkopty namoczone w kawie z amaretto.
- Warstwę biszkoptów przykryć połową masy do tofumisu.
- Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
- Na biszkoptach rozsmarować pozostałą część masy.
- Całość owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie tofumisu będzie idealne w smaku i strukturze.
- Przed podaniem posypać kakao.
Zobacz także inne przepisy na wegańskie desery:
- Deser - bałagan. Przepis na wegański eton mess
- Wegański sorbet mango - przepis Bartka Boratyna
- Przysmaki pachnące przyprawami. Poznaj wegańskie przepisy Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Roberta Lazar/Getty Images
podziel się: