Przepis na tofumisu, czyli wegańskie tiramisu

tofumisu, czyli wegańskie tiramisu
Przepis na tofumisu, czyli wegańskie tiramisu
Źródło: Roberta Lazar/Getty Images
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce kulinarnych inspiracji dla każdego. Z tego względu tak chętnie dzielimy się wegańskimi odpowiednikami klasycznych dań, przekąsek i deserów. Jak zrobić tofumisu, czyli tiramisu z tofu? Sprawdź przepis krok po kroku.

Może się wydawać, że nie da się osiągnąć puszystej bazy do tiramisu bez obecności żółtek i serka mascarpone. Poniższy przepis, a w nim połączenie tofu i zblendowanych orzechów nerkowca udowadniają, że jest inaczej.

Pomysły na pyszne desery lodowe
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tofumisu, czyli wegańskie tiramisu – przepis

Składniki:

  • 2 kostki naturalnego tofu – 360 g
    • 150 g nerkowców
      • 20-25 podłużnych wegańskich biszkoptów
        • 100 ml amaretto
          • 100 ml kawy espresso
            • sok z połowy cytryny
              • 100 ml syropu klonowego
                • 200 ml napoju sojowego
                  • 15 g oleju kokosowego
                    • laska wanilii
                      • ciemne kakao

                        Jak zrobić tofumisu - wegańskie tiramisu?

                        1. Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę lub na całą noc. Gdy napęcznieją, odcedzić.
                          1. Espresso wymieszać z likierem amaretto.
                            1. Tofu rozkruszyć i zalać sokiem z cytryny.
                              1. Orzechy przełożyć do blendera, dodać syrop klonowy i całość zmiksować na pastę. Dodaj napój sojowy i ponownie dokładnie zblendować.
                                1. W dalszym ciągu blendując, stopniowo dodawać tofu.
                                  1. Masa powstała z połączenia orzechów i tofu powinna być gładka. Na koniec należy dodać do niej olej kokosowy, ziarna wydrążone z laski wanilii i ponownie całość zblendować.
                                    1. W szklanym naczyniu lub naczyniach ułożyć biszkopty namoczone w kawie z amaretto.
                                      1. Warstwę biszkoptów przykryć połową masy do tofumisu.
                                        1. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
                                          1. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą część masy.
                                            1. Całość owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie tofumisu będzie idealne w smaku i strukturze.
                                              1. Przed podaniem posypać kakao.

                                                Zobacz także inne przepisy na wegańskie desery:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło zdjęcia głównego: Roberta Lazar/Getty Images

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana