Przepis na tofumisu, czyli wegańskie tiramisu

tofumisu, czyli wegańskie tiramisu
Przepis na tofumisu, czyli wegańskie tiramisu
Źródło: Roberta Lazar/Getty Images
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce kulinarnych inspiracji dla każdego. Z tego względu tak chętnie dzielimy się wegańskimi odpowiednikami klasycznych dań, przekąsek i deserów. Jak zrobić tofumisu, czyli tiramisu z tofu? Sprawdź przepis krok po kroku.

Może się wydawać, że nie da się osiągnąć puszystej bazy do tiramisu bez obecności żółtek i serka mascarpone. Poniższy przepis, a w nim połączenie tofu i zblendowanych orzechów nerkowca udowadniają, że jest inaczej.

DD_20220709_Kuchnia_REP
Pomysły na pyszne desery lodowe
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tofumisu, czyli wegańskie tiramisu – przepis

Składniki:

  • 2 kostki naturalnego tofu – 360 g
  • 150 g nerkowców
  • 20-25 podłużnych wegańskich biszkoptów
  • 100 ml amaretto
  • 100 ml kawy espresso
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml syropu klonowego
  • 200 ml napoju sojowego
  • 15 g oleju kokosowego
  • laska wanilii
  • ciemne kakao

Jak zrobić tofumisu - wegańskie tiramisu?

  1. Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę lub na całą noc. Gdy napęcznieją, odcedzić.
  2. Espresso wymieszać z likierem amaretto.
  3. Tofu rozkruszyć i zalać sokiem z cytryny.
  4. Orzechy przełożyć do blendera, dodać syrop klonowy i całość zmiksować na pastę. Dodaj napój sojowy i ponownie dokładnie zblendować.
  5. W dalszym ciągu blendując, stopniowo dodawać tofu.
  6. Masa powstała z połączenia orzechów i tofu powinna być gładka. Na koniec należy dodać do niej olej kokosowy, ziarna wydrążone z laski wanilii i ponownie całość zblendować.
  7. W szklanym naczyniu lub naczyniach ułożyć biszkopty namoczone w kawie z amaretto.
  8. Warstwę biszkoptów przykryć połową masy do tofumisu.
  9. Następnie ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
  10. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą część masy.
  11. Całość owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie tofumisu będzie idealne w smaku i strukturze.
  12. Przed podaniem posypać kakao.

Zobacz także inne przepisy na wegańskie desery:

podziel się:

Pozostałe wiadomości