Koło smaków, czyli bitwa na 5 składników Grzegorza Zawieruchy i Jaśka Kuronia

Jak sobie wylosują, tak sobie ugotują
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN po raz kolejny "Bitwa na 5 składników". Tym razem kucharze Dzień Dobry TVN będą mieli za zadanie przygotować dania z użyciem grilla. Jak sobie poradzili i jakie składniki mieli do wyboru? Oddaj głos w sondzie.

Grzegorz Zawierucha i Jasiek Kuroń stoczą bitwę na 5 składników. Będą musieli oni przygotować trzy potrawy - główne, przystawkę i danie patriotyczne. A to wszystko musi się odbyć na grillu. Kto sobie lepiej poradzi? Zagłosuj w sondzie.

Zasady gry - Koło Smaków

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dwóch kucharzy - Grzegorza Zawieruchę i Jaśka Kuronia. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzą z zadaniem?

Koło Smaków - składniki do bitwy

Składniki, z których mogą korzystać kucharze:

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany itp.,
    • świeże zioła,
      • tłuszcze - olej, oliwa, masło klarowane,
        • mąka,
          • mleko,
            • cytryna,
              • miód.

                Składniki z koła smaków:

                • pierś z indyka,
                  • karp,
                    • cebula,
                      • czosnek,
                        • jajka,
                          • pomidor,
                            • gruszka,
                              • mleczko kokosowe,
                                • batat,
                                  • gorgonzola,
                                    • masło orzechowe,
                                      • szpinak,
                                        • stek,
                                          • kiełbaski.

                                            Dodatkowe produkty do przygotowania dania patriotycznego dla Grzegorza Zawieruchy

                                            • 2 szklanki bulionu,
                                              • mała cebula,
                                                • ząbek czosnku,
                                                  • 200ml słodkiej śmietanki 36%,
                                                    • 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
                                                      • łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki,
                                                        • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
                                                          • tymianek,
                                                            • bulka kajzerka,
                                                              • cebula,
                                                                • czosnek
                                                                  • mleko,
                                                                    • pieprz, sól, majeranek,
                                                                      • passata pomidorowa,
                                                                        • świeże zioła,
                                                                          • mięso cielęce.

                                                                            Dodatkowe produkty do przygotowania dania patriotycznego dla Jaśka Kuronia

                                                                            • cebula,
                                                                              • czosnek,
                                                                                • burak,
                                                                                  • ogórki kiszone,
                                                                                    • kiszona kapusta,
                                                                                      • kiełbasa,
                                                                                        • kaszanka,
                                                                                          • karp,
                                                                                            • groch,
                                                                                              • chrzan,
                                                                                                • szczaw,
                                                                                                  • jabłka.

                                                                                                    Jakie produkty wylosowali kucharze?

                                                                                                    Co wylosowali kucharze na Kole Smaków?

                                                                                                    • szpinak,
                                                                                                      • batat,
                                                                                                        • cebula,
                                                                                                          • pierś z indyka,
                                                                                                            • mleczko kokosowe.

                                                                                                              W drugim losowaniu wylosowano:

                                                                                                              • masło orzechowe,
                                                                                                                • cebulę,
                                                                                                                  • gorgonzolę,
                                                                                                                    • pomidor,
                                                                                                                      • czosnek.

                                                                                                                        Piotr Wojtasiak dodał jeszcze naszym kucharzom do puli składników gruszki.

                                                                                                                        Dania Grzegorza Zawieruchy z bitwy na smaki

                                                                                                                        Grzegorz Zawierucha przygotował kaszankę z kiszoną kapustą zawiniętą w rozbitą pierś z indyka. Całość przygotowana została na grillu. Do tego zrobił bataty w mleczku kokosowym, skarmelizowane gruszki i odrobinę pomidorków. 

                                                                                                                        Po drugim losowaniu Grzegorz Zawierucha przygotował sataj z indyka z masłem orzechowym, do tego zapiekany bakłażan, cebula, pomidor z sosem orzechowym. 

                                                                                                                        Dania Jaśka Kuronia z bitwy na smaki

                                                                                                                        Jasiek Kuroń zdecydował się na polędwiczkę faszerowaną gorgonzolą i szpinakiem z buraczkami z tymiankiem oraz cebulę z pomidorami. 

                                                                                                                        Po drugim losowaniu Jasiek Kuroń przygotował drugie danie bezmięsne - krążki cukinii z gorgonzolą, szpinakiem i świeżymi pomidorami. 

                                                                                                                        Kto wygrał pojedynek na bitwę smaków?

                                                                                                                        Bitwę na smaki wygrał Grzegorz Zawierucha z wynikiem 70% głosów. Jasiek Kuroń zdobył 30% głosów. Gratulujemy!

                                                                                                                        Widzowie mieli okazję skosztować dań naszych kucharzy na plaży. Dotarły one również do studia Dzień Dobry TVN, gdzie prowadzące miały okazję spróbować ich spróbować.

                                                                                                                        Między graniem a gotowaniem nasi kucharze zagrali we freesbie podczas zajęć beach ultimate dla początkujących w ramach projektu "Aktywny Warszawiak". Do końca sierpnia 2023 podczas spotkań będzie prezentowany ten niezwykły sport drużynowy z freesbie w roli głównej. Całość ma miejsce na Praskiej Plaży Miejskiej / Plaży Rusałka (w okolicach ogrodu zoologicznego). Zajęcia są bezpłatne i otwarte dla uczestników w dowolnym wieku i poziomie umiejętności. Dołączyć można w dowolnym momencie. 

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha, Jasiek Kuroń

                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Patrick Daxenbichler/Getty Images

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana