Koło smaków, czyli bitwa na 5 składników Grzegorza Zawieruchy i Jaśka Kuronia

Majówkowe grillowanie droższe niż rok temu
Jak sobie wylosują, tak sobie ugotują
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN po raz kolejny "Bitwa na 5 składników". Tym razem kucharze Dzień Dobry TVN będą mieli za zadanie przygotować dania z użyciem grilla. Jak sobie poradzili i jakie składniki mieli do wyboru? Oddaj głos w sondzie.

Grzegorz Zawierucha i Jasiek Kuroń stoczą bitwę na 5 składników. Będą musieli oni przygotować trzy potrawy - główne, przystawkę i danie patriotyczne. A to wszystko musi się odbyć na grillu. Kto sobie lepiej poradzi? Zagłosuj w sondzie.

Zasady gry - Koło Smaków

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dwóch kucharzy - Grzegorza Zawieruchę i Jaśka Kuronia. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzą z zadaniem?

Koło Smaków - składniki do bitwy

Składniki, z których mogą korzystać kucharze:

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany itp.,
  • świeże zioła,
  • tłuszcze - olej, oliwa, masło klarowane,
  • mąka,
  • mleko,
  • cytryna,
  • miód.

Składniki z koła smaków:

  • pierś z indyka,
  • karp,
  • cebula,
  • czosnek,
  • jajka,
  • pomidor,
  • gruszka,
  • mleczko kokosowe,
  • batat,
  • gorgonzola,
  • masło orzechowe,
  • szpinak,
  • stek,
  • kiełbaski.

Dodatkowe produkty do przygotowania dania patriotycznego dla Grzegorza Zawieruchy

  • 2 szklanki bulionu,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 200ml słodkiej śmietanki 36%,
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej,
  • łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • tymianek,
  • bulka kajzerka,
  • cebula,
  • czosnek
  • mleko,
  • pieprz, sól, majeranek,
  • passata pomidorowa,
  • świeże zioła,
  • mięso cielęce.

Dodatkowe produkty do przygotowania dania patriotycznego dla Jaśka Kuronia

  • cebula,
  • czosnek,
  • burak,
  • ogórki kiszone,
  • kiszona kapusta,
  • kiełbasa,
  • kaszanka,
  • karp,
  • groch,
  • chrzan,
  • szczaw,
  • jabłka.

Jakie produkty wylosowali kucharze?

Co wylosowali kucharze na Kole Smaków?

  • szpinak,
  • batat,
  • cebula,
  • pierś z indyka,
  • mleczko kokosowe.

W drugim losowaniu wylosowano:

  • masło orzechowe,
  • cebulę,
  • gorgonzolę,
  • pomidor,
  • czosnek.

Piotr Wojtasiak dodał jeszcze naszym kucharzom do puli składników gruszki.

Dania Grzegorza Zawieruchy z bitwy na smaki

Grzegorz Zawierucha przygotował kaszankę z kiszoną kapustą zawiniętą w rozbitą pierś z indyka. Całość przygotowana została na grillu. Do tego zrobił bataty w mleczku kokosowym, skarmelizowane gruszki i odrobinę pomidorków. 

Po drugim losowaniu Grzegorz Zawierucha przygotował sataj z indyka z masłem orzechowym, do tego zapiekany bakłażan, cebula, pomidor z sosem orzechowym. 

Dania Jaśka Kuronia z bitwy na smaki

Jasiek Kuroń zdecydował się na polędwiczkę faszerowaną gorgonzolą i szpinakiem z buraczkami z tymiankiem oraz cebulę z pomidorami. 

Po drugim losowaniu Jasiek Kuroń przygotował drugie danie bezmięsne - krążki cukinii z gorgonzolą, szpinakiem i świeżymi pomidorami. 

Kto wygrał pojedynek na bitwę smaków?

Bitwę na smaki wygrał Grzegorz Zawierucha z wynikiem 70% głosów. Jasiek Kuroń zdobył 30% głosów. Gratulujemy!

Widzowie mieli okazję skosztować dań naszych kucharzy na plaży. Dotarły one również do studia Dzień Dobry TVN, gdzie prowadzące miały okazję spróbować ich spróbować.

Między graniem a gotowaniem nasi kucharze zagrali we freesbie podczas zajęć beach ultimate dla początkujących w ramach projektu "Aktywny Warszawiak". Do końca sierpnia 2023 podczas spotkań będzie prezentowany ten niezwykły sport drużynowy z freesbie w roli głównej. Całość ma miejsce na Praskiej Plaży Miejskiej / Plaży Rusałka (w okolicach ogrodu zoologicznego). Zajęcia są bezpłatne i otwarte dla uczestników w dowolnym wieku i poziomie umiejętności. Dołączyć można w dowolnym momencie. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości