Kuchnia lekka, łatwa i przyjemna w sam raz po świętach, czyli przepisy Jaśka Kuronia

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia lekka, łatwa i przyjemna
Kuchnia lekka, łatwa i przyjemna
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Ekonomiczna kuchnia Jana Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Makrelowa kuchnia Kuby Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Wielkanocne tipy Jaśka Kuronia
Jasiek Kuroń na diecie Adele
Jasiek Kuroń na diecie Adele
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował lekkie, łatwe i przyjemne dania. Sprawdź jego przepisy na spring rollsy, gołąbki wegetariańskie, orientalną sałatkę z polędwiczką wieprzową oraz sałatkę nicejską z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce. 
Spring Rollsy
Spring Rollsy
Spring Rollsy
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Spring Rollsy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego,
    • cebula posiekana w piórka,
      • mała papryczka pepperoni drobno posiekana,
        • ząbek czosnku drobno posiekany,
          • obrany mały kawałek świeżego imbiru wielkości małego palca - starty,
            • duża marchewka pokrojona w słupki,
              • por - biała część pokrojona w słupki,
                • pietruszka pokrojona w słupki,
                  • 1/2 czerwonej papryki posiekanej w paski,
                    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
                      • czubata łyżka sezamu,
                        • łyżka sosu chili,
                          • 100 g szpinaku,
                            • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku,
                              • 8 kawałków papieru ryżowego.

                                Sposób przygotowania:

                                1. Na patelni rozgrzej mocno olej i dodaj cebulę, smaż 2 minuty lub do zeszklenia. Następnie dodaj imbir, pepperoni i czosnek. Mieszając smaż przez minutę.
                                  1. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora oraz paprykę i smaż 2 -3 minuty, do delikatnego zmięknięcia.
                                    1. Dodaj sos sojowy, sos chili, sezam oraz szpinak. Smaż minutę i zdejmij z gazu. Dodaj świeżą posiekaną kolendrę.
                                      1. W szerokiej misce z chłodną wodą maczaj na moment papier ryżowy, wyjmij na blat i układaj na nim przygotowany farsz – potem szybko zawijaj.

                                        Gołąbki wegetariańskie - przepis krok po kroku

                                        Składniki:

                                        • główka kapusty włoskiej,
                                          • 2 szklanki kaszy jaglanej lub innej,
                                            • cebula,
                                              • duża papryka,
                                                • 4 ząbki czosnku,
                                                  • 3-4 łodygi selera naciowego,
                                                    • ½ pęczka natki pietruszki,
                                                      • łyżka suszonej kolendry lub pieprzu ziołowego,
                                                        • 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego,
                                                          • łyżka słodkiej papryki,
                                                            • sól, pieprz.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
                                                                1. Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku, posiekany tymianek i paski papryki. Po paru minutach dodaj seler, pomidory (mogą być sparzone lub z puszki) oraz przyprawy (pieprz ziołowy, paprykę słodką, natkę pietruszki oraz kolendrę).
                                                                  1. Całość duś do miękkości, delikatnie wystudź i wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                    1. Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
                                                                      1. Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70-90 minut).
                                                                        Orientalna sałatka z polędwiczką wieprzową
                                                                        Orientalna sałatka z polędwiczką wieprzową
                                                                        Orientalna sałatka z polędwiczką wieprzową
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Orientalna sałatka z polędwiczką wieprzową - przepis krok po kroku

                                                                        Składniki:

                                                                        • polędwiczka wieprzowa,
                                                                          • łodyga selera naciowego,
                                                                            • marchewka,
                                                                              • ząbek czosnku,
                                                                                • limonka,
                                                                                  • mielone liście limonki,
                                                                                    • czerwona cebula,
                                                                                      • trawa cytrynowa,
                                                                                        • grzyby shitake,
                                                                                          • makaron sojowy,
                                                                                            • sos chili,
                                                                                              • papryczka chili,
                                                                                                • ogórek,
                                                                                                  • pomidorki koktajlowe,
                                                                                                    • sezam,
                                                                                                      • szczypior,
                                                                                                        • mix sałat,
                                                                                                          • jasny sos sojowy,
                                                                                                            • świeży imbir,
                                                                                                              • świeża kolendra,
                                                                                                                • oliwa z oliwek,
                                                                                                                  • suszony tymianek.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Polędwiczkę oczyść z błon, a następnie pokrój w dość cienkie plastry. Plastry umieść w marynacie z odrobiny oliwy, sosu sojowego, posiekanego drobno czosnku oraz papryczki chili oraz majeranku i tymianku.
                                                                                                                      1. Makaron sojowy zalej gorącą wodą, poczekaj aż zmięknie, odcedź i odstaw.
                                                                                                                        1. Posiekaj pozostałe warzywa – marchewkę oraz ogórka w słupki, cebulę w piórka, selera w talarki, pomidorki na ćwiartki lub połówki. Trawę cytrynową zmiażdż i drobno posiekaj.
                                                                                                                          1. Wymieszaj składniki i ułóż na liściach sałaty.
                                                                                                                            1. Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekaną kolendrę, starty imbir, sos chili.
                                                                                                                              1. Polędwicę grilluj na patelni po 1 – 2 minuty z każdej strony. Na suchej patelni upraż sezam. Na wcześniej wyłożonych składnikach ułóż plastry grillowanej polędwiczki.
                                                                                                                                1. Całość polej sosem i posyp tostowanym sezamem oraz dość grubo posiekanym szczypiorem. W takiej sałatce zawsze mile widzianym gościem są kiełki.

                                                                                                                                  Sałatka nicejska zwędzoną makrelą i jajkami w koszulce - przepis krok po kroku

                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                  • 200 g wędzonej makreli,
                                                                                                                                    • 3 porwane sałaty rzymskie,
                                                                                                                                      • mała czerwona lub zwykła cebulka, pokrojona w krążki,
                                                                                                                                        • 2 jajka,
                                                                                                                                          • kilka filecików anchois,
                                                                                                                                            • 10 czarnych oliwek, pokrojonych na krążki,
                                                                                                                                              • 1/3 ogórka pokrojonego w półplastry,
                                                                                                                                                • sól, pieprz.

                                                                                                                                                  Sos:

                                                                                                                                                  • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                                                                                    • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
                                                                                                                                                      • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
                                                                                                                                                        • 1/2 łyżeczki musztardy
                                                                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                                                                            • ½ lub 1 łyżeczka suszonego oregano
                                                                                                                                                              • ½ łyżeczki miodu

                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                1. W niedużym, lecz dość wysokim rondlu wymieszaj wodę z octem i solą, doprowadź do wrzenia. Za pomocą łyżki utwórz wir (tak by jego środek był 2- 3 cm niżej od powierzchni wody). Wbij jajko delikatnie pośrodku, powinno same otulić się białkiem. Po 2 – 3 minutach, w zależności od rozmiaru jajka wyłów je z wody. Jeżeli masz zamiar przyrządzić więcej warto przełożyć je do zimnej wody.
                                                                                                                                                                  1. Na talerzu ułóż sałatę, krążki cebuli delikatnie oprószone solą. Połóż anchois. Posyp czarnymi oliwkami i ogórkami. Na wierzch połóż delikatnie podzieloną makrelę, całość zwieńcz jajkiem w koszulce. Polej sosem.

                                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                                    Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedwotna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości