Spring Rollsy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego,
- cebula posiekana w piórka,
- mała papryczka pepperoni drobno posiekana,
- ząbek czosnku drobno posiekany,
- obrany mały kawałek świeżego imbiru wielkości małego palca - starty,
- duża marchewka pokrojona w słupki,
- por - biała część pokrojona w słupki,
- pietruszka pokrojona w słupki,
- 1/2 czerwonej papryki posiekanej w paski,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- czubata łyżka sezamu,
- łyżka sosu chili,
- 100 g szpinaku,
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub szczypiorku,
- 8 kawałków papieru ryżowego.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej mocno olej i dodaj cebulę, smaż 2 minuty lub do zeszklenia. Następnie dodaj imbir, pepperoni i czosnek. Mieszając smaż przez minutę.
- Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora oraz paprykę i smaż 2 -3 minuty, do delikatnego zmięknięcia.
- Dodaj sos sojowy, sos chili, sezam oraz szpinak. Smaż minutę i zdejmij z gazu. Dodaj świeżą posiekaną kolendrę.
- W szerokiej misce z chłodną wodą maczaj na moment papier ryżowy, wyjmij na blat i układaj na nim przygotowany farsz – potem szybko zawijaj.
Gołąbki wegetariańskie - przepis krok po kroku
Składniki:
- główka kapusty włoskiej,
- 2 szklanki kaszy jaglanej lub innej,
- cebula,
- duża papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 3-4 łodygi selera naciowego,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- łyżka suszonej kolendry lub pieprzu ziołowego,
- 4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego,
- łyżka słodkiej papryki,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle. Z kapusty zdejmij delikatnie liście. Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj farsz, na odrobinie oliwy z oliwek przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj płatki czosnku, posiekany tymianek i paski papryki. Po paru minutach dodaj seler, pomidory (mogą być sparzone lub z puszki) oraz przyprawy (pieprz ziołowy, paprykę słodką, natkę pietruszki oraz kolendrę).
- Całość duś do miękkości, delikatnie wystudź i wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
- Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości. Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70-90 minut).
Orientalna sałatka z polędwiczką wieprzową - przepis krok po kroku
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
- łodyga selera naciowego,
- marchewka,
- ząbek czosnku,
- limonka,
- mielone liście limonki,
- czerwona cebula,
- trawa cytrynowa,
- grzyby shitake,
- makaron sojowy,
- sos chili,
- papryczka chili,
- ogórek,
- pomidorki koktajlowe,
- sezam,
- szczypior,
- mix sałat,
- jasny sos sojowy,
- świeży imbir,
- świeża kolendra,
- oliwa z oliwek,
- suszony tymianek.
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę oczyść z błon, a następnie pokrój w dość cienkie plastry. Plastry umieść w marynacie z odrobiny oliwy, sosu sojowego, posiekanego drobno czosnku oraz papryczki chili oraz majeranku i tymianku.
- Makaron sojowy zalej gorącą wodą, poczekaj aż zmięknie, odcedź i odstaw.
- Posiekaj pozostałe warzywa – marchewkę oraz ogórka w słupki, cebulę w piórka, selera w talarki, pomidorki na ćwiartki lub połówki. Trawę cytrynową zmiażdż i drobno posiekaj.
- Wymieszaj składniki i ułóż na liściach sałaty.
- Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekaną kolendrę, starty imbir, sos chili.
- Polędwicę grilluj na patelni po 1 – 2 minuty z każdej strony. Na suchej patelni upraż sezam. Na wcześniej wyłożonych składnikach ułóż plastry grillowanej polędwiczki.
- Całość polej sosem i posyp tostowanym sezamem oraz dość grubo posiekanym szczypiorem. W takiej sałatce zawsze mile widzianym gościem są kiełki.
Sałatka nicejska zwędzoną makrelą i jajkami w koszulce - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g wędzonej makreli,
- 3 porwane sałaty rzymskie,
- mała czerwona lub zwykła cebulka, pokrojona w krążki,
- 2 jajka,
- kilka filecików anchois,
- 10 czarnych oliwek, pokrojonych na krążki,
- 1/3 ogórka pokrojonego w półplastry,
- sól, pieprz.
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- ½ lub 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- W niedużym, lecz dość wysokim rondlu wymieszaj wodę z octem i solą, doprowadź do wrzenia. Za pomocą łyżki utwórz wir (tak by jego środek był 2- 3 cm niżej od powierzchni wody). Wbij jajko delikatnie pośrodku, powinno same otulić się białkiem. Po 2 – 3 minutach, w zależności od rozmiaru jajka wyłów je z wody. Jeżeli masz zamiar przyrządzić więcej warto przełożyć je do zimnej wody.
- Na talerzu ułóż sałatę, krążki cebuli delikatnie oprószone solą. Połóż anchois. Posyp czarnymi oliwkami i ogórkami. Na wierzch połóż delikatnie podzieloną makrelę, całość zwieńcz jajkiem w koszulce. Polej sosem.
Zobacz także:
- Sping rollsy – pomysł na imprezową przystawkę
- Wiosenne sałatki, po których nie zaburczy ci w brzuchu. Przepisy Sebastiana Olmy
- Gołąbki wegetariańskie, czyli tradycyjne polskie danie w wersji bezmięsnej
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedwotna/Dzień Dobry TVN
podziel się: