Zasady gry - Koło Smaków
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dwoje kucharzy. Tym razem jest to Daria Ładocha i Jasiek Kuroń. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzili z zadaniem?
Zagłosuj w naszej sondzie.
Koło Smaków - składniki do bitwy
Składniki, z których mogą korzystać kucharze:
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany itp.,
- świeże zioła,
- tłuszcze - olej, oliwa, masło klarowane,
- mąka,
- mleko,
- cytryna,
- miód.
Składniki do wylosowania z koła smaków:
- pierś z indyka,
- polędwica wołowa,
- cebula,
- czosnek,
- jajka,
- pomidor,
- gruszka,
- mleczko kokosowe,
- batat,
- gorgonzola,
- masło orzechowe,
- szpinak.
Jakie produkty wylosowali kucharze?
Co wylosowali kucharze na Kole Smaków?
- pomidor,
- szpinak,
- czosnek,
- jajka,
- mleczko kokosowe.
Z wylosowanych produktów Daria Ładocha i Jasiek Kuroń musieli przygotować trzy dania - danie główne, przystawkę i deser. Z dobranych składników Daria Ładocha wybrała gruszki, a Jasiek Kuroń indyka. Nasi goście przygotowywali pomysły z głowy, wymyślając je na bieżąco.
Dania Darii Ładochy
Jako pierwsze danie kucharka przygotowała klasyczną szakszukę z pomidorów.
Jako danie główne podała zapiekankę z grillowanymi pomidorami i z marynowanym indykiem.
Na deser Daria Ładocha zrobiła karmelizowane gruszki z lodami z mleka kokosowego, a całość na sposób azjatycki, z dodatkiem cytryny, soli i cukru.
Dania Jaśka Kuronia
Jako danie główne Jasiek Kuroń ugotował curry z indykiem, szpinakiem, pomidorami, mleczkiem kokosowym i jajkiem na pół twardo.
Dodatkowo przygotował sałatkę ze szpinaku z jajkami.
Z kolei na deser zrobił placuszki z gruszkami.
Kto wygrał pojedynek?
Według wyników sondy odczytanej podczas dzisiejszego programu Dzień Dobry TVN Bitwę Smaków wygrał Jasiek Kuroń z wynikiem 53%. Daria Ładocha zdobyła 47%. Serdecznie gratulujemy!
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?
- "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
- "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha, Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN