Koło Smaków, czyli bitwa na 5 składników Piotra Kucharskiego i Grzegorza Zawieruchy. Który kucharz lepiej sobie poradził?

IMG_2403
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kucharski kontra Zawierucha w bitwie na 5 składników
Kucharski kontra Zawierucha w bitwie na 5 składników
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa akcja "W marcu jak w garncu" i gra kulinarna - Koło Smaków. Jak z wyzwaniem radzą sobie Grzegorz Zawierucha i Piotr Kucharski? Czyja potrawa okaże się lepsza? Oddaj głos w naszej sondzie.

Zasady gry - Koło Smaków

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dwóch kucharzy - Piotra Kucharskiego i Grzegorza Zawieruchę. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzili z zadaniem?

Zagłosuj w naszej sondzie.

Piotr Kucharski i Grzegorz Zawierucha
Piotr Kucharski i Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski i Grzegorz Zawierucha
Źródło: Ola Skowron/East News

Koło Smaków - składniki do bitwy

Składniki, z których mogą korzystać kucharze:

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany itp.,
  • świeże zioła,
  • tłuszcze - olej, oliwa, masło klarowane,
  • mąka,
  • mleko,
  • cytryna,
  • miód.

Składniki z koła smaków:

  • cały kurczak,
  • pstrąg,
  • cebula,
  • czosnek,
  • jajka,
  • pomidor,
  • pomarańcza,
  • śmietana,
  • ziemniaki,
  • awokado,
  • ser żółty,
  • gorzka czekolada.

Jakie produkty wylosowali kucharze?

Co wylosowali kucharze na Kole Smaków?

  • ser żółty,
  • pomarańcza,
  • awokado,
  • cały kurczak,
  • jajka

Dodatkowo Grzegorz zawierucha wybrał pyry, czyli kartofle, a Piotr Kucharski dobrał do koszyka pomidory. Z wylosowanych produktów musieli przygotować trzy dania - danie główne, przystawkę i deser. Nie mogli się jednak wymieniać dobranymi składnikami. Nasi goście przygotowali pomysły z głowy, wymyślając je na bieżąco. 

Dania Grzegorza Zawieruchy z bitwy na smaki

Z wylosowanych produktów Grzegorz Zawierucha przygotował na przystawkę smażone awokado w glazurze z popiołem z rozmarynu i tymianku oraz smażony kurczak.

Smażone awokado
Smażone awokado
Smażone awokado
Źródło: Ola Skowron/East News

Na drugie danie trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem, a do tego upieczone ziemniaczki.

trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem
trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem
trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem
Źródło: Ola Skowron/East News

Na deser naleśniki Crêpes Suzette, czyli z sosem z karmelizowanego cukru i masła z sokiem pomarańczowym. 

Crêpes Suzette
Crêpes Suzette, czyli z sosem z karmelizowanego cukru i masła z sokiem pomarańczowym
Crêpes Suzette
Źródło: Ola Skowron/East News

Dania Piotra Kucharskiego z bitwy na smaki

Piotr Kucharski z wylosowanych produktów postanowił zrobić cztery dania. Jako pierwsze danie przygotował tortille z szarpanym kurczakiem, serem i pomidorem.

Tortille
Tortille Piotra Kucharskiego
Tortille
Źródło: Ola Skowron/East News

Drugą przystawką była zupa a'la gęsty sos o intensywnym aromacie z kurczaka z jajkiem poszetowym. 

Zupa krem z jajkiem poszetowym
Zupa krem z jajkiem poszetowym
Zupa krem z jajkiem poszetowym
Źródło: Ola Skowron/East News

Jako danie główne kucharz przygotował kurczaka supreme, czyli marynowany filet z piersi kurczaka z salsą z pomidorów i awokado.

Na deser Piotr Kucharski przygotował placki tatarskie smażone na klarowanym maśle z polewem z miodu i pomarańczy.

Placki tatarskie
Placki tatarskie smażone na klarowanym maśle z polewem z miodu i pomarańczy
Placki tatarskie
Źródło: Ola Skowron/East News

Kto wygrał pojedynek?

Według wyników sondy odczytanej podczas dzisiejszego programu Dzień Dobry TVN Bitwę Smaków wygrał zarówno Grzegorz Zawierucha, jak i Piotr Kucharski. Każdy z kucharzy zdobył równo 50% w głosowaniu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości