Zasady gry - Koło Smaków
Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dwóch kucharzy - Piotra Kucharskiego i Grzegorza Zawieruchę. Na specjalnym kole umieszczonych zostało 12 składników. 5 z nich, wylosowanych, będzie musiało zostać użytych do przygotowania dania głównego, przystawki i deseru. Co znalazło się w koszach? Do jakich produktów mają dostęp szefowie kuchni i jak sobie poradzili z zadaniem?
Zagłosuj w naszej sondzie.
Koło Smaków - składniki do bitwy
Składniki, z których mogą korzystać kucharze:
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany itp.,
- świeże zioła,
- tłuszcze - olej, oliwa, masło klarowane,
- mąka,
- mleko,
- cytryna,
- miód.
Składniki z koła smaków:
- cały kurczak,
- pstrąg,
- cebula,
- czosnek,
- jajka,
- pomidor,
- pomarańcza,
- śmietana,
- ziemniaki,
- awokado,
- ser żółty,
- gorzka czekolada.
Jakie produkty wylosowali kucharze?
Co wylosowali kucharze na Kole Smaków?
- ser żółty,
- pomarańcza,
- awokado,
- cały kurczak,
- jajka
Dodatkowo Grzegorz zawierucha wybrał pyry, czyli kartofle, a Piotr Kucharski dobrał do koszyka pomidory. Z wylosowanych produktów musieli przygotować trzy dania - danie główne, przystawkę i deser. Nie mogli się jednak wymieniać dobranymi składnikami. Nasi goście przygotowali pomysły z głowy, wymyślając je na bieżąco.
Dania Grzegorza Zawieruchy z bitwy na smaki
Z wylosowanych produktów Grzegorz Zawierucha przygotował na przystawkę smażone awokado w glazurze z popiołem z rozmarynu i tymianku oraz smażony kurczak.
Na drugie danie trybowane udko z kurczaka faszerowane ziemniakami, przyprawami i żółtym serem, a do tego upieczone ziemniaczki.
Na deser naleśniki Crêpes Suzette, czyli z sosem z karmelizowanego cukru i masła z sokiem pomarańczowym.
Dania Piotra Kucharskiego z bitwy na smaki
Piotr Kucharski z wylosowanych produktów postanowił zrobić cztery dania. Jako pierwsze danie przygotował tortille z szarpanym kurczakiem, serem i pomidorem.
Drugą przystawką była zupa a'la gęsty sos o intensywnym aromacie z kurczaka z jajkiem poszetowym.
Jako danie główne kucharz przygotował kurczaka supreme, czyli marynowany filet z piersi kurczaka z salsą z pomidorów i awokado.
Na deser Piotr Kucharski przygotował placki tatarskie smażone na klarowanym maśle z polewem z miodu i pomarańczy.
Kto wygrał pojedynek?
Według wyników sondy odczytanej podczas dzisiejszego programu Dzień Dobry TVN Bitwę Smaków wygrał zarówno Grzegorz Zawierucha, jak i Piotr Kucharski. Każdy z kucharzy zdobył równo 50% w głosowaniu.
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
- "W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?
- "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha, Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN