Papryka zapiekana, owoce pod kruszonką i inne dania inspirowane przepisami mamy Jaśka Kuronia

DD_20231008_Kuchnia_REP
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania, które są kwintesencją jego dzieciństwa i młodości - esencjonalne, odważnie doprawione i można je zrobić błyskawicznie dla większej liczby osób. Na naszym stole pojawiły się: krem marchewkowo-pomidorowy, papryka zapiekana z kuskusem i bryndzą, filet z indyka duszony w sosie z moreli i żurawiny, a także owoce sezonowe zapiekane pod orzechową kruszonką. 

Krem marchewkowo-pomidorowy

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
    • duża cebula posiekana w piórka
      • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
        • 3 marchewki pokrojone w pół plastry
          • 1/2 l przecieru pomidorowego lub 3 dojrzałe pomidory pokrojone
            • 2 l bulionu
              • garść posiekanej świeżej bazylii
                • sól, pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  Na oliwie zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i zalej bulionem. Kiedy marchewka zmięknie, dolej bulion i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw bazylią, solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładko.

                  Serwuj z kapką śmietany i/lub grzankami.

                  Papryka zapiekana z kuskusem i bryndzą

                  Składniki:

                  • 4 papryki (najlepiej zielone)
                    • 2 szkl. ugotowanego i wystudzonego kuskusu
                      • 120 g zimnej bryndzy lub fety
                        • 3 łyżki oliwy
                          • duża cebula posiekana w kostkę
                            • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
                              • mały por posiekany w ćwierć plastry
                                • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                  • łyżeczka curry
                                    • łyżka posiekanego świeżego tymianku
                                      • sól, pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Paprykom odetnij górną część, tzw. czapeczki. Palcami pozbądź się gniazda nasiennego i błon. Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pora i smaż do miękkości składników. Dodaj kuskus i pozostałe składniki w tym startą bryndzę. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i tak powstałą masą nafaszeruj papryki. Przykryj "czapeczkami" i zapiekaj przez 30 minut w 180 st. C.

                                        Filet z indyka duszony w sosie z moreli i żurawiny

                                        Składniki:

                                        • 1 kg fileta z indyka
                                          • 4 łyżki oleju
                                            • 40 ml jasnego sosu sojowego
                                              • 60 ml sosu słodko-ostrego chili
                                                • czubata łyżeczka curry
                                                  • płaska łyżeczka posiekanego drobno świeżego rozmarynu
                                                    • 3 przeciśnięte lub drobno posiekane ząbki czosnku
                                                      • 4 łyżki oleju
                                                        • mała cebula pokrojona w kostkę
                                                          • szklanka suszonych moreli
                                                            • szklanka suszonej żurawiny
                                                              • 1 l bulionu
                                                                • 50 g zimnego masła
                                                                  • sól, pieprz

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Filet pokrój kotleciki o grubości 1,5 cm. Przygotuj marynatę: zmieszaj olej, sos sojowy, sos chili, curry, rozmaryn, czosnek oraz sól i pieprz.

                                                                    Włóż mięso do marynaty, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Najlepiej na noc.

                                                                    Przed przystąpieniem do następnego etapu wystaw mięso z lodówki na około 40 minut. Powinno złapać temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kotleciki na rumiany kolor z obu stron. Zdejmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu zrumień delikatnie cebulę. Dodaj morele i żurawinę, i smaż mieszając przez 3-4 minuty. Wlej bulion i duś całość do miękkości owoców. Do powstałego sosu dodaj mięso i duś pod przykryciem kilkanaście minut. Na koniec dodaj zimne masło, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i serwuj.

                                                                    Owoce sezonowe zapiekane pod orzechową kruszonką

                                                                    Składniki:

                                                                    • 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki
                                                                      • 1/2 śliwek węgierek bez pestek, pokrojonych w połówki
                                                                        • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
                                                                          • łyżka cukru
                                                                            • 80 g mąki pszennej
                                                                              • 80 g zmiksowanych orzechów włoskich
                                                                                • 2/3 szklanki cukru
                                                                                  • 60 roztopionego masła

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Formę do zapiekania nasmaruj delikatnie masłem. Ułóż w formie przemieszane owoce. Posyp je równomiernie łyżką cukru i cynamonem.

                                                                                    W misce wymieszaj mąkę, cukier, orzechy i roztopione masło. Całość dobrze wymieszaj, zawiń w folię i odstaw na 15 minut do zamrażarki.

                                                                                    Po tym czasie ścieraj ciasto na tarce prosto na owoce. Zapiekaj przez 30 minut bez termoobiegu.

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Izabela Dorf

                                                                                    Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana