Krem marchewkowo-pomidorowy
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- duża cebula posiekana w piórka
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 3 marchewki pokrojone w pół plastry
- 1/2 l przecieru pomidorowego lub 3 dojrzałe pomidory pokrojone
- 2 l bulionu
- garść posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i zalej bulionem. Kiedy marchewka zmięknie, dolej bulion i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw bazylią, solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładko.
Serwuj z kapką śmietany i/lub grzankami.
Papryka zapiekana z kuskusem i bryndzą
Składniki:
- 4 papryki (najlepiej zielone)
- 2 szkl. ugotowanego i wystudzonego kuskusu
- 120 g zimnej bryndzy lub fety
- 3 łyżki oliwy
- duża cebula posiekana w kostkę
- 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
- mały por posiekany w ćwierć plastry
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka curry
- łyżka posiekanego świeżego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykom odetnij górną część, tzw. czapeczki. Palcami pozbądź się gniazda nasiennego i błon. Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pora i smaż do miękkości składników. Dodaj kuskus i pozostałe składniki w tym startą bryndzę. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i tak powstałą masą nafaszeruj papryki. Przykryj "czapeczkami" i zapiekaj przez 30 minut w 180 st. C.
Filet z indyka duszony w sosie z moreli i żurawiny
Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- 4 łyżki oleju
- 40 ml jasnego sosu sojowego
- 60 ml sosu słodko-ostrego chili
- czubata łyżeczka curry
- płaska łyżeczka posiekanego drobno świeżego rozmarynu
- 3 przeciśnięte lub drobno posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- mała cebula pokrojona w kostkę
- szklanka suszonych moreli
- szklanka suszonej żurawiny
- 1 l bulionu
- 50 g zimnego masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filet pokrój kotleciki o grubości 1,5 cm. Przygotuj marynatę: zmieszaj olej, sos sojowy, sos chili, curry, rozmaryn, czosnek oraz sól i pieprz.
Włóż mięso do marynaty, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Najlepiej na noc.
Przed przystąpieniem do następnego etapu wystaw mięso z lodówki na około 40 minut. Powinno złapać temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kotleciki na rumiany kolor z obu stron. Zdejmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu zrumień delikatnie cebulę. Dodaj morele i żurawinę, i smaż mieszając przez 3-4 minuty. Wlej bulion i duś całość do miękkości owoców. Do powstałego sosu dodaj mięso i duś pod przykryciem kilkanaście minut. Na koniec dodaj zimne masło, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i serwuj.
Owoce sezonowe zapiekane pod orzechową kruszonką
Składniki:
- 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 śliwek węgierek bez pestek, pokrojonych w połówki
- płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżka cukru
- 80 g mąki pszennej
- 80 g zmiksowanych orzechów włoskich
- 2/3 szklanki cukru
- 60 roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Formę do zapiekania nasmaruj delikatnie masłem. Ułóż w formie przemieszane owoce. Posyp je równomiernie łyżką cukru i cynamonem.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, orzechy i roztopione masło. Całość dobrze wymieszaj, zawiń w folię i odstaw na 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie ścieraj ciasto na tarce prosto na owoce. Zapiekaj przez 30 minut bez termoobiegu.
Zobacz także:
- Przekąski na piknik. Co przygotować na ucztę w plenerze?
- Idealne przekąski na śniadanie. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Szybkie, zdrowe przekąski – propozycje dla zapracowanych
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News