Papryka zapiekana, owoce pod kruszonką i inne dania inspirowane przepisami mamy Jaśka Kuronia

Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
DD_20231008_Kuchnia_REP
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował dania, które są kwintesencją jego dzieciństwa i młodości - esencjonalne, odważnie doprawione i można je zrobić błyskawicznie dla większej liczby osób. Na naszym stole pojawiły się: krem marchewkowo-pomidorowy, papryka zapiekana z kuskusem i bryndzą, filet z indyka duszony w sosie z moreli i żurawiny, a także owoce sezonowe zapiekane pod orzechową kruszonką. 

Krem marchewkowo-pomidorowy

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula posiekana w piórka
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 3 marchewki pokrojone w pół plastry
  • 1/2 l przecieru pomidorowego lub 3 dojrzałe pomidory pokrojone
  • 2 l bulionu
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na oliwie zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i zalej bulionem. Kiedy marchewka zmięknie, dolej bulion i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 10 minut. Dopraw bazylią, solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładko.

Serwuj z kapką śmietany i/lub grzankami.

Papryka zapiekana z kuskusem i bryndzą

Składniki:

  • 4 papryki (najlepiej zielone)
  • 2 szkl. ugotowanego i wystudzonego kuskusu
  • 120 g zimnej bryndzy lub fety
  • 3 łyżki oliwy
  • duża cebula posiekana w kostkę
  • 4 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • mały por posiekany w ćwierć plastry
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka curry
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykom odetnij górną część, tzw. czapeczki. Palcami pozbądź się gniazda nasiennego i błon. Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pora i smaż do miękkości składników. Dodaj kuskus i pozostałe składniki w tym startą bryndzę. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i tak powstałą masą nafaszeruj papryki. Przykryj "czapeczkami" i zapiekaj przez 30 minut w 180 st. C.

Filet z indyka duszony w sosie z moreli i żurawiny

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • 40 ml jasnego sosu sojowego
  • 60 ml sosu słodko-ostrego chili
  • czubata łyżeczka curry
  • płaska łyżeczka posiekanego drobno świeżego rozmarynu
  • 3 przeciśnięte lub drobno posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • szklanka suszonych moreli
  • szklanka suszonej żurawiny
  • 1 l bulionu
  • 50 g zimnego masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filet pokrój kotleciki o grubości 1,5 cm. Przygotuj marynatę: zmieszaj olej, sos sojowy, sos chili, curry, rozmaryn, czosnek oraz sól i pieprz.

Włóż mięso do marynaty, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Najlepiej na noc.

Przed przystąpieniem do następnego etapu wystaw mięso z lodówki na około 40 minut. Powinno złapać temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kotleciki na rumiany kolor z obu stron. Zdejmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu zrumień delikatnie cebulę. Dodaj morele i żurawinę, i smaż mieszając przez 3-4 minuty. Wlej bulion i duś całość do miękkości owoców. Do powstałego sosu dodaj mięso i duś pod przykryciem kilkanaście minut. Na koniec dodaj zimne masło, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i serwuj.

Owoce sezonowe zapiekane pod orzechową kruszonką

Składniki:

  • 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 śliwek węgierek bez pestek, pokrojonych w połówki
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżka cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g zmiksowanych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 60 roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Formę do zapiekania nasmaruj delikatnie masłem. Ułóż w formie przemieszane owoce. Posyp je równomiernie łyżką cukru i cynamonem.

W misce wymieszaj mąkę, cukier, orzechy i roztopione masło. Całość dobrze wymieszaj, zawiń w folię i odstaw na 15 minut do zamrażarki.

Po tym czasie ścieraj ciasto na tarce prosto na owoce. Zapiekaj przez 30 minut bez termoobiegu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości