Taco z kurczakiem można w całości przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych półproduktów, dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Ze względu na dużą popularność tej potrawy, w iInternecie oraz w książkach kucharskich można znaleźć wiele porad i przepisów, jak zrobić tacos z kurczakiem.
Co to jest tacos z kurczakiem?
Tacos z kurczakiem to przysmak z Meksyku, podawany jako danie główne lub w formie przystawki. Jest to placek (tortilla) nadziewany warzywami oraz mięsem, np. wołowym, wieprzowym lub drobiowym. W składzie mogą się znajdować różnego rodzaju jarzyny: cebula, papryka, czosnek, pomidory oraz charakterystyczna dla meksykańskiej kuchni kukurydza oraz czerwona fasola. Tortilla w wyglądzie, smaku oraz sposobie przyrządzania jest podobna do burrito, z tą różnicą, że sporządza się ją z mąki kukurydzianej, a nie pszennej. Potrawa jest bardzo popularna nie tylko w Ameryce Południowej, ale również na całym świecie. Z tego względu doczekała się wielu modyfikacji, zarówno w przepisie, jak i sposobie przygotowania i podawania. Popularne są również połączenia, np. tacos z kurczakiem i serem, z awokado, mango i chorizo. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań kulinarnych i fantazji kucharza. Tacos najlepiej smakują z dodatkiem sosów, np. dipu czosnkowego lub salsy pomidorowej, które znakomicie podkreślają smak potrawy.
Tacos z kurczakiem – jak przygotować tortillę?
Przed samodzielnym przygotowaniem tacos warto sprawdzić, jak zrobić tortillę. Osoby, które boją się podjąć tego zadania lub nie mają na to czasu, mogą kupić gotowy produkt, bez ryzyka, że coś się nie powiedzie. Warto poznać prosty i szybki sposób na domową tortillę.
Składniki (na kilkanaście niewielkich placków):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ⅔ szklanki wrzącej wody,
- 3 łyżki smalcu, masła lub oleju kokosowego,
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i tłuszcz, wymieszaj. Stopniowo dodawaj wrzącą wodę i wymieszaj całość widelcem. Po połączeniu wszystkich składników uformuj kulę i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty. Gdy będzie gładkie, zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę. Podziel ciasto na kilkanaście części tej samej wielkości i uformuj z nich kulki. Przykryj przed obeschnięciem i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na cieniutkie placki i smaż na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy po 30 sekundach pojawią się pęcherzyki powietrza i brązowe plamki, przewróć placek na drugą stronę i smaż kolejne 30 sekund. Po obsmażeniu obydwu stron jeszcze raz przewróć tortillę i odczekaj aż wyrówna się jej rozmiar. Placek możesz zdjąć go z patelni.
Przepis na tacos z kurczakiem
Tacos z kurczakiem to doskonała alternatywa na danie obiadowe, zarówno na co dzień, jak i od święta. Taka potrawa z pewnością ucieszy gości podczas rodzinnego przyjęcia lub imprezy firmowej. Kupując gotowe placki, można zaoszczędzić sporo czasu, ale satysfakcja z samodzielnego przygotowania dania będzie dużo mniejsza. Niezależnie od dokonanego wyboru, warto poznać najprostszy przepis na tacos z kurczakiem (na ok. 8 sztuk tacos). Składniki na farsz:
- kilka sztuk placków tortilla,
- 1 duża pierś z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu do smaku,
- 2 łyżki oleju.
Składniki na sos warzywny:
- ½ puszki czerwonej fasoli,
- ½ puszki kukurydzy,
- 1 puszka pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli, pieprzu i chilli do smaku.
Składniki dodatkowe:
- 1 czerwona cebula,
- ¼ główki kapusty pekińskiej,
- natka pietruszki,
- ulubiony sos do polania.
Przygotowanie:
- Umyj kurczaka, pokrój w kostkę i dopraw przyprawami według swojego smaku. Całość dobrze wymieszaj.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso z papryką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko wymieszaj, aż kurczak całkowicie się usmaży, a płyny odparują.
- Wszystkie składniki na sos warzywny przełóż do garnka i dopraw przyprawami. Gotuj do momentu zgęstnienia.
- Przed faszerowaniem placków, lekko je podgrzej i posmaruj sosem. Na przygotowane w ten sposób tortille wyłóż mięso, poszatkowaną kapustę pekińską oraz pokrojoną w talarki czerwoną cebulę. Na koniec dodaj ulubiony sos (np. czosnkowy) oraz posyp natką pietruszki.
Tacos z kurczakiem – smak ukryty w dodatkach
Przepisy na tacos z kurczakiem różnią się głównie dodatkami. Należy pamiętać, że najważniejszym składnikiem, który nie może być tutaj zmieniony, jest tortilla. Reszta zależy od gustów smakowych osoby przygotowującej potrawę. Jeśli ktoś lubi ser żółty, który świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, może śmiało dodać kilka plastrów, które po roztopieniu fantazyjnie podkreślają smak dania. Tacos z kurczakiem i serem to popularna modyfikacja, zwłaszcza w Polsce i innych krajach europejskich. Innymi, bardziej egzotycznymi dodatkami, które dobrze się łączą się z tacos, są owoce, takie jak mango i awokado.
Zobacz także:
- W kuchni śródziemnomorskiej króluje kurczak z przepisów Andrzeja Polana
- Dania z kurczakiem zagrodowym - przepisy Andrzeja Polana
- Pyszne dania na obiad: kurczak pieczony i tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: The Washington Post/Getty Images