Kurczak Zagrodowy jest specjalnej rasy wolno rosnącej – chowany jest na Podlasiu, w małych gospodarstwach, gdzie ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, rośnie wolno w zgodzie z naturą. Chowany jest bez antybiotyków i karmiony paszą bez GMO. Właśnie z takiego kurczaka mięso zastosowane zostało do przygotowania poniższych przepisów.
Cały kurczak w sadzie - przepis
Składniki:
- 1 kurczak
- 100 g masło
- Sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka
- Kminek, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
- 1 kg jabłka szara reneta
- Musztarda z ziarnami gorczycy
- Śmietanka 36%
- Kilka brukselek
- Kilka małych ziemniaków
- Cebula czerwona
- 2 szt cytryna
- Miód
- Koperek
Sposób przygotowania:
- Kurczaka na noc wstawiamy do wody z solą czyli tzw. solanki, przyjmując 2 łyżki na litr wody. Na dzień następny kurczaka osuszamy.
- Wszystkie przyprawy miksujemy na puder i w takim obtaczamy kurczaka.
- Pod skórę nóg i piersi umieszczamy masło wymieszane ze skórką z cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.
- Tak przygotowanego kurczaka smarujemy olejem wymieszanym z miodem, to pozwoli uzyskać piękny złoty kolor po upieczeniu kurczaka.
- Jabłka kroimy w grube plastry i układamy na dnie naczynia do pieczenia.
- Na tak przygotowane jabłka umieszczamy naszego kurczaka i wstawiamy do pieczenia. Temp. Początkowa to 240 stopni na około 20 minut, później zmniejszamy temp. 160 stopni na czas około 40 minut.
- Kiedy kurczak będzie już idealny, wyjmujemy go z naczynia, jabłka wraz z sosem z pieczenia miksujemy na krem, dodajemy musztardę, śmietankę.
- Doprawiamy przyprawami i powstały sos za chwilę użyjemy do kurczaka pieczonego.
- Na patelni na maśle przesmażamy ziemniaki na złoty kolor, podlewamy rosołem lub wodą i na wolnym ogniu ziemniaki na początku gotujemy, ale później kiedy tylko woda odparuje, smażymy dodając brukselkę i czerwoną cebulę.
- Kiedy tylko warzywa będą już miękkie, podajemy z kurczakiem, a obok sos jabłkowo-gorczycowy i smażone jabłka.
Wątróbka drobiowa w jabłkach, placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i sos chrzanowy - przepis
Składniki:
- Kilka ziemniaków
- 100g kapusta kiszona
- Koper
- Kminek, sól, pieprz, cząber
- Olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszym oczku. Odciskamy i łączymy z posiekaną kapustą kiszoną. Dodajemy koperek, przyprawy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, zdejmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Kilka wątróbek drobiowych
- 1 pęczek szczypiorek
- 4 jabłka
- 100 g boczek wędzony kostka
- Sól, pieprz czarny, kminek, majeranek
- Olej rzepakowy do smażenia
- Garść rodzynek
- Mąka do oprószenia wątróbek
Na oleju przesmażamy boczek, cząstki jabłek, dodajemy szczypiorek. Zdejmujemy z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy wątróbki wcześniej obtoczone w mące z przyprawami. Po obsmażeniu dodajemy jabłka ze szczypiorkiem i boczkiem. Trzymamy na małym ogniu i przygotowujemy sos.
- 3-4 łyżki chrzan
- 250 ml śmietanka 36%
- Sól, pieprz
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy i odparowujemy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Udźce z kurczaka w jogurcie, kasza jęczmienna z warzywami - przepis
Składniki:
- 6 szt udka z kurczaka
- 300 ml jogurt naturalny
- Kurkuma, imbir, kminek, papryka, sól, pieprz
- Olej rzepakowy
Jogurt łączymy z przyprawami i niedużą ilością oleju w misce i do jogurtu wrzucamy udka z kurczaka. Dokładnie mieszamy i najlepiej zostawiamy takiego kurczaka w lodówce na noc. Na dzień następny kurczaka wykładamy na plastry cebuli na papierze pergaminowym, polewamy delikatnie olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 190 stopni czas około 40 minut.
- 300 g Kasza pęczak
- Ok. 600ml bulion warzywny
- 1 papryka
- 1 jabłko
- Kawałek dyni hokkaido
- 100 g groszek zielony
- 1 por
- 1 kolba kukurydzy
- 3-4 śliwki
- Natka pietruszki
Na patelni na oleju przesmażamy pokrojonego pora, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Podlewamy następnie partiami gorącym bulionem do momentu aż kasza będzie już gotowa. Warzywa i owoce wcześniej pokrojone chwilę przesmażamy na drugiej patelni i do warzyw dodajemy gotową kasze. Jeszcze ser, masło, zielenina i gotowe. Kaszę podajemy z kurczakiem.
- 1 bazylia
- 1 natka
- Olej
- Sól, pieprz
Wszystko miksujemy na sos i polewamy nim nasze danie.
Zobacz także:
- Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
- Grzyby na talerzu - jak je przyrządzić? Sprawdź nasze sposoby!
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN Online