Materiał promocyjny

Dania z kurczakiem zagrodowym - przepisy Andrzeja Polana

Jesienna kuchnia z jabłkową nutą
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN powstały pyszne dania z dobrej jakości mięsem - kurczakiem zagrodowym. Jak zrobić całego kurczaka w sadzie, wątróbkę drobiową w jabłkach i udźce z kurczaka w jogurcie? Sprawdź przepisy Andrzeja Polana.

Kurczak Zagrodowy jest specjalnej rasy wolno rosnącej – chowany jest na Podlasiu, w małych gospodarstwach, gdzie ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, rośnie wolno w zgodzie z naturą. Chowany jest bez antybiotyków i karmiony paszą bez GMO. Właśnie z takiego kurczaka mięso zastosowane zostało do przygotowania poniższych przepisów.

Cały kurczak w sadzie - przepis

Składniki:

  • 1 kurczak
    • 100 g masło
      • Sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka
        • Kminek, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
          • 1 kg jabłka szara reneta
            • Musztarda z ziarnami gorczycy
              • Śmietanka 36%
                • Kilka brukselek
                  • Kilka małych ziemniaków
                    • Cebula czerwona
                      • 2 szt cytryna
                        • Miód
                          • Koperek

                            Sposób przygotowania:

                            1. Kurczaka na noc wstawiamy do wody z solą czyli tzw. solanki, przyjmując 2 łyżki na litr wody. Na dzień następny kurczaka osuszamy.
                              1. Wszystkie przyprawy miksujemy na puder i w takim obtaczamy kurczaka.
                                1. Pod skórę nóg i piersi umieszczamy masło wymieszane ze skórką z cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.
                                  1. Tak przygotowanego kurczaka smarujemy olejem wymieszanym z miodem, to pozwoli uzyskać piękny złoty kolor po upieczeniu kurczaka.
                                    1. Jabłka kroimy w grube plastry i układamy na dnie naczynia do pieczenia.
                                      1. Na tak przygotowane jabłka umieszczamy naszego kurczaka i wstawiamy do pieczenia. Temp. Początkowa to 240 stopni na około 20 minut, później zmniejszamy temp. 160 stopni na czas około 40 minut.
                                        1. Kiedy kurczak będzie już idealny, wyjmujemy go z naczynia, jabłka wraz z sosem z pieczenia miksujemy na krem, dodajemy musztardę, śmietankę.
                                          1. Doprawiamy przyprawami i powstały sos za chwilę użyjemy do kurczaka pieczonego.
                                            1. Na patelni na maśle przesmażamy ziemniaki na złoty kolor, podlewamy rosołem lub wodą i na wolnym ogniu ziemniaki na początku gotujemy, ale później kiedy tylko woda odparuje, smażymy dodając brukselkę i czerwoną cebulę.
                                              1. Kiedy tylko warzywa będą już miękkie, podajemy z kurczakiem, a obok sos jabłkowo-gorczycowy i smażone jabłka.

                                                Wątróbka drobiowa w jabłkach, placki ziemniaczane z kapustą kiszoną i sos chrzanowy - przepis

                                                Składniki:

                                                • Kilka ziemniaków
                                                  • 100g kapusta kiszona
                                                    • Koper
                                                      • Kminek, sól, pieprz, cząber
                                                        • Olej rzepakowy do smażenia

                                                          Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszym oczku. Odciskamy i łączymy z posiekaną kapustą kiszoną. Dodajemy koperek, przyprawy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, zdejmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

                                                          • Kilka wątróbek drobiowych
                                                            • 1 pęczek szczypiorek
                                                              • 4 jabłka
                                                                • 100 g boczek wędzony kostka
                                                                  • Sól, pieprz czarny, kminek, majeranek
                                                                    • Olej rzepakowy do smażenia
                                                                      • Garść rodzynek
                                                                        • Mąka do oprószenia wątróbek

                                                                          Na oleju przesmażamy boczek, cząstki jabłek, dodajemy szczypiorek. Zdejmujemy z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy wątróbki wcześniej obtoczone w mące z przyprawami. Po obsmażeniu dodajemy jabłka ze szczypiorkiem i boczkiem. Trzymamy na małym ogniu i przygotowujemy sos.

                                                                          • 3-4 łyżki chrzan
                                                                            • 250 ml śmietanka 36%
                                                                              • Sól, pieprz

                                                                                Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy i odparowujemy. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

                                                                                Udźce z kurczaka w jogurcie, kasza jęczmienna z warzywami - przepis

                                                                                Składniki:

                                                                                • 6 szt udka z kurczaka
                                                                                  • 300 ml jogurt naturalny
                                                                                    • Kurkuma, imbir, kminek, papryka, sól, pieprz
                                                                                      • Olej rzepakowy

                                                                                        Jogurt łączymy z przyprawami i niedużą ilością oleju w misce i do jogurtu wrzucamy udka z kurczaka. Dokładnie mieszamy i najlepiej zostawiamy takiego kurczaka w lodówce na noc. Na dzień następny kurczaka wykładamy na plastry cebuli na papierze pergaminowym, polewamy delikatnie olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 190 stopni czas około 40 minut.

                                                                                        • 300 g Kasza pęczak
                                                                                          • Ok. 600ml bulion warzywny
                                                                                            • 1 papryka
                                                                                              • 1 jabłko
                                                                                                • Kawałek dyni hokkaido
                                                                                                  • 100 g groszek zielony
                                                                                                    • 1 por
                                                                                                      • 1 kolba kukurydzy
                                                                                                        • 3-4 śliwki
                                                                                                          • Natka pietruszki

                                                                                                            Na patelni na oleju przesmażamy pokrojonego pora, dodajemy suchą kaszę i chwilę smażymy. Podlewamy następnie partiami gorącym bulionem do momentu aż kasza będzie już gotowa. Warzywa i owoce wcześniej pokrojone chwilę przesmażamy na drugiej patelni i do warzyw dodajemy gotową kasze. Jeszcze ser, masło, zielenina i gotowe. Kaszę podajemy z kurczakiem.

                                                                                                            • 1 bazylia
                                                                                                              • 1 natka
                                                                                                                • Olej
                                                                                                                  • Sól, pieprz

                                                                                                                    Wszystko miksujemy na sos i polewamy nim nasze danie.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana