Przepisy kulinarne

Grzyby na talerzu - jak je przyrządzić? Sprawdź nasze sposoby!

Przepisy kulinarne

Grzyby zachwycają oryginalnym smakiem i zapachem. Nadają się do suszenia, smażenia i pieczenia. Wzbogacają smak sosów, zup i głównych dań. Zbliża się jesień, więc czas, to najlepszy czas na ich poszukiwanie. A co z nich zrobić? Tego dowiecie się z tego artykułu.

Jakie grzyby występują w Polsce?

Nasz kraj obfituje w grzyby. Polskie lasy to skarbnica maślaków, podgrzybków, koźlarzy, gąsek, kurek, borowików i wielu innych. Możecie również zajadać się pieczarkami i boczniakami z warzywniaka. Jeśli jesteście zapalonymi grzybiarzami, na pewno znacie wiele gatunków grzybów jadalnych i wystrzegacie się tych trujących. Znacie też zapewne przepisy na dania z grzybami, ale może zainspirujecie się również przedstawionymi poniżej.

Przepis na faszerowane pieczarki

Pieczarki świetnie sprawdzają się poza sezonem jesiennym. Są zawsze dostępne i pysznie smakują. Poznajcie przepis na faszerowane pieczarki.

Składniki:

  • 6 sztuk pieczarek, kapelusze muszą być duże;
  • 1 cukinia;
  • 1 bakłażan;
  • 1 papryka czerwona;
  • 100 g sera feta;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 6 listków świeżej bazylii;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 150 g smażonych nerkowców;
  • sól;
  • biały mielony pieprz; oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. 1Ogonki pieczarek drobno posiekajcie, a cukinię pokrójcie w drobną kostkę.
  2. 2To samo zróbcie z bakłażanem. Pokrojonego bakłażana, te kawałeczki bez skórki, podprażcie na patelni, nie mieszajcie. Potem dodajcie kawałki ze skórką. Dosypcie sól i pieprz, zamieszajcie i prażcie jeszcze chwilę.
  3. 3Pokrojoną w drobną kostkę paprykę, posiekany czosnek, ogonki pieczarek i cukinię dołóżcie na patelnię do bakłażana. Dorzućcie pokrojone listki bazylii i oregano. Zamieszajcie i smażcie chwilę, by składniki przeszły swoimi smakami i aromatami.
  4. 4Odstawcie farsz do ostygnięcia.
  5. 5Potem dołóżcie do farszu rozgniecione nerkowce i pokruszony ser feta. Wnętrza kapeluszy grzybów skropcie oliwą. Posypcie solą, pieprzem i oregano.
  6. 6Faszerujcie pieczarki, na wierzch kładąc również pokruszony ser feta. Połóżcie pieczarki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Czy pieczarki trzeba obrać ze skórki?

Skoro mowa o pieczarkach, to rozwiejmy teraz wątpliwości, które nękają pewnie niejednego z Was. Czy obierać pieczarki ze skórki? Jeśli będziecie je poddawać obróbce termicznej, nie musicie ich obierać. Pieczarki są grzybami hodowlanymi. Producenci muszą spełniać wymogi higieny i bezpieczeństwa, więc grzyby rosną w sterylnych warunkach. Wystarczy więc, że przed pieczeniem czy smażeniem opłuczecie je pod bieżącą wodą. Jeśli będziecie spożywać pieczarki na surowo, wtedy powinno się je obrać.

Maślaki na talerzu

Maślaki są bardzo charakterystyczne. Mają szerokie brązowe kapelusze o bardzo śliskiej powierzchni. To jedne z najpyszniejszych grzybów występujących w Polsce. Łapcie przepis na pyszny obiad.

Składniki:

  • 40 dag maślaków;
  • 30 dag piersi kurczaka;
  • 1 duża cebula;
  • ½ pęczka natki pietruszki;
  • 200 ml śmietany 18%;
  • 1 szklanka ryżu;
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

  1. 1Maślaki obierzcie i umyjcie. Większe kapelusze pokrójcie na kawałki, a mniejsze zostawcie w całości. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażcie na 2 łyżkach masła. Gdy się zeszkli, dołóżcie maślaki. Smażcie tak długo, aż woda z grzybów odparuje.
  2. 2Pokrojoną pierś kurczaka podsmażcie z solą i pieprzem. Dorzućcie do grzybów i zamieszajcie. Dodajcie śmietanę i drobno posiekaną pietruszkę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem i duście pod przykryciem około 15 minut.
  3. 3Ugotowany w osolonej wodzie ryż wyłóżcie na talerz i nałóżcie na wierzch maślaki z kurczakiem w śmietanie.

Grzyby polecają się na obiad i nie tylko

Jak Wam się podobają powyższe przepisy? Wypróbujecie je? Polecamy z całego serca. Smak i zapach tych potraw zadowoli każdego łasucha. Grzyby mają ogromne walory smakowe, więc nie odmawiajcie ich sobie. Korzystajcie z darów natury czekających w lasach oraz tych, które możecie kupić w sklepie. A mnóstwo przepisów z nimi w roli głównej znajdziecie na stronie przepisy.pl.

Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

Pozostałe wiadomości