Warzyw moc w sosie aromatycznym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej zielonej
- 500 g małych ziemniaków
- 2-3 korzenie pietruszki
- pęczek kolorowych marchewek
- 300 g główek brukselki
- 2 szt. czerwona cebula
- 300 g cienkich kiełbasek
- 20 szt. plastrów boczku wędzonego surowego
- olej rzepakowy do smażenia
- liście laurowe, rozmaryn, kmin rzymski
- cynamon, goździki, słodka papryka, ostra papryka
- 2 łyżki pasty paprykowej ostrej
Sposób przygotowania warzyw w aromatycznym sosie
- Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami wcześniej zmiksowanymi na puder.
- Dodajemy jeszcze 2 łyżki ostrej pasty. Wszystko mieszamy i wylewamy na dno naczynia do zapiekania.
- Na wierzch wykładamy poporcjowane warzywa, kiełbaski owijamy w boczek.
- Warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 30 minut, po tym czasie dodajemy kiełbaski w boczku, mieszamy i ponownie wstawiamy do pieczenia na około 30 minut.
- Kiełbasę przesmażamy na oleju, dodajemy dodatkowo zmiksowane przyprawy. Po chwili dodajemy cebulę.
Zobacz także:
- Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Warzywa z ryżem – jak zrobić, do czego podawać smażone warzywa z ryżem?
- Kurczak w kolorach jesieni i warzyw, czyli pomysł na kolorowy obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: