Warzyw moc w sosie aromatycznym, które rozgrzeją w jesienne popołudnie

Kurczak z warzywami
Kurczak w kolorach jesieni i warzyw, czyli pomysł na kolorowy obiad
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN na dobre rozgościła się jesień, a wraz z nią Andrzej Polan. Kucharz przygotował dania, które nie tylko rozgrzeją, ale również pomogą wzmocnić naszą odporność. Sprawdź, jak zrobić warzywa w aromatycznym sosie z jego przepisu.

Warzyw moc w sosie aromatycznym  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej zielonej
  • 500 g małych ziemniaków
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • pęczek kolorowych marchewek
  • 300 g główek brukselki
  • 2 szt. czerwona cebula
  • 300 g cienkich kiełbasek
  • 20 szt. plastrów boczku wędzonego surowego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • liście laurowe, rozmaryn, kmin rzymski
  • cynamon, goździki, słodka papryka, ostra papryka
  • 2 łyżki pasty paprykowej ostrej

Sposób przygotowania warzyw w aromatycznym sosie

  1. Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami wcześniej zmiksowanymi na puder.
  2. Dodajemy jeszcze 2 łyżki ostrej pasty. Wszystko mieszamy i wylewamy na dno naczynia do zapiekania.
  3. Na wierzch wykładamy poporcjowane warzywa, kiełbaski owijamy w boczek.
  4. Warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 30 minut, po tym czasie dodajemy kiełbaski w boczku, mieszamy i ponownie wstawiamy do pieczenia na około 30 minut.
  5. Kiełbasę przesmażamy na oleju, dodajemy dodatkowo zmiksowane przyprawy. Po chwili dodajemy cebulę.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości