Warzyw moc w sosie aromatycznym, które rozgrzeją w jesienne popołudnie

Kurczak z warzywami
Kurczak w kolorach jesieni i warzyw, czyli pomysł na kolorowy obiad
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN na dobre rozgościła się jesień, a wraz z nią Andrzej Polan. Kucharz przygotował dania, które nie tylko rozgrzeją, ale również pomogą wzmocnić naszą odporność. Sprawdź, jak zrobić warzywa w aromatycznym sosie z jego przepisu.

Warzyw moc w sosie aromatycznym  - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej zielonej
    • 500 g małych ziemniaków
      • 2-3 korzenie pietruszki
        • pęczek kolorowych marchewek
          • 300 g główek brukselki
            • 2 szt. czerwona cebula
              • 300 g cienkich kiełbasek
                • 20 szt. plastrów boczku wędzonego surowego
                  • olej rzepakowy do smażenia
                    • liście laurowe, rozmaryn, kmin rzymski
                      • cynamon, goździki, słodka papryka, ostra papryka
                        • 2 łyżki pasty paprykowej ostrej

                          Sposób przygotowania warzyw w aromatycznym sosie

                          1. Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami wcześniej zmiksowanymi na puder.
                            1. Dodajemy jeszcze 2 łyżki ostrej pasty. Wszystko mieszamy i wylewamy na dno naczynia do zapiekania.
                              1. Na wierzch wykładamy poporcjowane warzywa, kiełbaski owijamy w boczek.
                                1. Warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i pieczemy około 30 minut, po tym czasie dodajemy kiełbaski w boczku, mieszamy i ponownie wstawiamy do pieczenia na około 30 minut.
                                  1. Kiełbasę przesmażamy na oleju, dodajemy dodatkowo zmiksowane przyprawy. Po chwili dodajemy cebulę.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Andrzej Polan

                                    Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana