Przepisy kulinarne

Kurczak w kolorach jesieni i warzyw, czyli pomysł na kolorowy obiad

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Andrzej Polan
Kurczak z warzywami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaprezentował swoje pomysły na jesienny obiad. Sprawdź jego przepis na kurczaka w kolorowych warzywach, który zachwyci każdego. To dobry pomysł na wystawny obiad dla przyjaciół i rodziny.

Kurczak w kolorowych warzywach - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • masło klarowane do smażenia
  • papryka ostra, papryka słodka
  • cytryna
  • kolendra mielona
  • oregano
  • kolorowe marchewki
  • pęczek rzodkiewek
  • 150 g fasolki zielonej
  • por
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 200 g sera mozzarella

Sposób przygotowania kurczaka w kolorowych warzywach

  1. 1Kurczaki pozbawiamy skóry, obtaczamy w przyprawach i przesmażamy na maśle na złoty kolor.
  2. 2Na tym samym maśle przesmażamy same skórki też na bardzo chrupiąco i odstawiamy.
  3. 3Do kurczaka dodajemy por i smażymy chwilę, następnie podlewamy rosołem i dusimy do miękkości.
  4. 4Jajka mieszamy z mascarpone, serem mozzarella tartą.
  5. 5Uduszonego kurczaka zalewamy masą i wstawiamy do zapieczenia w piekarniku.
  6. 6Marchewki, rzodkiewkę i fasolkę przesmażamy na maśle i wykładamy na wierzch naszego zapieczonego kurczaka. 

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

Pozostałe wiadomości