Pyszne dania na obiad: kurczak pieczony i tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Mieszanka przypraw warzywnych ma wszechstronne zastosowanie, pogłębia smak zarówno tradycyjnych, jak i eksperymentalnych, nowatorskich potraw. W kuchni Dzień Dobry TVN dania z jej dodatkiem przygotował Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić kurczaka pieczonego, tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami i polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym?

Kurczak pieczony - przepis

Składniki:

  • kurczak (ok. 1–1,5 kg)
    • cytryna pokrojona w ćwiartki
      • 3 kg soli
        • pęczek pietruszki
          • 5 gałązek estragonu estragonu
            • 800 g białek jajka (można kupić w kartonie 1 l)
              • 4 ząbki czosnku
                • oliwa z oliwek
                  • 2 łyżki mieszanki przypraw warzywnych

                    Puree:

                    • 500 g ziemniaków
                      • łyżka masła
                        • łyżka kwaśnej śmietany
                          • 50 ml śmietany 36%

                            Grzyby:

                            • 12 rydzów (mogą być inne grzyby np. boczniak, shimeji, kurki itp.)
                              • 2 gałązki rozmarynu
                                • 2 łyżki masła
                                  • gałązka szałwii
                                    • 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw warzywnych
                                      • pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Do blendera kielichowego wkładamy pietruszkę, estragon i 2 łyżki soli. Blendujemy, aż wszystko się dokładnie posieka, następnie dodajemy powoli białka jajek i blendujemy, aż białka się spienią.
                                          1. Przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy, aż do momentu uzyskania masy o gęstości modeliny.
                                            1. Kurczaka faszerujemy cytrynami pokrojonymi na ćwiartki, 2 gałązkami estragonu i czosnkiem, a następnie delikatnie smarujemy go oliwą z oliwek i nacieramy całego mieszanką przypraw warzywnych.
                                              1. Odstawiamy na 30 minut.
                                                1. Po tym czasie na blachę do pieczenia wykładamy papier pieczeniowy, na środku kładziemy warstwę masy solnej grubości ok. 1/2 cm i wielkości kurczaka. Następnie kurczaka kładziemy na tej masie i dokładnie oblepiamy go pozostałą masą solną, aby nie widać było żadnych prześwitów.
                                                  1. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 260 st. C i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia na ok. 40 minut, kurczaka wyciągamy, porcjujemy i obsmażamy na odrobinie oleju na chrupko.

                                                    Dodatek grzybowy:

                                                    • Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy rydze, oprószamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem, dodajemy rozmaryn oraz szałwię i obsmażamy z obu stron.
                                                      • Na koniec dodajemy drugą łyżkę masła, delikatnie polewamy grzyby rozpuszczonym masłem.

                                                        Puree:

                                                        1. Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu dodajemy masło, śmietanki i ugniatamy na gładkie i puszyste puree.

                                                          Tradycyjny rosół z lanymi kluseczkami - przepis:

                                                          Składniki:

                                                          • 0,5 kury rosołowej
                                                            • 0,5 kaczki
                                                              • 400 g wołowiny (szponder)
                                                                • por
                                                                  • seler z liśćmi
                                                                    • 3 marchewki
                                                                      • 2 pietruszki
                                                                        • cebula
                                                                          • pęczek lubczyku
                                                                            • kilka łodyg pietruszki
                                                                              • 3 liście laurowe
                                                                                • 4 ziarenka ziela angielskiego
                                                                                  • 4 suszone grzybki
                                                                                    • 3 łyżki mieszanki przypraw warzywnych
                                                                                      • łyżeczka pieprzu

                                                                                        Kluseczki lane:

                                                                                        • 2 jajka
                                                                                          • 2 żółtka
                                                                                            • 5–6 łyżek mąki pszennej
                                                                                              • szczypta mieszanki przypraw warzywnych
                                                                                                • ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  1. Do dużego garnka wkładamy dobrze wypłukane mięso, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz grzybki i gotujemy.
                                                                                                    1. Po zagotowaniu się wody, zbieramy szumowiny, ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy obrane i wypłukane warzywa (cebulę opalamy na ogniu lub palnikiem).
                                                                                                      1. Po kilku minutach doprawiamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem. Po 3 godzinach rosół będzie gotowy.

                                                                                                        Kluski:

                                                                                                        1. Jajka roztrzepujemy z żółtkami, doprawiamy mieszanką przypraw warzywnych, wlewamy odrobinę wody i powoli, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody (masa powinna mieć gęstą, ale lejącą konsystencję).
                                                                                                          1. Kluseczki wlewamy na gotującą się, osoloną wodę, następnie wyciągamy łyżką cedzakową i płuczemy zimną wodą.

                                                                                                            Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym - przepis

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 2 polędwiczki wieprzowe
                                                                                                              • biała część pora
                                                                                                                • szalotka
                                                                                                                  • ząbek czosnku
                                                                                                                    • świeży tymianek (3 gałązki)
                                                                                                                      • 250 ml śmietanki 36%
                                                                                                                        • łyżeczka mieszanki przypraw warzywnych + szczypta do doprawienia
                                                                                                                          • 50 ml brandy
                                                                                                                            • 100 ml sosu demi glace
                                                                                                                              • 15 niedużych prawdziwków lub podgrzybków (jeśli nie mamy, mogą być pieczarki lub boczniak)

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                1. Polędwiczki kroimy w plastry grubości ok. 3 cm. Oprószamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę.
                                                                                                                                  1. Grzyby czyścimy z piasku i kroimy na ćwiartki.
                                                                                                                                    1. Na dobrze rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i obsmażamy polędwiczki z obu stron, aż będą dobrze zrumienione (po minucie z każdej strony).
                                                                                                                                      1. Na koniec wlewamy brandy i podpalamy. Kiedy alkohol się wypali, polędwiczki ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
                                                                                                                                        1. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, por pokrojony w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
                                                                                                                                          1. Kiedy wszystko się zeszkli, dodajemy tymianek oraz grzyby. Smażymy, aż grzyby się zrumienią i po chwili dodajemy sos demiglace. Po kolejnych kilku minutach wlewamy śmietanę, doprawiamy mieszanką przypraw warzywnych oraz pieprzem i gdy sos zacznie się gotować, wkładamy do niego polędwiczki wraz z wszystkimi sokami jakie puściły na talerzu.
                                                                                                                                            1. Dusimy na małym ogniu ok. 5-7 minut.
                                                                                                                                              1. Serwujemy z puree z ziemniaków oraz buraczkami.

                                                                                                                                                Buraczki:

                                                                                                                                                • 4 buraki
                                                                                                                                                  • sok z cytryny
                                                                                                                                                    • 2 łyżeczki cukru
                                                                                                                                                      • 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw warzywnych
                                                                                                                                                        • duża łyżka masła
                                                                                                                                                          • łyżka mąki

                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                            1. Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości, następnie studzimy, obieramy i ścieramy na grubym oczku.
                                                                                                                                                              1. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy buraczki, przyprawy i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 minut.

                                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości