Gołąbki Grzegorza Zawieruchy - przepis krok po kroku
Składniki:
- duża główka białej kapusty
- 3/4 szklanki ryżu
- 700 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g wędzonego boczku
- cebula
- 3 liście laurowe
- łyżka smalcu
- 1.5 łyżeczki majeranku
- gałka muszkatołowa
- 600 ml bulionu drobiowego
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sok z pieczenia gołąbków
- 700 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Do podania opcjonalnie: roszpoonka, kiełki pora, kilka pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek lub puree ziemniaczane.
Sposób przygotowania gołąbków Grzegorza Zawieruchy
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wkładamy do wody i gotujemy, aż liście zmiękną. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec oraz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy, aż wytopi się prawie cały tłuszcz, następnie dodajemy posiekaną cebulkę, liście laurowe i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i kiedy zacznie lśnić od tłuszczu, zalewamy wodą (1 cm ponad ryż) przykrywamy i gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Kiedy ryż będzie zimny dodajemy go do mięsa mielonego, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz podlewamy odrobiną bulionu drobiowego. Całość mieszamy.
- Tak przygotowany farsz wkładamy do liści gołąbków i zawijamy, tworząc kieszonkę. Następnie naczynie do zapiekania wykładamy porwanymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki ściśle, zakrywamy pozostałymi liśćmi, podlewamy bulionem drobiowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. pieczemy ok. 70–80 minut.
- Po tym czasie naczynie wyciągamy z piekarnika i zlewamy cały sok do miski.
- W garnku robimy zasmażkę z masła i mąki, powoli wlewamy sok z pieczenia gołąbków, dodajemy przyprawy, liście oraz ziele i na końcu passatę. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos ok. 15 minut.
Zobacz także:
- Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad
- Gołąbki z ziemniakami i grzybami pod sosem śmietanowo grzybowym - pyszny, jesienny obiad
- Gołąbki wieprzowe bez zawijania z młodą kapustą - przepis Jaśka Kuronia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: