Gołąbki tradycyjne i gołąbki dla leniwych. Przepis na pyszny obiad

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami
Gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami
Przepis na gołąbki to znana receptura, stanowiąca nieodłączny element kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Danie można przygotowywać na różne sposoby, bawiąc się przy tym formą i smakiem. Jak wykonać gołąbki według domowego przepisu?
  • Klasyczny przepis na gołąbki w sosie pomidorowym
    • Prosty przepis na gołąbki bez zawijania

      Zobacz też: 

      Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!

      Przepis na gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w kapuście to prosta receptura, na podstawie której przygotowuje się to słynne danie. Inne popularne składniki wykorzystywane podczas gotowania potrawy to np. kasza gryczana lub pęczak. Dodatkowo, przyrządzając gołąbki, można skorzystać z różnych technik. Większość z nich wymaga zawijania mięsnego farszu w liście kapusty, ale istnieją również przepisy, w których można pominąć ten krok.

      Klasyczny przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

      Najpopularniejszy przepis na domowe gołąbki wymaga nieco cierpliwości, ponieważ przygotowanie dania jest dość czasochłonne . Mimo to, warto poświęcić kilka godzin na kulinarną podróż w przeszłość. Wykonanie klasycznego przepisu na gołąbki z ryżem z pewnością pozwoli przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zachwycić się nimi na nowo.

      Składniki (na ok. 6 porcji):

      • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
        • 100 g białego ryżu,
          • 1 duża cebula,
            • 1 główka kapusty (najlepiej włoskiej),
              • 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego,
                • 500 ml passaty lub przecieru pomidorowego,
                  • 2–3 łyżki śmietany 18%,
                    • 1 łyżka mąki,
                      • 1 łyżka masła,
                        • sól i pieprz do smaku,
                          • szczypta przypraw: majeranku, oregano i czerwonej słodkiej papryki.

                            Sprawdź: 

                            Smażony ryż. Jak przygotować ryż smażony i z czym go podawać?

                            Przygotowanie:

                            1. Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie odstaw do wystygnięcia.

                            2. Cebulę pokrój w pióra i delikatnie podsmaż na rozgrzanym na patelni maśle.

                            3. Przełóż do miski mielone mięso i dodaj do niego wystudzony ryż i cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszaj wszystko i uformuj niewielkie, podłużne krokiety.

                            4. Przygotuj kapustę. Dokładnie wytnij głąb z jej środka, a pozostałą część przełóż do garnka z wrzącą wodą (włóż ją tak, aby wycięta strona skierowana była do dołu). Gotuj przez ok. 10 minut na wolnym ogniu, a następnie przewróć ją na drugą stronę i zostaw na kolejne 5 minut. Wskazówka: choć najbardziej popularny jest przepis na gołąbki z kapusty włoskiej , możesz też użyć innych jej rodzajów, np. kapusty białej lub pekińskiej. Pamiętaj też, że jeśli chcesz wykorzystać przepis na gołąbki z młodej kapusty , czas gotowania musisz skrócić o połowę.

                            5. Ugotowaną kapustę wyjmij z wody, ostudź, a następnie delikatnie oddziel jej liście i odetnij ich zgrubienia.

                            6. Na każdy z liści nałóż przygotowane wcześniej krokiety i delikatnie zawiń. Wskazówka: aby mieć pewność, że gołąbki z mięsem się nie rozpadną, możesz dodatkowo owinąć je nitką. Pamiętaj jednak, aby usunąć ją przed podaniem dania.

                            7. Na dnie dużego garnka umieść kilka liści kapusty, a na nie wyłóż gołąbki. Dzięki temu danie się nie przypali. Zalej wszystko ugotowanym wcześniej bulionem mięsnym lub warzywnym.

                            8. Gotuj gołąbki z mięsem i ryżem pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.

                            9. Gdy kapusta odpowiednio zmięknie i gołąbki się ugotują, odlej część wywaru do mniejszego garnka. Dodaj do niego passatę lub przecier pomidorowy, a także mąkę rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody. Przypraw sos solą, pieprzem, oregano i sproszkowaną papryką, a następnie gotuj przez 5–10 minut.

                            10. Na koniec zabiel sos śmietaną i przelej go do garnka, w którym znajdują się gołąbki. Gotuj wszystko przez kilka minut. Pamiętaj, aby potrząsać przy tym delikatnie garnkiem, aby sos dokładnie pokrył wszystkie gołąbki.

                            Taki tradycyjny przepis na gołąbki z mięsem i ryżem sprawdzi się w każdej kuchni . Potrawa ta stanowi jedno z klasycznych polskich dań, które od pokoleń cieszy się dużym uznaniem. Aby nieco je urozmaicić, warto też zastosować przepis na gołąbki z kaszą . Zamiast ryżu do farszu wystarczy dodać kaszę gryczaną lub pęczak.

                            Więcej: Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę

                            Zobacz film: Kuchnia. W roli główniej młoda kapusta, źródło: Dzień Dobry TVN

                            Prosty przepis na gołąbki bez zawijania

                            Interesujący jest też przepis na gołąbki bez zawijania z ryżem .

                            Składniki (na ok. 6 porcji):

                            • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
                              • 500 g kapusty (białej lub włoskiej),
                                • ok. 90 g surowego ryżu (½ szklanki),
                                  • 1 niewielka cebula,
                                    • 2 jaja,
                                      • 550 ml passaty lub przecieru pomidorowego,
                                        • 240 ml bulionu,
                                          • 1 łyżeczka cukru,
                                            • ½ łyżki papryki słodkiej,
                                              • 3 łyżki słodkiej śmietanki,
                                                • 1 łyżka masła,
                                                  • szczypta soli, pieprzu i oregano.

                                                    Przygotowanie:

                                                    1. Pokrój drobno kapustę lub zetrzyj ją na tarce i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez ok. 1 minutę, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.

                                                    2. Obierz cebulę, pokrój w małą kostkę i lekko zeszklij na rozgrzanym na patelni maśle.

                                                    3. Przełóż mięso do miski i dodaj do niego kapustę, cebulę, surowy ryż, jajka oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko, a z powstałej masy uformuj kotlety. Obsmaż je delikatnie z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażone kotlety ułóż w brytfance.

                                                    4. Do przecieru lub passaty dolej bulion i śmietankę, a następnie przypraw solą, pieprzem, cukrem, sproszkowaną papryką i oregano. Zagotuj sos.

                                                    5. Gołąbki zalej pomidorowym sosem i wstaw do rozgrzanego do 180℃ piekarnika. Piecz przez ok. 1 godzinę.

                                                    Przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku to ciekawa wariacja na temat klasycznego dania, wyróżniająca się wyjątkowym aromatem i smakiem . Stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które obawiają się, że klasyczne zawijane gołąbki rozpadną się podczas gotowania.

                                                    Zobacz też: Przepis na francuskie bułeczki drożdżowe z czekoladą, czyli pain au chocola

                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości