Najczęściej ryż smażony kojarzy się z potrawami chińskimi, ale wcale nie musi być przyrządzany wyłącznie w ten sposób. Równie dobrze ryż podsmażony można podać z warzywami lub jajkiem. Potraw z udziałem smażonego ryżu jest wiele, a jakie się najpopularniejsze przepisy? Jak smażyć ryż, by był sypki?

Ryż smażony jest ciekawą propozycją podania tego produktu. Jednocześnie pozwala na stworzenie wielu ciekawych potraw. Smażony ryż sprawdzi się w kuchni chińskiej czy tajskiej, ale można pokusić się także o połączenie go z innymi składnikami, według własnych preferencji smakowych. Poniżej kilka pomysłów na to, jak można przygotować ryż smażony i z czym go podawać.

Ryż smażony – najprostszy przepis

Ryż smażony może pojawić się na stole w wielu odsłonach. Jego zaletą jest to, że się nie klei, czyli zawsze pozostaje sypki. Jego przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, co gotowanie. Do zrobienia podstawowej wersji smażonego ryżu potrzebujemy szklanki ryżu, łyżeczki przyprawy typu vegeta, pół łyżeczki szafranu, 2 szklanek wody i odrobinę oliwy. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią przepłukany i odsączony ryż. Doprawiamy przyprawami i smażymy. Ponieważ ryż nie może zbrązowieć, trzeba go nieustannie mieszać. Po 5 minutach do ryżu zasmażanego dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez 20 minut.

Ryż smażony z warzywami

Smażony ryż z warzywami to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad. Zasmakuje on nie tylko wegetarianom, ale również tym osobom, które lubią chińską kuchnię. Rozpoczynamy od ugotowania torebki ryżu. Pół czerwonej papryki kroimy w kostkę, siekamy 2 ząbki czosnku i połówkę cebuli. Na dużych oczkach ścieramy marchewkę. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy czosnek, cebulę, startą marchewkę, 2 łyżki groszku z puszki i 3 łyżki kukurydzy z puszki. Po około 2 minutach dodajemy ryż. Aby nie zbrązowiał, cały czas mieszamy. Warzywa i ryż smażony łączymy z jajkiem i przyprawiamy łyżką posiekanego koperku, chili, curry, sosem sojowym, pieprzem i solą. Cały czas mieszamy do momentu, aż jajka się zetną i przekładamy na talerz.

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Smażony ryż z warzywami może być również przygotowany z dodatkiem mięsa. Ryż smażony z kurczakiem będzie równie smaczny, jak danie z samymi warzywami. Zaczynamy od ugotowania torebki ryżu. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy łyżeczką soku z cytryny wymieszaną z łyżką oleju, pieprzem i solą. Na grubych oczkach tarki ścieramy pół marchewki, kroimy kawałek pora w cienkie plastry, a połówkę cebuli kroimy w kostkę. Drobno siekamy 3 ząbki czosnku i kroimy papryczkę chili.

Na patelni z olejem najpierw podsmażamy cebulę, później czosnek. Po chwili dorzucamy marchewkę i pora. Następnie robimy na patelni nieco miejsca na mięso i papryczkę. Smażymy wszystko kolejne 2 minuty, po czym mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż, a po 2 minutach 2 łyżki sosy rybnego. Kiedy odparuje, do smażonego ryżu z kurczakiem dodajemy 2 roztrzepane jajka wymieszane z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami oleju sezamowego. Mieszamy, aż jajka się zetną i zdejmujemy z ognia. Do smażonego ryżu z jajkiem, mięsem i warzywami dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek i podajemy.

Jak zrobić ryż smażony po chińsku?

Chociaż brzmi egzotycznie, przepis na ryż smażony po chińsku jest prosty w wykonaniu. Jego przygotowanie rozpoczynamy od podsmażenia 2 woreczków ryżu. Smażymy, aż ryż stanie się szklisty. Potem zalewamy go niewielką ilością wody, ale taką, która przykryje ryż. Jak woda zostanie wchłonięta, dodajemy kolejną porcję. Czynność powtarzamy tak długo, aż smażony ryż będzie ugotowany. Następnie na dużej patelni smażymy 250 g mrożonej mieszanki chińskiej, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Warzywa muszą zachować chrupkość. Do warzyw dodajemy 2 łyżki prażonego na suchej patelni sezamu i przygotowany wcześniej ryż. Smażony ryż po chińsku uzupełniamy o 2 roztrzepane widelcem jajka i mieszamy, aż się zetną. Na koniec danie wystarczy przełożyć na talerze i posypać posiekaną kolendrą.

Zobacz film: Ryż smażony z jajkiem. Źródło Dzień Dobry TVN

Smażony ryż po kantońsku

Ryż smażony po kantońsku to kolejne danie, które jest szybkie i oryginalne w smaku. Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania 2 torebek ryżu we wrzątku z łyżeczką kurkumy. W trakcie jego gotowania 3 jajka roztrzepujemy i mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego. Smażymy na oleju omlet. Na dużej patelni smażymy posiekane 3 dymki i solimy. Po chwili dodajemy ulubione dodatki warzywne np. kalafior lub marchewkę. Dokładamy najpierw twardsze, a później miękkie. Kroimy w paski omlet i łączymy z warzywami. Następnie wsypujemy wcześniej ugotowany ryż. Danie polewamy sosem, który uzyskamy przez połączenie 2 łyżek oleju sezamowego, 4 łyżek sosu sojowego, imbiru, chili, cukru i czosnku. Smażony ryż mieszamy z sosem i wykładamy na talerze.

Co sądzisz o tym artykule?
56
5